Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

V.Juščenka: pirkdami energiją iš Rusijos, finansuojame konfliktus Rytų Europoje

Tarptautinėje Valdo Adamkaus konferencijoje dalyvavęs buvęs Ukrainos prezidentas Viktoras Juščenka, į valdžią atėjęs po Oranžinės revoliucijos, ragino Vakarus nebūti naiviems dėl „Nord Stream 2“ dujotiekio: esą Vakarai, iš Rusijos pirkdami energiją, finansuoja konfliktus Rytų Ukrainoje.
Buvęs Ukrainos prezidentas Viktoras Juščenka
Buvęs Ukrainos prezidentas Viktoras Juščenka / Irmanto Gelūno / BNS nuotr.

V.Juščenka priminė, kad Rytų Europoje šiuo metu vyksta šeši konfliktai, į kuriuos yra įsitraukusi Rusija: Kalnų Karabache, Pietų Osetijoje, Abchazijoje, Kryme, Padniestrėje ir Donbase.

Pasak buvusio Ukrainos prezidento, per pastaruosius 27 metus Vakarai nesugebėjo sukurti mechanizmų, kurie užkirstų kelią tokiems konfliktams.

„Ar Jums neatrodo, kad esame 1938-ųjų metų spalyje, kai Europos bendruomenė buvo išduota teritorija po teritorijos siekiant taikiai nuteikti okupantą? Mes pradėjome nuo Austrijos, pratęsėme su Lenkija, tuomet Europos žemė pagimdė didžiausius pasaulinius karus.

Ar jums neatrodo, kad dabar darome tą patį?“, – retoriškai klausė V.Juščenka.

„Man, kaip Ukrainos piliečiui, liūdna, kad kol Ukrainoje žūsta geriausi mūsų vyrai ir moterys, Europoje vyksta karštos diskusijos, ar verta statyti „Nord Stream 2“.

Nebūkite naivūs: Putinui nafta ir dujos – vien politinės priemonės. Ar suprantame, kad mes patys padedame tankus užpildyti kuru ir apsirūpinti šaudmenimis, tai ne ekonominis klausimas“, – apie planus statyti dujotiekį, jungiantį Rusiją ir Vokietiją, kalbėjo V.Juščenka.

Anot buvusio Ukrainos prezidento, du trečdaliai iš energetikos gaunamų pajamų skiriami Rusijos gynybos biudžetui.

„Todėl man kyla klausimas, ar Europa supranta, kad kiekviena iš Putino perkama tona naftos – konfliktų Ukrainoje, Moldovoje finansavimas?“, – teigė V.Juščenka.

Buvęs Ukrainos prezidentas priminė, kad sankcijos Rusijai buvo įvestos tam, jog butų grąžintas politinis suverenitetas ir vientisumas. Esą kol šie tikslai nėra pasiekti, nė negalima kalbėti apie sankcijų atšaukimą.

2014-ųjų Kijevo pajėgos Rytų Ukrainoje kovoja su Rusijos remiamais separatistais. Konflikto metu žuvo daugiau nei 10 tūkst. žmonių.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius