Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Prenumeruoti

V.Putinas iš savo žmogaus teisių tarybos pašalino kelis opozicijos veikėjus

Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas pašalino kelis opozicijos veikėjus iš savo žmogaus teisių tarybos, rodo pirmadienį paskelbtas įsakas, o kritikai sako, kad dėl šio žingsnio patariamasis organas netenka savo legitimumo.
Vladimiras Putinas
Vladimiras Putinas / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

50 narių turinti taryba, smerkianti teisių pažeidimus, palaipsniui vis prarasdavo savo įtaką, ir nemažai gerbiamų žmogaus teisių bendruomenės narių, protestuodami dėl įvairių Kremliaus veiksmų, jau anksčiau paliko šią instituciją.

Iš tarybos nuspręsta pašalinti penkis narius, įskaitant jos veteraną vadovą Michailą Fedotovą, sakoma vyriausybės tinklalapyje paskelbtame įsake.

Iš žmogaus teisių tarybos taip pat šalinama politologė Jekaterina Šulman, kuri atvirai remia opozicijos lyderį Aleksejų Navalną, ir teisininkas Pavelas Čikovas, kurio organizacija teikia teisinę pagalbą sulaikytiems politinių protestų dalyviams.

Pirmadienį V.Putino įsaku iš tarybos taip pat pašalinti teisių gynimo organizacijos „Voschod“ vadovas Jevgenijus Bobrovas ir teisės profesorius Ilja Šablinskis.

Šalinamus narius pakeis esami ir buvę valstybinės žiniasklaidos darbuotojai. Vienas iš jų – buvęs valstybinės naujienų agentūros „RIA Novosti“ žurnalistas Kyrylas Vyšynskis, kuris buvo įkalintas Ukrainoje, o praėjusį mėnesį sugrįžo į Rusiją per svarbų apsikeitimą kaliniais tarp Kijevo ir Maskvos ir neseniai buvo paskirtas žiniasklaidos grupės „Rossija segodnia“ („Rusija šiandien“) vykdomuoju direktoriumi.

Naujuoju tarybos vadovu paskirtas Valerijus Fadejevas, įtakingas valdančiosios partijos „Vieningoji Rusija“ narys, dirbęs žinių vedėju prokremliškoje televizijoje „Pervyj kanal“.

„Scanpix“/„PA Wire“/„Press Association Images“ nuotr./Rusija
„Scanpix“/„PA Wire“/„Press Association Images“ nuotr./Rusija

Rusijos žmogaus teisių gynėjai tvirtina, kad šis sprendimas iš esmės reiškia, kad taryba nebebus legitimus patariamasis organas žmogaus teisių klausimais.

„Taryba mirė. Tegu ilsisi ramybėje“, – socialiniame tinkle „Facebook“ parašė rinkėjų teisių gynėjas Grigorijus Melkonjancas.

Jo teigimu, naujieji nariai veikiausiai dažniau pritars valdžios pareigūnams.

Iš institucijos pašalinti nariai „visuomet kovojo už įstatymą ir teisingumą, o Putinas nenori laikyti tokių patarėjų“, socialiniame tinkle „Twitter“ parašė opozicijos politikė ir A.Navalno sąjungininkė Liubov Sobol.

„Scanpix“ nuotr./Liubov Sobol
„Scanpix“ nuotr./Liubov Sobol

Žinia apie M.Fedotovo pašalinimą iš tarybos dėl to, kad jam suėjo 70 metų, pasirodė praėjusią savaitę. M.Fedotovas, gerbiamas asmuo žmogaus teisių bendruomenėje, tarybai vadovavo nuo 2010-ųjų.

Nemažai tarybos narių pasirašė viešą laišką, skirtą V.Putinui, prašydami palikti M.Fedotovą institucijos vadovu dėl jo patirties ir autoriteto.

V.Putinas nedažnai posėdžiauja su žmogaus teisių taryba, bet ji nuolat skelbia kritiškus pareiškimus. Vienas iš naujausių tarybos pareiškimų buvo apie kontroversiškus Maskvos dūmos rinkimus, vykusius praėjusį mėnesį.

Taryboje dar lieka keli opozicionieriškų pažiūrų nariai, įskaitant kino kūrėją Aleksandrą Sokurovą, aplinkosaugininką Sergejų Cyplenkovą, kuris vadovauja organizacijai „Greenpeace Russia“, ir komiteto prieš kankinimą vadovą Igorį Kaliapiną.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pranešimas apie prašymų dėl triukšmo mažinimo priemonių įgyvendinimo išlaidų kompensavimo priėmimą
Reklama
Atėjo metas apsitverti sklypą: specialistų patarimai
Reklama
Steikų diena: kaip paruošti sultingą ir burnoje tirpstantį steiką?
Reklama
„CFMOTO“ tapo naujos motociklų vairavimo akademijos Lietuvoje partneriais
Užsisakykite 15min naujienlaiškius