-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti
2019 05 01 /15:52

V.Putinas pasirašė įsaką dėl lengvesnės rusiško paso išdavimo tvarkos daliai ukrainiečių

Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas trečiadienį pasirašė įsaką dėl lengvesnės rusiško paso išdavimo tvarkos daliai ukrainiečių, nors Vakarai ir Kijevas nerimauja, kad toks žingsnis dar labiau pakenks dvišaliams santykiams.
Vladimiras Putinas
Vladimiras Putinas / „Scanpix“/AP nuotr.

Įsake numatyta, kad tam tikroms ukrainiečių grupėms, įskaitant asmenis, jau turinčius leidimą gyventi Rusijoje, bus suteikta teisė gauti rusišką pasą.

Taip pat tokią teisę turės Ukrainos piliečiai, neturintys kitos valstybės pilietybės, gimę ir nuolat gyvenantys Rusijos okupuotame Kryme ir Sevastopolyje arba iki okupacijos 2014 metais išvykę iš šios teritorijos, jų vaikai, sutuoktiniai ir tėvai.

Įsake, kurį Rusijos lyderis pasirašė pirmadienį, sakoma, kad naująja tvarka siekiama apsaugoti „teises bei žmogaus ir pilietines laisves“.

Tokį žingsnį Kremlius žengė po to, kai praėjusį mėnesį vykusius Ukrainos prezidento rinkimus didžiule persvara laimėjo politikos naujokas, komikas Volodymyras Zelenskis.

„Scanpix“/„SIPA“ nuotr./Volodymyras Zelenskis
„Scanpix“/„SIPA“ nuotr./Volodymyras Zelenskis

Kremlius dar nepasveikino V.Zelenskio su pergale, o V.Putinas neseniai pareiškė svarstantis galimybę palengvinti Rusijos pilietybės suteikimo tvarką visiems ukrainiečiams.

V.Putinas balandį pasirašė įsaką, leisiantį Rytų Ukrainos gyventojams paprasčiau gauti Rusijos pilietybę. Naujos pasų išdavimo taisyklės galios nepripažintų Donecko ir Luhansko „liaudies respublikų“ gyventojams – šiuose separatistiniuose regionuose, kurie atsiskyrė nuo Ukrainos 2014 metais ir yra vadovaujami Maskvos remiamų kovotojų, gyvenantys žmonės dabar galės gauti Rusijos pilietybę per tris mėnesius nuo paraiškos pateikimo.

Išrinktasis Ukrainos vadovas savo ruožtu pažadėjo ukrainietiškus pasus rusams, „kenčiantiems“ nuo Kremliaus valdymo.

Anksčiau būta vilčių, kad V.Zelenskiui stojus prie Ukrainos vairo gali pagerėti Kijevo ir Maskvos santykiai, tačiau dabar tai atrodo menkai tikėtina, sako politologai.

Kijevas ir Vakarai smerkia Kremlių už tokius sprendimus ir kaltina V. Putiną siekiant dar labiau destabilizuoti padėtį Ukrainoje. Tuo metu kritikai Rusijoje tvirtina, kad minėti pakeitimai pakenks jau ir taip šlubuojančiai šalies ekonomikai.

Po to, kai per provakarietišką sukilimą Kijeve buvo nuverstas Kremliaus palaikytas režimas, 2014 metais Maskva aneksavo Ukrainai priklausantį Krymo pusiasalį ir ėmė remti prorusiškus separatistus Rytų Ukrainoje.

Kai kas Kijeve ir Vakaruose nerimauja, kad Maskvos pasiūlymas išdalinti rusiškus pasus ukrainiečiams gali suteikti Kremliui pateisinimą atsiųsti į Ukrainą savo karių prisidengus pretekstu, kad reikia apginti Rusijos piliečių interesus.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius