Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

V.Orbanas stojo prieš patriarcho Kirilo įtraukimą į juodąjį sąrašą: kodėl gina demagogą su sutana?

Vengrijos premjero Viktoro Orbano dėka Rusijos stačiatikių bažnyčios vadovas Maskvos patriarchas Kirilas nebuvo įtrauktas į Europos Sąjungos dėl karo Ukrainoje sankcionuojamų asmenų sąrašą. Vokietijos žiniasklaida svarsto, kodėl.
Patriarchas Kirilas
Patriarchas Kirilas / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Kaip rašo Vokietijos visuomeninio transliuotojo „Deutsche Welle“ naujienų rusų kalba portalas, Europos Sąjungos šalys narės sutarė dėl šeštojo sankcijų Rusijai, pradėjusiai karą prieš Ukrainą, paketo.

Jame numatytas ne tik tanklaiviais gabenamos rusiškos naftos embargas.

Tačiau paskutinę minutę, kaip ir naftos importo draudimo atveju, V.Orbanas vėl stojo prieš ir sugriovė vienybę dėl to, kad į sankcionuojamų asmenų sąrašą būtų įtrauktas Rusijos stačiatikių bažnyčios vadovas patriarchas Kirilas.

„Deutsche Welle“ skelbia, kaip į tai reagavo Vokietijos žiniasklaida.

Parengtoje apžvalgoje pateikiami ryškiausi teiginiai šia tema.

„Scanpix“/Xinhua/ZUMA Press/Vengrijos premjeras Viktoras Orbanas
„Scanpix“/Xinhua/ZUMA Press/Vengrijos premjeras Viktoras Orbanas

„Tagesschau“: V.Orbanas žaidžia Kremliaus žaidimą

Vokietijos nacionalinė ir tarptautinė televizijos naujienų tarnyba „Tagesschau“ teigia, kad apie V.Orbano motyvus nepalaikyti reikalavimo įtraukti patriarchą Kirilą į sankcijų sąrašą galima tik spekuliuoti.

Pastebima, kad V.Orbanas ir patriarchas Kirilas daugeliu atžvilgių yra panašūs savo požiūriu į visuomenę.

„Abu, pavyzdžiui, mano, kad tos pačios lyties asmenų santuokos ir feminizmas yra velnio įrankis. Nors stačiatikių bendruomenė Vengrijoje nėra itin didelė, tikriausiai jau dabar, atlikdamas Vladimiro Putino draugo vaidmenį, V.Orbanas galvoja apie laiką, ateisiantį po Rusijos karo prieš Ukrainą.

Kad ir kaip būtų, V.Orbanas savo blokavimo politika žaidžia Kremliaus naudai. Juk jis nori susilpninti Europos Sąjungą kur tik įmanoma. Santykiai Europos Sąjungos viduje dabar akivaizdūs. Galima stebėti didžiulį susiskaldymą. Ir to priežastis – V.Orbanas.

Perdėtu nenoru remti šeštąjį Europos Sąjungos sankcijų paketą Rusijai jis privertė abejoti ​​europiečių vienybe konflikte su Rusija. Tačiau taip pat aišku ir tai, kad Vengrija dabar yra viena prieš visus. Net seni draugai iš Višegrado grupės – Čekija, Lenkija, Slovakija – nusprendė atsiriboti nuo V.Orbano.“

„Scanpix“/AP nuotr./Vladimiras Putinas
„Scanpix“/AP nuotr./Vladimiras Putinas

„Der Tagesspiegel“: V.Orbanas veikia europiečių nervus

Vokietijos dienraščio „Der Tagesspiegel“ apžvalgininkas Christophas von Marschallas komentare rašo, kad V.Orbanas ir Turkijos prezidentas Recepas Tayyipas Erdoganas labai stipriai veikia europiečių nervus.

„Jie torpeduoja europiečių vienybę dėl požiūrio į V.Putino pradėtą karą Ukrainoje. Turkijos prezidentas blokuoja Suomijos ir Švedijos įstojimą į NATO. Vengrijos ministras pirmininkas – šeštąjį Europos Sąjungos sankcijų Rusijai paketą.

Po tariamos vienybės Europos Sąjungos viršūnių susitikime nusprendus įvesti naftos embargą, V.Orbanas ir toliau žaidžia savo žaidimą: Rusijos stačiatikių bažnyčios vadovas Kirilas, esantis V.Putino karo propagandistu, turi būti išbrauktas iš asmenų, kurie asmeniškai atsakingi už tai, sąrašų.

Europa jam nusileido. Ir tai klaida. Europos Sąjunga turi rasti būdą, kaip priversti bėdų keliantį V.Orbaną bendradarbiauti, nustoti bandyti kenkti susitelkimui ir naudoti šantažo metodus.“

V.Orbanas ir toliau žaidžia savo žaidimą.

„Frankfurter Allgemeine Zeitung“: tikrieji motyvai

Kito Vokietijos dienraščio „Frankfurter Allgemeine Zeitung“ apžvalgininkas Nikolas Busse komentare sako, kad tai, jog Vengrija pasiekė, kad patriarchas Kirilas nebūtų Europos Sąjungos sankcionuojamų asmenų sąraše, atskleidžia tikruosius V.Orbano motyvus.

„Kitaip nei naftos embargo atveju, apie galimas ekonomines pasekmes Vengrijai nebuvo nė kalbos. Kirilas vaidina svarbų vaidmenį V.Putino propagandoje, kurios nepastebi ir iš vaizdo išstumia tik tie, kas jaučiasi arčiau Kremliaus nei Europos laisvės.“

123RF.com nuotr./Europos Sąjunga
123RF.com nuotr./Europos Sąjunga

„Badische Tagblatt“: demagogo sutanoje gynėjas

Vokietijos laikraštis „Badische Tagblatt“ rašo, kad nuolankus patriarcho Kirilo paklusnumas Kremliaus šeimininkui V.Putinui yra nepakenčiamas.

„Taip pat kaip ir melas, kuriuo Rusijos stačiatikių bažnyčios galva pateisina tai, ko pateisinti negalima. Trumpai – netgi tokiems politikams, kaip V.Orbanas, to jau yra per daug (pasisakyti už tai, kad patriarcho Kirilo neįtrauktų į sankcionuojamųjų sąrašus), netgi jeigu jie ir yra panašūs: ir vienas, ir kitas niekina demokratiją.

V.Orbanas dabar veikia kaip demagogo sutanoje, kuris labai toli nukrypo nuo dešimties Dievo įsakymų ir Kalno pamokslo vertybių bei visko, kas yra krikščioniškojo tikėjimo esmė, gynėjas.“

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius