Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Prenumeruoti

V.Putinas ir O.Scholzas pirmąkart nuo rugsėjo vidurio surengė telefonines derybas

Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas ir Vokietijos kancleris Olafas Scholzas penktadienį, pirmąkart nuo rugsėjo vidurio, kalbėjosi telefonu, pranešė Maskva ir Berlynas.
Vladimiras Putinas, Olafas Scholzas
Vladimiras Putinas, Olafas Scholzas / „Scanpix“/„Imago“/AFP nuotr.

O.Scholzo biuro paskelbtame pranešime nurodoma, kad valandą trukusiame pokalbyje buvo kalbama apie nuo vasario vykstantį Rusijos karą prieš Ukrainą ir jo pasekmes.

„Kancleris ypač pasmerkė Rusijos oro antskrydžius prieš Ukrainos civilinę infrastruktūrą ir pabrėžė Vokietijos pasiryžimą remti Ukrainą užtikrinant jos gynybinį pajėgumą nuo Rusijos agresijos, – sakoma pranešime. – Kancleris paragino Rusijos prezidentą kuo greičiau rasti diplomatinį sprendimą, įskaitant Rusijos karių išvedimą.“

Anot Kremliaus, V.Putinas Vokietijos kancleriui pareiškė, kad Maskvos atakos prieš Ukrainos infrastruktūrą yra „neišvengiamos“, ir apkaltino Vakarus vykdant „destruktyvią“ politiką.

„Buvo pažymėta, kad Rusijos ginkluotosios pajėgos jau seniai susilaikė nuo tikslių raketų smūgių į tam tikrus taikinius Ukrainos teritorijoje“, – sakoma Kremliaus pareiškime, paskelbtame po derybų telefonu.

„Bet dabar tokios priemonės tapo priverstiniu ir neišvengiamu atsaku į Kyjivo provokacinius išpuolius prieš Rusijos civilinę infrastruktūrą“, – priduriama Kremliaus pareiškime.

Pastarosiomis savaitėmis Maskva atakavo Ukrainos energetikos tinklus, todėl žiemos akivaizdoje milijonai žmonių atsidūrė šaltyje ir tamsoje.

„Buvo atkreiptas dėmesys į destruktyvią Vakarų valstybių, įskaitant Vokietiją, liniją, kuri pumpuoja Kyjivo režimą ginklais ir rengia Ukrainos kariuomenę“, – pridūrė Kremlius.

V.Putinas sakė, esą Ukrainos Vakarų sąjungininkių „politinė ir finansinė parama lemia tai, kad Kyjivas visiškai atmeta bet kokių derybų idėją“.

Kyjivas teigia, kad taikos derybos įmanomos tik tuo atveju, jei Rusija nustos atakuoti Ukrainos teritoriją ir išves savo karius iš jos.

Vokietijos kancleris ir Rusijos prezidentas taip pat aptarė pasaulinę maisto tiekimo padėtį, kuri yra įtempta dėl Rusijos karo. O.Scholzas ir V.Putinas pabrėžė svarbų neseniai pratęsto Jungtinių Tautų globojamo susitarimo dėl grūdų vaidmenį, nurodoma Berlyno pranešime.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Vasarinių padangų sezonas: kur rasti geriausią kainos ir kokybės santykį?
Reklama
Pranešimas apie prašymų dėl triukšmo mažinimo priemonių įgyvendinimo išlaidų kompensavimo priėmimą
Reklama
Atėjo metas apsitverti sklypą: specialistų patarimai
Reklama
„CFMOTO“ tapo naujos motociklų vairavimo akademijos Lietuvoje partneriais
Užsisakykite 15min naujienlaiškius