Metinė prenumerata vos už 7,99 Eur. 15-tos dienos proga!
Prenumeruoti

Perdažyti laivai ir ant asfalto nupiešti lėktuvai: kaip gudragalviai rusai saugosi ukrainiečių dronų

Rusija dažais užmaskavo mažiausiai penkis savo Juodosios jūros laivyno laivus, įskaitant ir savo flagmaną. Tai nustatė Jungtinės Karalystės transliuotojas „Sky News“ naudodamasis archyviniais ir naujausiais vaizdais. Tačiau Kremlius neapsiribojo vien laivais, bet ir oro bazėse naudoja maskavimosi būdus – piešia netikrus lėktuvus ant asfalto.
Rusijos laivas „Admirolas Makarovas“
Rusijos laivas „Admirolas Makarovas“ / Juodosios jūrų laivyno nuotr.

Rusijos Juodosios jūros laivynas kadaise buvo laikomas galingu, tačiau didėjant Ukrainos atakų grėsmei, Maskva ėmėsi Pirmojo pasaulinio karo strategijos, kad jį apsaugotų.

Nors pati Ukraina neturi karinio laivyno, jai pavyko surengti keletą sėkmingų išpuolių, įskaitant rugsėjo mėn. smūgius Rusijos Juodosios jūros laivyno būstinei Sevastopolyje ir flagmanui „Maskva“ praėjusį balandį.

Telegram/Sevastopolyje apgadintas rusų povandeninis laivas "Rostovas prie Dono"
Telegram/Sevastopolyje apgadintas rusų povandeninis laivas "Rostovas prie Dono"

„Sky News“ išsiaiškino, kad per pastaruosius du mėnesius Rusija nudažė penkis laivyno laivus, įskaitant flagmaną „Admirolas Makarovas“, o analitikai tai vadina bandymu apsaugoti „pažeidžiamą“ laivyną.

Juodosios jūros laivynas turi apie 30 karinių laivų ir daugiausia bazuojasi Sevastopolyje, okupuotame Kryme.

Žurnalistai nustatė, kad nuo šių metų gegužės 26 d. iki liepos 4 d. penkių karo laivų, įskaitant „Admirolo Makarovo“, kuris po „Maskvos“ nuskandinimo tapo laivyno flagmanu, priekis ir laivagalis buvo nudažyti mėlynai arba juodai.

Ekspertai mano, kad „Makarovo“, „Admirolo Eseno“, „Ivano Golubeco“, „Muromeco“ ir „Graivorono“ dažymu siekiama nukreipti Ukrainos jūrų dronų dėmesį ir padaryti laivus mažesnius.

Ukraina gyrėsi naudojanti jūrinius dronus – bepiločius judrius laivus, kurie gabena sprogmenis ir keliauja vandens paviršiumi. Jie buvo naudojami ir per išpuolius Kryme.

Žurnalistai palygino archyvines penkių laivų nuotraukas ir naujesnes nuotraukas, paskelbtas Rusijos „Telegram“ kanale, susijusiame su laivyno interneto svetaine KCHF.ru.

Anksčiau skelbta, kad nudažytą „Admirolą Eseną“ galima pamatyti ir palydovinėse nuotraukose. Laive yra sausumos raketa „8 Kalibr“ – karo metu ji buvo reguliariai naudojama prieš Ukrainą.

Analitikai teigia, kad ši dažymo maniera, t. y. technika naudoti netaisyklingus raštus ir spalvas, pirmą kartą buvo panaudota Pirmojo pasaulinio karo metais, kad padėtų apsisaugoti nuo vokiečių laivų jūroje.

Analitikai teigia, kad nudažant abu laivo šonus bandoma jį parodyti mažesnį, nei jis iš tikrųjų yra, ir paslėpti svarbiausius elementus, pavyzdžiui, sraigtasparnių nusileidimo aikšteles.

Nors tokios priemonės nėra naujiena, jos mums kai ką pasako apie Ukrainos keliamą grėsmę Rusijos laivynui, tvirtina britai.

Gynybos ir saugumo analitikas profesorius Michaelas Clarke‘as sakė: „Tai dėmesio verta idėja, visgi Rusija nemanė, kad jos laivynas atsidurs tokioje padėtyje. Jiems tenka grįžti prie kai kurių senų tradicinių metodų.“

„Nemaniau, kad Rusijos Juodosios jūros laivynas patirs tokį didelį spaudimą. Tai, kad ukrainiečiai padarė ją pažeidžiamą, nesitikėjome karo pradžioje“, – kalbėjo gynybos analitikas.

Jis pridūrė, kad tai pigi taktika ir ji gali laimėti Rusijos pajėgoms papildomo laiko numušti atskriejančias raketas, jei tai nukreips dronų dėmesį, tačiau tokios priemonės veiksmingumas vis mažėja.

Ukraina turi galimybę leisti dronus, kurie naudoja radaro signalus ir infraraudonuosius spindulius, todėl kai kuriais atvejais dažų sluoksnis neturės įtakos aptikimui.

VIDEO: Sevastopolyje naktį nugriaudėjo galingi sprogimai

Lėktuvų piešimas ant asfalto

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Rusijos bombonešiai Engelso karinėje bazėje
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Rusijos bombonešiai Engelso karinėje bazėje

Tačiau Rusija neapsiribojo jūrų maskuote – ji taip pat naudoja tam tikrus triukus, bandydama apsaugoti savo oro bazes, net ir tas, kurios yra netoli Maskvos.

Palydovinės nuotraukos, į kurias anksčiau atkreipė dėmesį atvirųjų duomenų tyrėjai, parodė, kad Rusija nupiešė kelis lėktuvus ant žemės oro bazėse, kad pabandytų apgauti Ukrainos dronus.

Per pastaruosius kelis mėnesius Engelso ir Jeisko oro bazėse bei raketų S400 paleidimo bazėje padarytose nuotraukose matyti ant asfalto nupiešti orlaiviai, įskaitant strateginius bombonešius Tu-95.

S400 bazė Timiriazevskio rajone yra tik maždaug už 10 km nuo Maskvos centro.

Analizės centro RAND analitikas Raphaelis S.Cohenas sakė: „Jei jūs verčiate rusus susirūpinti savo bazių gynyba taip, kad jie skiria laiko maskuotei, tuomet akivaizdu, kad išvedėte juos iš pusiausvyros.“

Palydovinėse nuotraukose taip pat matyti, kad Engelso oro bazėje ant lėktuvų uždėtos padangos, kurios, analitikų nuomone, gali būti naudojamos siekiant išvengti netoliese esančių sprogimų žalos orlaiviams.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Sutelktinio finansavimo ir tarpusavio skolinimosi platformos – ką reikia žinoti renkantis, kur investuoti
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Reklama
Benediktas Vanagas: stipriai išprakaitavus geriant vien vandenį kenčia kūno produktyvumas – trūksta energijos, sunku susikoncentruoti, darai klaidas
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Užsisakykite 15min naujienlaiškius