Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

V.Putinas: Rusija sunaikino paskutines cheminių ginklų atsargas

Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas pareiškė, kad Rusija trečiadienį sunaikino paskutines savo cheminių ginklų atsargas, ir apkaltino Jungtines Valstijas, kad jos neseka Rusijos pavyzdžiu.
Rusija skelbia, kad sunaikino paskutines cheminių ginklų atsargas
Rusija skelbia, kad sunaikino paskutines cheminių ginklų atsargas / „Scanpix“ nuotr.

„Be jokio patoso galima pasakyti, kad tai tikrai yra istorinis įvykis, turint galvoje didelį cheminių ginklų arsenalą, likusį mums dar nuo sovietų laikų, kuriuo, pasak specialistų, galima buvo keletą kartų sunaikinti visą gyvybę žemėje.

Tai – didelis žingsnis, siekiant paversti šiuolaikinį pasaulį stabilesnį, saugesnį“, – pareiškė V.Putinas per teletiltą su Udmurtija, kurioje trečiadienį buvo sunaikintos paskutinės Rusijos cheminių ginklų arsenalo atsargos.

Remiantis Federalinės cheminio ginklo saugojimo ir likvidavimo valdybos duomenimis, šiam cheminių ginklų atsargų sunaikinimui Rusija skyrė 316 mlrd. rublių (4,63 mlrd. eurų).

„Tam prireikė 20 metų (Valstybės Dūma ratifikavo atitinkamą konvenciją 1997 metais), 316 mlrd. rublių ir dešimčių tūkstančių žmonių įtempto darbo“, – nurodoma valdybos pateiktoje ataskaitoje, kuri cituota specialiai cheminių ginklų atsargų naikinimo užbaigimo proga surengtame renginyje Udmurdijos Kiznero gyvenvietėje.

Šiame objekte trečiadienį buvo baigtos naikinti paskutinės Rusijoje esančios VX tipo nuodingų cheminių medžiagų atsargos. Iš viso šalyje buvo sunaikinta 40 tūkst. tonų nuodingųjų medžiagų.

Pasak V.Putino, kitos šalys taip pat turėtų pasekti Rusijos pavyzdžiu.

„Kaip jau žinoma, didžiausias cheminio ginklo atsargas turėjo ir saugojo Rusija ir Jungtinės Valstijos, kurios, deja, iki šiol nesilaiko savo įsipareigojimų pagal cheminių ginklų naikinimo grafiką ir jau tris kartus atidėjo jų likvidavimo terminus, net pasiteisindamos būtinų finansinių išteklių trūkumu, o tai, tiesą sakant, skamba keistokai“, – kalbėjo V.Putinas per teletiltą.

Tačiau, pasak Rusijos prezidento, Maskva tikisi, kad „JAV, kaip ir kitos šalys, laikysis visų tarptautiniuose susitarimuose numatytų savo įsipareigojimų“.

„Tikimės, kad Rusijos pastangos likviduoti cheminius ginklus taps pavyzdžiu ir kitoms šalims“, – pareiškė V.Putinas.

Pasaulinė Cheminio ginklo uždraudimo organizacija (OPCW) trečiadienį pasveikino Rusiją, sunaikinusią paskutinę cheminio ginklo partiją, ir pavadino tai „labai svarbia gaire“.

„Rusijos cheminės ginkluotės patvirtinto sunaikinimo programos užbaigimas yra labai svarbi gairė siekiant Cheminio ginklo konvencijos tikslų“, – pareiškė OPCW vadovas Ahmetas Uzumcu, turėdamas omenyje Konvenciją dėl cheminio ginklo kūrimo, gamybos, kaupimo ir panaudojimo uždraudimo bei jo sunaikinimo.

Ji buvo pasirašyta 1993 metų sausio 13 dieną Paryžiuje ir įsigaliojo 1997 metų balandžio 29 dieną.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius