Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2023 06 09 /17:21

V.Putinas paskelbė, kada į Baltarusiją bus atvežti branduoliniai ginklai

Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas pareiškė, kad Rusijos taktiniai branduoliniai ginklai Baltarusijoje bus pradėti dislokuoti, kai tik bus baigti statyti atitinkami objektai. Tai jis pasakė per susitikimą su Baltarusijos kolega Aleksandru Lukašenka, pranešė Kremliaus spaudos tarnyba.
Vladimiras Putinas ir Aliaksandras Lukašenka
Vladimiras Putinas ir Aliaksandras Lukašenka / AFP/„Scanpix“ nuotr.

„Viskas vyksta pagal planą, – sakė V. Putinas per televiziją, priimdamas A. Lukašenką savo rezidencijoje Juodosios jūros kurorte Sočyje. – Liepos 7–8 dienomis bus baigti atitinkamų objektų parengiamieji darbai ir mes nedelsdami pradėsime veiklą, susijusią su šių ginklų dislokavimu jūsų teritorijoje.“

Baltarusijos opozicija šį žingsnį pavadino bandymu šantažuoti Vakarus.

Anksčiau Rusijos gynybos ministras Sergejus Šoigu pareiškė, kad, dislokuodama Baltarusijos teritorijoje nestrateginius branduolinius ginklus, Rusija jų neperduoda kaimyninei šaliai ir išlaiko jų kontrolę bei sprendimą dėl jų panaudojimo.

2022 metų vasario 24 dieną Rusija pasinaudojo Baltarusijos teritorija, kad įžengtų į Ukrainą iš šiaurės, ir savo sąjungininkės teritorijoje laikė savo pajėgas ir ginklus.

Šių metų pradžioje V.Putinas paskelbė apie planuojamą trumpojo nuotolio branduolinių ginklų dislokavimą Baltarusijoje. Tai buvo laikoma perspėjimu Vakarams, padidinusiems karinę paramą Ukrainai. V.Putinas yra sakęs, kad Rusija išlaikys šių ginklų kontrolę.

Rusija nenurodė, kiek branduolinių ginklų bus išsiųsta į Baltarusiją. JAV vyriausybė mano, kad Rusija turi apie 2 000 taktinių branduolinių ginklų, įskaitant bombas, kurias gali gabenti lėktuvai, trumpojo nuotolio raketų kovines galvutes ir artilerijos sviedinius.

Į užsienį priversta pasitraukti baltarusių opozicijos lyderė Sviatlana Cichanouskaja griežtai pasmerkė šį žingsnį.

„Putinas ir jo marionetė Lukašenka planuoja dislokuoti branduolinius ginklus Baltarusijoje prieš pat NATO viršūnių susitikimą Vilniuje liepos mėnesį“, – naujienų agentūrai AP sakė S.Cichanouskaja.

„Tai grubus šantažas, bandymas priversti Europą atsitraukti, tačiau mes negalime leisti diktatoriams išvengti bausmės už branduolinį šantažą“, – sakė ji.

Liepos 11–12 dienomis Vilniuje vyks NATO viršūnių susitikimas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius