Karštas vasaros pasiūlymas! Prenumerata visai vasarai tik - 1,49 Eur.
Išbandyti

V.Putinas atsisakė paranojiško saugumo vadovo: 5 keisčiausi N.Patruševo pasisakymai

Ukraina prekiauja našlaičiais ir organais, slaptas pasaulinis elitas sukelia daugybę krizių, o Madeleine Albright norėjo sunaikinti Rusiją – tai tik keletas didžiausių hitų iš ilgamečio Vladimiro Putino patarėjo saugumo klausimais lūpų.
Nikolajus Patruševas
Nikolajus Patruševas / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Tiems, kurie mano, kad Vladimiro Putino puoselėjama nacizmo apsėsta pasaulėžiūra yra – švelniai tariant – svetima, dar neteko sutikti Nikolajaus Patruševo.

Kuravo saugumą, dabar turės domėtis laivų statybomis

Žmogus, žinomas kaip „žvalgo žvalgas“, griežtosios linijos šalininkas, šią savaitę vėl atsidūrė dėmesio centre po to, kai buvo išstumtas iš 16 metų vykdytų Saugumo tarybos sekretoriaus pareigų, o jį pakeitė gynybos ministras Sergejus Šoigu, V.Putino įsakymu pertvarkius kabinetą.

Naujos jo pareigos – V.Putino padėjėjo, kuriam pavesta spręsti laivų statybos klausimus, – primena pažeminimą pareigose.

„Kalbama apie garbingą išėjimą į pensiją“, – leidiniui „Politico“ sakė analitikas Nikolajus Petrovas.

Jei taip, tai reiškia, kad draugystė su šnipu, kuris buvo artimas V.Putinui nuo pat jųdviejų darbo KGB 1970-aisiais Leningrade ir vėliau suvaidino svarbų vaidmenį ketvirtį amžiaus trunkančiame V.Putino valdyme, nutrūko.

„Tai mano geras bendražygis, – kaip pranešama, 1999 m. pasakė V.Putinas, pristatydamas N.Patruševą kaip savo įpėdinį FSB šnipinėjimo agentūroje po to, kai pats tapo ministru pirmininku. – Jis padarys viską, kad saugumo tarnybos taptų dar galingesnės.“

Tai N.Patruševas padarė. Ir dar šiek tiek, sako „Politico“.

Bėgant metams N.Patruševas, kuris kadaise šnipus vadino šiuolaikine „bajorija“, tapo pagrindiniu Rusijos konspirologu, skleidžiančiu teorijas, kuriomis grindžiamas V.Putino režimo ekspansionizmas užsienyje ir represijos šalies viduje.

Šiandien, kai laivų statyba yra tai, ką kai kas gali laikyti atostogomis sode, tuo sunku patikėti, tačiau buvo laikas, kai analitikai svarstė, ar N.Patruševas nebuvo tikroji valdžia už sosto, pastebi „Politico“ žurnalistė Eva Hartog.

Svarbu tai, kad jis buvo Rusijos patarėjas nacionalinio saugumo klausimais ir pagrindinis ryšininkas saugumo klausimais su užsienio valstybėmis, įskaitant Jungtines Amerikos Valstijas, kurios buvo jo pykčio objektas.

N.Patruševas paskatino V.Putiną pradėti plataus masto invaziją į Ukrainą

Evgeniy Maloletka nuotr./Rusijos atakuojamo Mariupolio siaubas iš arti
Evgeniy Maloletka nuotr./Rusijos atakuojamo Mariupolio siaubas iš arti

Pranešama, kad būtent N.Patruševas paskatino V.Putiną pradėti plataus masto invaziją į Ukrainą. Tačiau atrodo, kad tai buvo ir jo paties žlugimo pradžia.

Būdamas atsakingas už saugumą, jis susiduria su klausimais apie klaidingus Kremliaus įsivaizdavimus apie tai, kaip lengva perimti Ukrainos kontrolę, ir apie tai, kaip laukiama trijų dienų „blitzkrieg“ pergalė virto ilgu ir žiauriu karu.

Jau nekalbant apie didžiulius saugumo pažeidimus šalies viduje, pavyzdžiui, praėjusių metų samdinių grupuotės „Wagner“ vado Jevgenijaus Prigožino maištą arba neseniai įvykdytą teroro išpuolį prie Maskvos esančioje koncertų salėje „Crocus“.

Tačiau, kai kurių nuomone, N.Patruševo karjeros užuolaida dar nenusileido. Jo naujosios pareigos vis dar palieka tam tikrą erdvę įtakai daryti. Ir, kas labai svarbu, V.Putino ausis bus šalia.

Atsižvelgiant į tai, ką jis kalbėjo pastaraisiais metais, vien tai yra priežastis atkreipti dėmesį. Štai keletas pavyzdžių:

1. Vakarai neva prekiauja ukrainiečių našlaičiais ir organais

Praėjus dviem mėnesiams po to, kai Rusija pradėjo plataus masto invaziją, 2022 m. balandį, interviu laikraščiui „Rosijskaja gazeta“ N.Patruševas teigė, kad Ukrainos nusikaltėliai „prekiauja iš Ukrainos paimtais mažais našlaičiais, kad vėliau juos neteisėtai įsivaikintų Europoje“.

(Pagalvokite apie tai: galbūt N.Patruševas neteisingai perskaitė savo paties žvalgybinę informaciją ir teisingai numatė pačios Rusijos nusikaltimus grobiant vaikus ir apgyvendinant juos rusų šeimose, kaip teigiama Tarptautinio baudžiamojo teismo arešto orderyje ir nepriklausomų žurnalistų išvadose, – klausia „Politico“ apžvalgininkė.)

Tai dar ne viskas: Vakarai „atgaivino šešėlinę rinką, kurioje iš socialiai pažeidžiamų Ukrainos gyventojų sluoksnių buvo perkami žmogaus organai slaptoms transplantacijoms Europos pacientams“.

2. „Auksinis milijardas“

Viena iš atkakliausių posovietinių sąmokslo teorijų teigia, kad nedidelis itin turtingų žmonių elitas sąmoningai kuria pasaulines krizes, kad praturtėtų.

„Spėkite, kas ne tik tiki šia teorija, bet ir pakėlė ją iki nacionalinio saugumo klausimo?“ – retoriškai teiraujasi teksto autorė.

Praėjus keliems mėnesiams po plataus masto Rusijos invazijos, 2022 m. gegužę, N.Patruševas laikraščiui „Argumenty i Fakty“ sakė, kad „anglosaksai“ šiuo principu neva vadovavosi „šimtmečius“.

„Pasislėpę už tokių žodžių kaip kova už žmogaus teises, laisvę ir demokratiją, iš tikrųjų jie įgyvendina „auksinio milijardo“ doktriną, pagal kurią šiame pasaulyje gali klestėti tik ribotas žmonių skaičius“, – teigė jis.

Dėl nedarbo ir migracijos krizių Europoje bei bado Afrikoje, kurį sukėlė sutrikęs grūdų tiekimas (ir tikrai ne Ukrainos uostų bombardavimas), neva kalti „saujelės Londono Sičio ir Volstrito magnatų“ blogi kėslai.

Nepamirškime ir koronaviruso, kuris, N.Patruševo nuomone, atsirado Pentagono laboratorijoje.

„Šiame darbe dalyvavo Clintono, Rockefellerio, Soroso ir Bideno fondai“, – sakė jis.

3. Madeleine Albright kalba iš anapus

2015 m., praėjus metams po Maskvos įvykdytos Krymo aneksijos, N.Patruševas išreiškė įsitikinimą, kad Jungtinės Valstijos nori nušluoti Rusiją nuo žemės paviršiaus.

„Tikriausiai prisimenate buvusios valstybės sekretorės Madeleine Albright pareiškimą, kad nei Tolimoji šiaurė, nei Sibiras nepriklauso Rusijai“, – sakė jis viename interviu.

Ši idėja kilo iš 2006 m. interviu, kuriame į atsargą išėjęs Federalinės gvardijos tarnybos generolas majoras Borisas Ratnikovas pasigyrė, kad agentūroje veikia specialus aiškiaregių skyrius.

B.Ratnikovo pasakojimu, jo viršininkas Georgijus Rogozinas atsigulė ir pateko į transo būseną. Naudodamasis M.Albright nuotrauka, G.Rogozinas veikė kaip „tarpininkas“ tarp B.Ratnikovo ir JAV politikės.

Naršydamas jos mintis, G.Rogozinas užčiuopė M.Albright „patologinę neapykantą slavams“ ir pavydą Rusijai dėl to, kad ji turi „didžiausias pasaulyje gamtos išteklių atsargas“.

4. Studentai – revoliucijos agentai

Vakarai neva siekia pakenkti ne tik Rusijos teritoriniam vientisumui.

2021 m. N.Patruševo atstovas spaudai pranešė, kad netrukus jis praneš V.Putinui apie Vakarų išpuolius prieš Rusijos moralines ir dvasines vertybes, taip pat apie bandymus primesti „svetimus idealus ir normas“, kurie kenkia socialiniam stabilumui.

Tarp tokių vertybių yra ir LGBT+ vertybių išpažinimas – dar vienas „auksinio milijardo“ (žr. 2 punktą) bandymas atsikratyti „nereikalingų žmonių“.

Pasitelkdami NVO kaip agentus, Vakarai taikėsi į pažeidžiamas Rusijos grupes, pavyzdžiui, etnines mažumas ir religines grupes, siekdami „destabilizuoti sociopolitinę padėtį ir diskredituoti Rusijos valdžios institucijas“.

Kita priemonė neva buvo studentai, viliojami į Vakarus stipendijomis ir mainų programomis. Iš Jungtinių Valstijų jie „grįžta kaip agitatoriai, pasirengę vykdyti vadinamuosius demokratinius pertvarkymus ir ruošti dirvą „spalvotosios revoliucijos“ scenarijams įgyvendinti“, – sakė N.Patruševas Armėnijos sostinėje Jerevane vykusiame saugumo susitikime.

Anksčiau N.Patruševas įspėjo apie užsienio kultų, išpažįstančių neopagonybę, okultizmą ir satanizmą, bandymus užverbuoti Rusijos jaunimą.

2023 m. interviu N.Patruševas perspėjo: „Vakariečiai bando susilpninti mūsų šalį, suskaldyti ją, sunaikinti rusų kalbą ir rusų pasaulį.“

„Scanpix“/Sputnik nuotr./Nikolajus Patruševas
„Scanpix“/Sputnik nuotr./Nikolajus Patruševas

5. Ukrainą neva puola ... Lenkija

Ne Rusija, o Lenkija bando įsiveržti į Ukrainą, – aiškino N.Patruševas per nacionalinio saugumo susitikimą 2022 m. gegužę.

„Vadinamieji Kyjivo režimo Vakarų partneriai naudojasi dabartine situacija savo savanaudiškiems interesams ir turi didelių planų dėl Ukrainos žemių“, – sakė jis.

Kaip įrodymą jis paminėjo Lenkijos prezidento Andrzejaus Dudos vizitą Kyjive ir jo „pareiškimą, kad netrukus Lenkijos ir Ukrainos siena nustos egzistuoti“.

„Sprendžiant iš visko, Lenkija jau siekia užgrobti teritoriją Vakarų Ukrainoje“, – tvirtino jis.

Tiesą sakant, A.Duda pažadėjo tęsti Lenkijos pagalbą Ukrainai ir bėgantiems ukrainiečiams, sakydamas, kad abiejų šalių siena turėtų „vienyti, o ne skaldyti“. Jis taip pat pavadino ukrainiečius „didvyriais“, nes jie kovojo už savo nepriklausomybę.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Geriausia investicija – rūpinimasis savo sveikata
Reklama
Leiskite sau pasijusti geriau
Reklama
„Huawei Watch Fit 3“ – laikrodis, skatinantis pozityvius sveikatos įpročius
Reklama
Pekla ar gyvybės pradžia? Atskleidė, kaip kiekvienas grožio entuziastas gali prisidėti prie pelkių išsaugojimo
Užsisakykite
15min naujienlaiškius