-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti

V.Putinas Suomijai: manote, kad mūsų pajėgos ir liktų už 1,5 tūkst. km, jei įstotumėte į NATO?

Rusija perkeltų daugiau savo ginkluotųjų pajėgų prie sienos su Suomija, jeigu ši įstotų į NATO, pareiškė penktadienį Suomijoje viešintis Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas.
Vladimiras Putinas ir Sauli Niinisto
Vladimiras Putinas ir Sauli Niinisto / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Taip jis kalbėjo per spaudos konferenciją po susitikimo su Suomijos prezidentu Sauli Niinisto pastarojo vasaros rezidencijoje Nantalyje. V.Putinas pirmą kartą apsilankė Europos Sąjungos šalyje po Britanijoje įvykusio referendumo, kuriame britai nusprendė išstoti iš ES.

Susidomėjimas stojimu į NATO padidėjo ir Suomijoje, ir Švedijoje, kai Rusija aneksavo Ukrainai priklausantį Krymą ir ėmė remti separatistus Ukrainos rytuose.

Gegužę Suomijos ir Švedijos užsienio reikalų ministrai dalyvavo susitikime su savo kolegomis iš NATO šalių, tuo parodydami savo siekius glaudesnių ryšių.

„Jeigu Suomija įstos į NATO, tuomet suomių kariai nustos buvę nepriklausomi, nustos buvę suverenūs visa to žodžio reikšme, jie taps dalimi NATO karinės infrastruktūros, kuri savaime atsidurs prie Rusijos sienų“, – sakė V.Putinas.

Jis pažymėjo kad dabar dauguma Rusijos pajėgų yra gerokai toliau nuo šalies sienų, bet stojimo į NATO atveju, „ar jūs manote, kad mes ir toliau taip veiktume?“

„Atitraukėme savo pajėgas pusantro tūkstančio kilometrų, tai jos ten ir liktų?“, – tęsė V.Putinas, tačiau tuoj pat pažymėjo, kad „Rusija bet kurio atveju su pagarba sutiks bet kokį Suomijos liaudies pasirinkimą“. Pasak jo, būtent suomiai turi užsitikrinti savo nepriklausomybę ir saugumą.

V.Putino vizitas įvyko tokiu metu, kai ES pratęsė sankcijas Rusijai dar pusmečiui. Šios sankcijos ir Rusijos atsakomasis draudimas importuoti maisto produktus iš ES sukrėtė Suomijos ekonomiką.

Jis net pasiūlė būdą, kaip Suomija galėtų šią problemą išspręsti: „Atsisukit į Londoną, jie parodys jums“.

Jis net pasiūlė būdą, kaip Suomija galėtų šią problemą išspręsti: „Atsisukit į Londoną, jie parodys jums“. Aiškiai užsimindamas apie referendumą dėl Britanijos išstojimo iš ES.

S.Niinisto, savo ruožtu, priminė, kad Rusija sulauktų sankcijų atšaukimo, jeigu įvykdytų Minsko susitarimus, kuriais siekta išspręsti konfliktą Ukrainos rytuose.

S.Niinisto penktadienį pasiūlė į Helsinkį atvykusiam Rusijos prezidentui Vladimirui Putinui susitarti, kad visi karo lėktuvai virš Baltijos visada skraidytų su įjungtais atsakikliais. Tai būtų pasitikėjimą kurianti priemonė. V.Putinas su šia idėja sutiko.

Pastarasis Suomijos prezidento pasiūlymas atspindi nerimą, kurį sukėlė virtinė incidentų, kai Rusijos lėktuvai skraidė arti JAV karo laivyno laivų Baltijos jūroje.

„Scanpix“/AP nuotr./Sauli Niinisto ir Vladimiras Putinas
„Scanpix“/AP nuotr./Sauli Niinisto ir Vladimiras Putinas

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius