Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

V.Putinas: Rusija branduolinį ginklą panaudotų tik kaip atsaką į puolimą raketomis

Teoriniai Rusijos planai panaudoti branduolinį ginklą tebūtų „atsakomasis smūgis“, o sprendimas jį panaudoti gali būti priimtas tik atsakant į puolimą raketomis, pareiškė šalies prezidentas Vladimiras Putinas.
Vladimiras Putinas skaito metinį pranešimą
Vladimiras Putinas: Rusija branduolinį ginklą panaudotų tik kaip atsaką į puolimą raketomis / „Scanpix“/AP nuotr.

„Noriu jums pasakyti ir noriu, kad apie tai sužinotų ir pas mus, ir užsienyje. Juk mūsų (branduolinio ginklo) panaudojimo planai – tikiuosi, to niekada nebus – bet mūsų teoriniai panaudojimo planai yra vadinamasis atsakomasis smūgis“, – pareiškė jis rusų žurnalisto Vladimiro Solovjovo sukurtame dokumentiniame filme apie prezidentą.

V.Putinas: „Tai yra, jei kažkas priėmė sprendimą sunaikinti Rusiją, mes gauname teisėtą teisę atsakyti.“

„Tai reiškia, kad sprendimas panaudoti branduolinį ginklą gali būti priimtas tik tokiu atveju, jei mūsų perspėjimo apie raketinį puolimą sistema užfiksuos ne tik raketų startą, bet ir pateiks tikslią skrydžių prognozę ir trajektoriją bei raketinių ginklų kritimo Rusijos Federacijos teritorijoje laiką“, – pridūrė V.Putinas.

„Tai yra, jei kažkas priėmė sprendimą sunaikinti Rusiją, mes gauname teisėtą teisę atsakyti“, – sakė jis filmo „Pasaulio tvarka 2018“ (Miroporiadok 2018) kūrėjui.

Rusijos prezidento teigimu, pasauliui tai būtų globalinė katastrofa.

„Vis dėlto man kaip Rusijos piliečiui ir Rusijos valstybės vadovui tada kyla klausimas: kam mums toks pasaulis, jei jame nebus Rusijos?“ – svarstė jis.

V.Putinas taip pat priminė, kad branduolinė bomba atsirado ne Rusijoje, o JAV.

„Niekada nesame panaudoję branduolinio ginklo. JAV jį panaudojo prieš Japoniją. Beje, daugelyje japoniškų vadovėlių šis faktas nutylimas“, – kalbėjo jis.

„Sputnik“ nuotr./Vladimiras Putinas po metinio pranešimo
„Sputnik“ nuotr./Vladimiras Putinas po metinio pranešimo

Rusijos lyderis pažymėjo, kad tuose vadovėliuose sakoma, jog bombą susprogdino sąjungininkai. „Kokie sąjungininkai? Sovietų Sąjunga buvo JAV sąjungininkė, tačiau mums apie tai niekas nė nepranešė. Bet tam nebuvo būtinybės, kaip kad mano daugelis ekspertų“, – sakė jis.

„O kur garantija, kad tai nepasikartos?“ – klausė V.Putinas.

Praeitą savaitę paskelbtame metiniame pranešime V.Putinas pristatė keletą proveržių raketų technologijose, įskaitant hipergarsinį ginklą, galintį daug kartų viršyti garso greitį ir išvengti šiuolaikinių priešraketinės gynybos sistemų.

VIDEO: Rusija apsiginklavo hipergarsinėmis raketomis – Pentagonas sako esąs pasiruošęs

Tačiau Pentagonas ketvirtadienį nesureikšmino jo teiginių, kad Rusija neva sukūrė raketų, kurių „neįmanoma perimti“, ir pareiškė, kad Jungtinės Valstijos visiškai pasiruošusios apsiginti nuo bet tokių galimų atakų.

„Mūsų nestebina toks (V.Putino) pareiškimas. Amerikiečiai gali būti tikri, kad esame visiškai pasiruošę“, – sakė Pentagono atstovė Dana White.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius