-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

V.Putinas laužo savo paties taisykles: „specialiąją karinę operaciją“ keičia karo sąvoka

Jau daugiau nei 15 mėnesių Rusija Ukrainoje kariauja neišprovokuotą karą, kurį Kremlius griežtai atsisakė vadinti karu, tačiau padėtis keičiasi: net prezidentas Vladimiras Putinas vis dažniau vartoja ne įprastą eufemizmą – „specialioji karinė operacija“, o žodį „karas“, atkreipė dėmesį naujienų agentūra „Reuters“.
Rusijos lyderis Vladimiras Putinas
Rusijos lyderis Vladimiras Putinas / „AFP“/„Scanpix“

Kai praėjusių metų vasario mėnesį Rusijos lyderis pasiuntė savo karius į Ukrainą, jis pavadino tai „specialiąja karine operacija“ – šio eufemizmo Kremlius, Rusijos ministrai ir valstybinė žiniasklaida savo retorikoje dažniausiai laikėsi, netgi sugalvojo naują rusišką akronimą „SVO“.

Netrukus po invazijos Rusijos žiniasklaidai buvo uždrausta vadinti konfliktą karu, priėmus keletą labai plačiai taikomų įstatymų. Trumpai tariant, Rusijos žiniasklaida arba vykdė įsakymus, arba buvo priversta nutraukti veiklą.

Tačiau reaguodamas į, Rusijos teigimu, didelę Ukrainos dronų ataką prieš Maskvą, V.Putinas praėjusią savaitę keturis kartus pavartojo žodį „karas“, atskleidė Kremliaus pateikta jo pastabų stenograma.

„Nesvarbu, ką mes sakysime, jie visada sieks suversti kaltę Rusijai, bet tai neteisinga: ne mes sukėlėme šį karą, kartoju, 2014 m. – Kyjivo režimas sukėlė karą Donbase“, – sakė V.Putinas.

Ši pastaba buvo ištransliuota valstybinės televizijos „Rossija“ eteryje svarbiausios sekmadienio laidos metu.

Gegužės 9-ąją, Pergalės dieną, kai rusai mini Sovietų Sąjungos pergalę prieš nacistinę Vokietiją Antrajame pasauliniame kare, šalies vadovas Raudonojoje aikštėje sakė veteranams: „Prieš mūsų Tėvynę vėl prasidėjo tikras karas“.

Vakarų diplomatas Maskvoje: „Stebina tai, kaip Putinas ir elitas, atrodo, laužo savo pačių taisykles“.

Pastaraisiais mėnesiais gynybos ministras Sergejus Šoigu, Kremliaus atstovas spaudai Dmitrijus Peskovas, užsienio reikalų ministras Sergejus Lavrovas ir privačios karinės grupuotės „Wagner“ vadovas Jevgenijus Prigožinas viešai vartojo rusišką žodį „voina“ – karas.

„Mes iš esmės gyvename karo sąlygomis“, – tvirtino Viačeslavas Gladkovas, Rusijos Belgorodo srities, kuri pastarosiomis savaitėmis buvo puolama Ukrainą remiančių rusų kovotojų, gubernatorius.

Net Rusijos elitas, kalbėdamas privačiuose būreliuose tai, ką Rusija daro Ukrainoje, vadina karu.

„AP“/„Scanpix“/Vladimiras Putinas Pergalės dienos parade Maskvoje
„AP“/„Scanpix“/Vladimiras Putinas Pergalės dienos parade Maskvoje

Net iš pažiūros nereikšmingas pokytis viešoje oficialioje retorikoje leidžia suprasti, kaip pasikeitė Kremliaus suvokimas – ir gali parodyti, kokia bus ateitis po daugiau nei 15 mėnesių trukusio žiauriausio karo Europoje nuo Antrojo pasaulinio karo laikų, pažymėjo naujienų agentūra „Reuters“.

„Stebina tai, kaip Putinas ir elitas, atrodo, laužo savo pačių taisykles“, – agentūrai teigė vienas Vakarų diplomatas Maskvoje.

„Dar svarbiau, ką tai sako apie ateitį: ar karas reiškia rimtesnį požiūrį ir kaip atrodys Rusija karo metu?“ – pridūrė jis.

Buvęs Kremliaus kalbų rašytojas Abasas Galiamovas pabrėžė, jog svarbu nepamiršti, kad „specialiosios karinės operacijos“ eufemizmas buvo sugalvotas tuo metu, kai „jie manė, kad laimės greitai ir nepraliedami kraujo, kaip Kryme“.

„Tačiau dabar visiems aišku, kad tai yra karas. O tai tapo aišku jau seniai, kai visi suprato, kad „blickrygas“ žlugo“, – komentavo A.Galiamovas.

„Reuters“ atkreipė dėmesį, kad praėjusiais metais V.Putinas šį terminą vartojo retai.

Kai rugsėjo mėnesį jis pareiškė, kad keturi Ukrainos regionai yra Rusijos dalis, konfliktą pavadino karu, spalio mėnesį sakė, kad Vakarai „kursto karą“, o gruodžio mėnesį buvo dar aiškesnis, įvardindamas „šį karą“.

Tai paskatino Sankt Peterburgo tarybos narį Nikitą Juferevą pateikti skundą.

„Reuters“/„Scanpix“/Rusijos lyderis Vladimiras Putinas per praeitų metų Pergalės dieną
„Reuters“/„Scanpix“/Rusijos lyderis Vladimiras Putinas per praeitų metų Pergalės dieną

„Anksčiau ar vėliau pasieksime, kad visi vadins tai karu ir pripažins tai karu, – naujienų agentūrai tvirtino N.Juferevas. – O karas gali reikšti karo padėtį, ekonomikos mobilizaciją, kariuomenės ir rezervistų mobilizaciją“.

Rusijos karas

Kremlius pareiškė, kad po ribotos mobilizacijos praėjusiais metais neplanuojama karo padėtis ar tolesnė mobilizacija.

Tačiau praėjusį mėnesį V.Putinas patvirtino pataisas, leidžiančias vykdyti rinkimus karo padėties sąlygomis, o gynybos įmonės pasitelkė papildomas pamainas, kad galėtų dirbti beveik visą parą.

Išpuoliai Rusijos viduje, dėl kurių Maskva kaltina Ukrainą, sugriežtino nuomonę Kremliuje, padrąsindami šalininkus, kurie siūlo daug griežtesnį požiūrį į karą, kuriame, pasak V.Putino, Rusija dar net rimtai nesiėmė dalyvauti.

„Reuters“/„Scanpix“/Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas
„Reuters“/„Scanpix“/Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas

Maskvoje karas laikomas egzistenciniu ir papuoštas rusų stačiatikių simbolika.

Rusijos privačios karinės grupuotės vadovas Jevgenijus Prigožinas, kaltinantis V.Putino aukščiausius valdžios pareigūnus Rusijos kariuomenės žlugdymu, iškėlė perspektyvą, kad įvykiai klostysis taip, kaip Čilės generolo Augusto Pinocheto diktatūros laikais.

„Žmonės man rašo, kad mums reikia padaryti Čilę, kad galėtume apsiginti. Čilė – tai Pinočetas, Čilė – tai Rusijos elitas – arba visų pirma biurokratinis elitas – stadione, apsuptas žmonių su automatais“, – sakė J.Prigožinas.

„Tai nėra žaidimas, – pridūrė jis. – Mes pralaimime šį karą.“

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius