Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti
2020 08 11 /13:54

V.Putinas išdidžiai paskelbė: Rusija pirmoji pasaulyje įregistravo vakciną nuo koronaviruso

Nors nuogąstavimų dėl patikimumo netrūksta, Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas antradienį paskelbė, kad šalis pirmoji pasaulyje įregistravo vakciną nuo COVID-19. Ji buvo sukurta ypač greitai, ir būtent todėl abejojama dėl vakcinos saugumo ir efektyvumo.

„Šį rytą pirmą kartą pasaulyje buvo įregistruota vakcina nuo naujojo koronaviruso, – pareiškė V.Putinas. – Žinau, kad ji efektyvi ir suformuoja tvarų imunitetą.“

„Viena mano dukterų pati pasiskiepijo, – pridūrė Rusijos prezidentas. – Po pirmojo skiepo temperatūra jai pakilo iki 38 laipsnių, bet kitą dieną ji nukrito iki 37 laipsnių.“

Kaip skelbia „The Moscow Times“, valstybinis Gamalėjos tyrimų institutas praėjusią savaitę pradėjo trečiąjį vakcinos bandymų, kuriuose dalyvauja savanoriai, etapą.

„Scanpix“/ITAR-TASS nuotr./Rusijoje, Gamalėjos institute pacientei leidžiama eksperimentinė COVID-19 vakcina
„Scanpix“/ITAR-TASS nuotr./Rusijoje, Gamalėjos institute pacientei leidžiama eksperimentinė COVID-19 vakcina

Jis dar nebaigtas, o daug Vakarų ekspertų įspėja, kad tai nesaugu – esą Maskva atveria „Pandoros skrynią“. Iš viso vakcinos bandymai su žmonėmis – mažiau nei šimtų jų – užtruko mažiau nei du mėnesius.

O Sveikatos apsaugos ministerija pranešė, kad masinę vakcinos gamybą ketinama pradėti jau rugsėjį. Masinis vakcinavimas numatomas spalį, o medikus ketinama skiepyti jau šį mėnesį.

„Žinau, kad ši vakcina buvo sukurta adenovirusinių vektorių pagrindu, bet privalumas, mano nuomone, yra tas, kad ji sukurta žmogaus adenovirusų vektorių pagrindu ir veikia tiksliau, formuoja tvarų antikūnų ir ląstelinį imunitetą“, – tvirtino V.Putinas.

Rusijos farmacijos kompanijos, susibūrusios į Klinikinių tyrimų organizacijų asociaciją, beje, pirmadienį kreipėsi į ministeriją su prašymu atidėti vakcinos įregistravimą.

„Bandymuose dalyvavo mažiau nei šimtas žmonių, nors trečiajame etape reikia kelių tūkstančių. Ir būtent trečiajame etape surenkama informacija ne tik apie vakcinos efektyvumą, bet ir apie tai, ar ji saugi žmonėms, kurių imunitetas nusilpęs“, – skelbiama atvirame kreipimesi.

Ministerija taip pat paskelbė, kad paskiepijus naująja vakcina susidaro ilgalaikis imunitetas, galbūt išliksiantis iki dvejų metų.

„Dviguba vakcinų suleidimo schema leidžia suformuoti ilgalaikį imunitetą. Vektorinių vakcinų naudojimo patirtis (pasitelkiant dvigubą suleidimo schemą) rodo, kad imunitetas išlieka iki dvejų metų“, – nurodoma ministerijos pranešime.

Jame patikslinama, kad rugpjūčio 11 dieną įregistruotas preparatas „Gam-COVID-Vak“ yra vektorinė dviejų komponentų vakcina, sukurta žmogaus adenoviruso pagrindu.

„Vakcina išlaikė visus būtinus saugumo ir veiksmingumo išbandymus su keliomis gyvūnų rūšimis (graužikais ir primatais). Vėliau vakcina buvo išbandyta su dviem savanorių grupėmis (kiekvienoje po 38 žmones). Vakcinoje nėra COVID-19 sukeliančio viruso komponentų“, – paaiškinama pranešime.

Rusija stengėsi kuo greičiau sukurti vakciną nuo koronaviruso, o anksčiau šį mėnesį pareiškė besitikinti, kad artimiausiomis savaitėmis prasidės masinė skiepų gamyba, kuri iki kitų metų pabaigos duos „kelis milijonus“ dozių per mėnesį.

VIDEO: Rusija skelbiasi pirmoji sukūrusi vakciną nuo COVID-19: Vakarų ekspertai baiminasi, kad ji pavojinga

Praėjusią savaitę Pasaulio sveikatos organizacija paragino Rusiją laikytis nustatytų gairių ir praeiti „visus etapus“, būtinus saugiai vakcinai sukurti.

Kovojant su pandemija buvo sutelktas precedento neturintis finansavimas moksliniams tyrimams, siekiant kuo skubiau sukurti vakciną, galinčią apsaugoti milijardus žmonių visame pasaulyje.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Reklama
Benediktas Vanagas: stipriai išprakaitavus geriant vien vandenį kenčia kūno produktyvumas – trūksta energijos, sunku susikoncentruoti, darai klaidas
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Užsisakykite 15min naujienlaiškius