Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

V.Nalivaičenka: Rusija ruošėsi okupuoti ne tik Krymą, bet ir visą Ukrainą

Teisme Kijeve liudijęs buvęs Ukrainos saugumo tarnybos (SBU) vadovas Valentinas Nalivaičenka teigė, esą, Krymo ir visos Ukrainos aneksijai buvo ruošiamasi dar nuo 2010-ųjų – Viktoro Janukovyčiaus prezidentavimo pradžios, praneša „Unian“.
Valentinas Nalivaičenko
Valentinas Nalivaičenka: Rusija ruošėsi okupuoti ne tik Krymą, bet ir visą Ukrainą / RIA Novosti

V.Nalivaičenka teisme sakė, kad 2013-2014 m. vykstant Maidano protestams, aukšto rango Rusijos Federalinės saugumo tarnybos (FST) pareigūnai tris kartus lankėsi Ukrainoje.

Jo teigimu, minimus Rusijos kovos su terorizmu ekspertus pakvietė tuometinis prezidentas V.Janukovyčius, jiems buvo suteikta prieiga prie vyriausybės komunikacijos sistemos.

Anot buvusio SBU vadovo, tai reiškia, kad tuomet Rusija aktyviai ruošėsi aneksuoti ne tik Krymą, bet ir visą Ukrainą.

Jis pasakojo 2014-ųjų vasario 23 d. lankęsis Kryme kartu su dabartiniu vidaus reikalų ministru Arsenu Avakovu. Anot V.Nalivaičenkos, jis ten matė karinę Rusijos įrangą ir stebėjo, kaip Rusijos specialiosios pajėgos okupuoja pusiasalį.

V.Nalivaičenka SBU vadovo pareigas ėjo 2006-2010 metais. 2014 m. vasario 24 d. jis buvo pakartotinai paskirtas vadovauti saugumo tarnybai.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Viktoras Janukovyčius
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Viktoras Janukovyčius

Be Rusijos spaudimo

V.Nalivaičenka teisme kalbėjo, kad nuo 2014 m. vasario 24 d. SBU keliuose Ukrainos miestuose išaiškino ginkluotas diversantų grupes, kurias apmokė buvę SBU pareigūnai.

„Rusijos agresija prasidėjo vasario 20 d. Kryme, tačiau diversantų grupės buvo apmokomos ir kituose regionuose“, – teigė V.Nalivaičenka.

V.Janukovyčiaus advokatai tvirtino, esą, V.Nalivaičenka meluoja, ir teigė, kad jis bando išvengti atsakomybės už neveiksnumą Krymo aneksijos metu.

Buvęs SBU vadovas atšovė, kad pasiruošimas aneksijai prasidėjo dar 2010 m., kai V.Janukovyčius Kryme iš naujo paskyrė dirbti FST pareigūnus, kuriuos V.Nalivaičenka buvo atleidęs.

Jis pridūrė, vadovaujant V.Janukovyčiui, į SBU buvo infiltruota daug FST agentų. „Janukovyčius atidavė Ukrainą ir Krymą Rusijai sąmoningai, be jokio Rusijos Federacijos spaudimo“, – pabrėžė jis.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius