Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Prenumeruoti

V.Putinas staiga griebėsi nuolaidų dėl karo Sirijoje: kas lemia tokį nuolankumą?

Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas staiga atsileido dėl Sirijos. Pirmiausia jis leido Turkijos lyderiui Recepui Tayyipui Erdoganui įtikinti jį nepradėti didžiulio Sirijos Idlibo provincijos, kur įsitvirtinę sukilėliai, puolimo. O tuomet pabrėžtinai neapkaltino Izraelio, kai sirai numušė rusų karo lėktuvą. Kas vyksta, „Bloomberg“ klausia apžvalgininkas Leonidas Beršidskis.
Vladimiras Putinas
Vladimiras Putinas / „Sputnik“ nuotr.

Faktas, kad V.Putinas per Sirijos karą rizikavo ne kartą ir ne du, iš esmės lemia šio konflikto, kuriame, regis, triumfuos režimas, tėkmę. Tačiau paskutiniojoje karo stadijoje Rusijos prezidentas nebegali toliau rodyti galingų raumenų.

Taip, Kremlius Sirijoje sėkmingai parodė, kad Rusija Viduriniuose Rytuose gali tiesiog ignoruoti amerikiečius.

Bet aiškėja, kad V.Putinas jau negali sau leisti manyti, kad JAV laikysis pasyviai – o tai reiškia, kad Maskva turi kuo atsargiau elgtis ir su Vašingtono sąjungininkais.

Izraelio neapkaltino

Įvykis Nr. 1. Rugsėjo 17-ąją V.Putinas ir R.T.Erdoganas susitarė Sirijos Idlibo provincijoje įkuti demilitarizuotąją zoną, iš kurios iki spalio vidurio turės pasitraukti „kovotojai radikalai“ ir sunkioji ginkluotė. Zonoje kartu patruliuos turkų kariai ir Rusijos karo policija.

Kremliaus pozicija pasikeitė staigiai – juk anksčiau Rusija viešai tikino, kad parems Sirijos prezidento Basharo al Assado puolimą Idlibe.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Vladimiras Putinas ir Recepas Tayyipas Erdoganas
AFP/„Scanpix“ nuotr./Vladimiras Putinas ir Recepas Tayyipas Erdoganas

Sunkoka įsivaizduoti, kad V.Putiną paveikė R.T.Erdogano perspėjimai, esą puolimas pražudys daugybę žmonių. Rusijos lyderis tokių nuogąstavimų nesiklausė, kai, pavyzdžiui, B.al Assadas 2016-aisiais atsiėmė Alepą.

Įvykis Nr. 2. Kelios valandos po žinios apie susitarimą dėl Idlibo Sirijos oro erdvėje buvo numuštas Rusijos karo lėktuvas su 14 žmonių. Televizija CNN, cituodama šaltinį Pentagone, netrukus paskelbė, kad orlaivį numušė pačios Sirijos oro gynybos priemonės.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Sirijos pajėgos numušė Rusijos karo lėktuvą „IL-20M“
AFP/„Scanpix“ nuotr./Sirijos pajėgos numušė Rusijos karo lėktuvą „IL-20M“

Kremliaus propagandininkai ir interneto troliai reagavo isteriškai, tarsi žinodami (o taip turbūt ir buvo), kad Maskva dėl incidento apkaltins Izraelį. Šios šalies aviacija tuo metu kaip tik atakavo Damasko režimo taikinius.

Tuomet Rusijos gynybos ministerija pripažino, kad orlaivį numušė patys sirai, bet, kaip ir buvo galima nuspėti, vis tiek apkaltino Izraelio pilotus – esą jie „nustūmė“ rusų lėktuvą į erdvę, kurioje veikė Sirijos oro gynybos priemonės.

Gynybos ministras Sergejus Šoigu dar piktai paskambino kolegai Izraelyje, o pati ministerija pranešime grėsmingai įspėjo pasiliekanti teisę „adekvačiam atsakui“.

Rusijos gynybos ministerija pripažino, kad orlaivį numušė patys sirai, bet, kaip ir buvo galima nuspėti, vis tiek apkaltino Izraelio pilotus.

Bet jokių pasekmių nebus. V.Putinas per spaudos konferenciją dar pareiškė pritariantis Gynybos ministerijos pranešimui, bet Izraelio neapkaltino.

Jis pridūrė, kad lyginti šio incidento su rusų naikintuvo, įskridusio į Turkijos oro erdvę, numušimu 2015-aisiais negalima: „Tai greičiau panašu į virtinę tragiškų atsitiktinių aplinkybių.“

Taip, V.Putinas paskambino Izraelio ministrui pirmininkui Benjaminui Netanyahu, bet tik tam, kad paragintų jį laikytis dekonfliktinių mechanizmų.

Atsargumas – dėl D.Trumpo ryžto

Ar V.Putinas staiga atsileido? Juk dar 2016-aisiais jis būtų numojęs ranka į R.T.Erdogano žodžius dėl Idlibo ir ėmęs grasinti kumščiu B.Netanyahu, negana to, užkūręs propagandinę kampaniją prieš Izraelį.

Šįkart viso to nebuvo, o tokią permainą greičiausiai galima sieti su JAV prezidentu Donaldu Trumpu. Skirtingai nei jo pirmtakas Barackas Obama, D.Trumpas keliskart nedvejodamas jau įsakė smogti režimo taikiniams Sirijoje.

„Scanpix“/AP nuotr./JAV smogė taikiniams Sirijoje
„Scanpix“/AP nuotr./JAV smogė taikiniams Sirijoje

D.Trumpo sprendimu Sirijoje dabar veikia daugiau JAV karių ir skraido daugiau JAV aviacijos. Be to, skelbiama, kad jis neseniai sutiko palikti amerikiečių kariškių toje šalyje neribotam laikui.

Labai svarbu tai, kad R.T.Erdogano perspėjimus nepulti Idlibo palydėjo griežta retorika iš Vašingtono.

O V.Putinui mažiausiai reikia, kad JAV, remiamos Turkijos ir Izraelio, apsispręstų pulti B.al Assado režimą. Rusija atsidurtų viena prieš tris dideles karines galias, o jai padėti galėtų tik apipešiotas Damasko režimas ir Iranas.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Donaldas Trumpas
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Donaldas Trumpas

Rusijos prezidentas tikrai negali tikėtis, kad pastaraisiais metais JAV ir Turkijos santykius apėmusi įtampa reikštų ir karinės sąjungos griūtį – Idlibe Ankaros ir Vašingtono interesai sutampa.

Jėgų balansas nuo to laiko, kai Rusija prieš trejus metus pasiuntė aviaciją ir karius į Siriją, pasikeitė. Dėkoti reikia būtent D.Trumpo ryžtui.

Kad išlaikytų bent tai, ką kartu su B.al Assadu pasiekė, V.Putinas dabar turi elgtis kuo atsargiau. Viena vertus, jis laimi, kai parodo nespjaunantis į kompromisus. Tačiau jis taip pat nenori atrodyti silpnas.

„Kažin ar Putinas nuo 2015 metų buvo atsidūręs tokioje sudėtingoje padėtyje dėl Sirijos. Nuo to, ar jam pavyks išlipti sausam iš balos, priklausys Rusijos vaidmuo Viduriniuose Rytuose“, – rašo L.Beršidskis.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pranešimas apie prašymų dėl triukšmo mažinimo priemonių įgyvendinimo išlaidų kompensavimo priėmimą
Reklama
Atėjo metas apsitverti sklypą: specialistų patarimai
Reklama
Steikų diena: kaip paruošti sultingą ir burnoje tirpstantį steiką?
Reklama
„CFMOTO“ tapo naujos motociklų vairavimo akademijos Lietuvoje partneriais
Užsisakykite 15min naujienlaiškius