-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti

Uždraustas rusiškų dujų tranzitas (atnaujinta 15.46 val.)

Kijevo ūkio teismas uždraudė Ukrainos kompanijai „Naftogaz“ vykdyti rusiškų dujų tranzitą. Teigiama, kad tranzito kaina – 1,6 JAV dolerio už 1000 kubų per 100 kilometrų – yra per maža.
Gamtinės dujos
Rusija nutraukė dujų tiekimą Ukrainai, o ši sustabdė rusiškų dujų tranzitą. / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Sutartis dėl rusiškų dujų tranzito galioja iki 2010-ųjų pabaigos. Teismo nuomone, buvęs „Naftogaz“ valdybos pirmininko pavaduotojas Igoris Voroninas, pasirašęs šį susitarimą, neturėjo reikiamų ministrų kabineto įgaliojimų.

Rusai netruko pareikšti, kad toks teismo sprendimas yra mėginimas „šantažuoti Rusiją ir Europą, nors tai Kijevas neturi pinigų susimokėti už dujas“. 

Teismo sprendimas, kurį žadama peržiūrėti sausio 9 d., reiškia, kad susitarimai dėl rusiškų dujų tranzito per Ukrainą į Europos valstybes negalioja. 

15min.lt primena, kad jau praėjusių metų gruodį Maskva rengėsi užsukti dujas Kijevui. Rusijos gigantė „Gazprom“ teigė, esą Ukraina neatsiskaito už dujas. Nuo pirmų 2009-ųjų dienų „Gazprom“ netiekia dujų Ukrainai, nors tranzitas į Vakarų Europą vis dar vyko. Sausio 4 d. rusų koncernas apkaltino ukrainiečius, neva šie pasisavino 50 milijonų kubų iš Europai skirtų dujų.  

Kad sutriko dujų tiekimas iš Rusijos per Ukrainą, savaitgalį prabilo Rumunija, Bulgarija, Lenkija ir Graikija.

„Gazprom“ toliau kaltina Ukrainą

Pirmadienį Rusijos dujų monopolija „Gazprom“ dar kartą apkaltino Ukrainą vogus dujas. Pasak „Gazprom“ sausio 4 dieną, Ukraina pagrobė dar 25 mln. kubinių metrų dujų iš požeminių saugyklų.

Tokius kaltinimus Kijevui Paryžiuje pareiškė „Gazprom“ valdybos pirmininko pavaduotojas Aleksandras Medvedevas. Jis pažymėjo, kad šalys neketina artimiausiu metu rengti derybų.

Europos Sąjunga (ES), gaunanti maždaug 20 proc. „žydrojo kuro“ dujotiekiu, einančiu Ukrainos teritorija, pranešė, kad pirmadienį Briuselyje įvyks 27 ES narių atstovų posėdis. ES taip pat pareikalavo išsaugoti tokią pačią tranzitinių dujų tiekimo apimtį.

Pirmadienį „Gazprom“ nusprendė padidinti dujų, tiekiamų per Ukrainos teritoriją kiekį iki 308 mln. kubinių metrų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius