Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

V.Putino „paliaubas“ kritikuoja net rusų karo kurstytojai: „Tai kapituliacija. Haga ploja ir ruošia kamerą“

Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas nurodė nuo pentadienio vidurdienio paskelbti stačiatikių Kalėdų paliaubas fronte. Ukraina ir Vakarai tai pavadino propaganda. Kyjivas tikino, kad tai tėra propaganda, o tikrasis tikslas – pergrupuoti pajėgas. Galiausiai Kremlius kritikos strėlių sulaukė ir iš rusų karo kurstytojų – štai karo nusikaltėlis Igoris Girkinas tai pavadino kapituliacija.
Vladimiras Putinas
Vladimiras Putinas / AFP/ „Scanpix“ nuotr.

MH17 lėktuvo numušimo byloje už akių nuteistas I.Strelkovas-Girkinas, kuris 2014 metais kariavo už separatistus Ukrainoje, prapliupo ironiškais komentarais apie V.Putino pareiškimą dėl vadinamųjų „paliaubų“. Šį įsakymą jis pavadino „žingsniu link pasidavimo“.

Anot jo, per „paliaubas“ Ukrainos kariai sustiprins savo pozicijas Marjinkos mieste Donecko srityje.

Atskirą pašaipą „Telegram“ kanale I.Girkinas adresavo asmeniškai V.Putinui. Jis pareiškė, kad „Haga ploja ir ruošia kamerą“, o paliaubų įsakymą pavadino „žingsniu link pasidavimo“.

„Vladimiras Vladimirovičius žengė tokį drąsų ir ryžtingą žingsnį link pralaimėjimo ir kapituliacijos dabartiniame kare, kokio per pastaruosius 10,5 vadinamosios specialiosios karinės operacijos mėnesio nebuvo matyti“, – rašė I.Girkinas.

Jis teigė, kad „paliaubų“ idėją ypač įvertins patys rusų okupantai. Jo įsitikinimu, „Rusijos Federacijos ginkluotosios pajėgos tiesiog džiaugiasi: galės patirti visą vienašalių paliaubų „naudą“.

„Scanpix“/AP nuotr./Igoris Girkinas
„Scanpix“/AP nuotr./Igoris Girkinas

„Manau, patiks mūsų kariuomenei. „Deeskalacija“ ir „pergrupavimas“ taip pat kaip „sudėtingas sprendimas“ bei „geros valios gestas“ – jau įvertinti. Dabar naujas etapas“, – apibendrino I.Girkinas.

I.Girkinas: Vladimiras Vladimirovičius žengė tokį drąsų ir ryžtingą žingsnį link pralaimėjimo ir kapituliacijos dabartiniame kare, kokio per pastaruosius 10,5 vadinamosios specialiosios karinės operacijos mėnesio nebuvo matyti.

Jis ypač aktyviai palaikė Rusijos invaziją į Ukrainą, tačiau jau ne pirmą mėnesį kritikuoja tiek Rusijos kariuomenės vadovybę, tiek ir aukščiausius politikus už tai, esą jie nepakankamai daro, kad „Ukrainoje pasiektų pergalę“.

Vakarai paliaubomis netiki

Lietuvos krašto apsaugos ministras Arvydas Anušauskas taip pat pakomentavo V.Putino paskelbtas „paliaubas“. Anot jo, Rusija nori kalėdinių paliaubų, kad vėliau su naujomis pajėgomis toliau žudytų ukrainiečius.

„Putinas įsako Šoigu paskelbti kalėdines paliaubas, nes žudikai pavargę ir nori dieną pailsėti. Jie nori kalėdinių paliaubų, kad galėtų ir toliau žudyti ukrainiečius su naujomis jėgomis", – savo „Twitter“ paskyroje rašė A.Anušauskas.

Anksčiau JAV prezidentas Joe Bidenas išreiškė skeptišką požiūrį į paliaubas, kurias Rusijos prezidentas V.Putinas įsakė įgyvendinti iki Kalėdų.

Lukas Balandis / BNS nuotr./Arvydas Anušauskas
Lukas Balandis / BNS nuotr./Arvydas Anušauskas

Vokietijos užsienio reikalų ministrė Annalena Baerbock pareiškė, kad V.Putino sprendimas per Kalėdas nutraukti ugnį nerodo jo noro baigti karą.

Jungtinės Karalystės užsienio reikalų ministras Jamesas Cleverley mano, kad V.Putino paskelbta 36 valandų pertrauka tarp Rusijos atakų Ukrainos teritorijoje nepagerins taikos perspektyvų.

Europos Vadovų Tarybos pirmininkas Charles'is Michelis taip pat sukritikavo Kremliaus „paliaubas“.

„Rusijos Federacijos valdžia vienašališkai įsakė nutraukti ugnį Kalėdų dieną. Šis sprendimas yra toks pat melagingas ir veidmainiškas, kaip ir neteisėtos ir groteskiškos aneksijos bei juos lydintys referendumai.

M.Podoliakas: tai visiškai propagandinis gestas ir nieko daugiau.

Rusijos Federacija yra agresorė, o Ukraina – auka. Rusijos kariuomenės išvedimas yra vienintelis rimtas būdas atkurti taiką ir saugumą“, – socialiniame tinkle „Twitter“ parašė Europos Vadovų Tarybos pirmininkas Ch.Michelis.

Pavadino veidmainyste ir propaganda

Rusijos paskelbimą apie „paliaubas“ per stačiatikių Kalėdas Ukraina ketvirtadienį pavadino „veidmainyste“ ir „propaganda“.

Komentuodamas šį Kremliaus pareiškimą, Ukrainos prezidento Volodymyro Zelenskio administracijos vadovo patarėjas Mychailo Podoliakas socialiniame tinkle „Twitter“ parašė, kad Rusija „privalo pasitraukti iš okupuotų teritorijų ir tik tada bus „laikinos paliaubos“. Veidmainystę pasilikite sau.“

„Tai visiškai propagandinis gestas ir nieko daugiau“, – pažymėjo jis atskirame pareiškime.

„Ukrinform“/„Scanpix“ /Ukrainos prezidento Volodymyro Zelenskio kanceliarijos patarėjas Mychailo Podoliakas
„Ukrinform“/„Scanpix“ /Ukrainos prezidento Volodymyro Zelenskio kanceliarijos patarėjas Mychailo Podoliakas

„Rusija mėgina rasti bet kokį būdą sumažinti mūšių intensyvumą ir smūgių savo logistikos centrams intensyvumą“, kad galėtų sustiprinti savo pajėgas ir jas pergrupuoti, pridūrė Ukrainos prezidento administracijos vadovo patarėjas.

Rusijos prezidentas V.Putinas anksčiau ketvirtadienį nurodė paskelbti 36 valandų trukmės paliaubas Ukrainoje per stačiatikių Kalėdas, kurias šią savaitę švenčia abiejų šalių tikintieji, pranešė Kremlius.

Tai pirmas kartas, kai Rusija skelbia visiškas paliaubas Ukrainoje nuo puolimo pradžios praėjusių metų vasario mėnesį.

V.Putinas savo gynybos ministrui Sergejui Šoigu davė nurodymą paskelbti ugnies nutraukimo režimą, galiosiantį nuo sausio 6-osios 12 val. (11 val. Lietuvos laiku) iki sausio 7-osios 24 val. (23 val. Lietuvos laiku).

„Atsižvelgdamas į Jo Šventenybės patriarcho Kirilo kreipimąsi, pavedu Rusijos gynybos ministrui nuo šių metų sausio 6 dienos 12 val. iki šių metų sausio 7 dienos 24 val. įvesti paliaubų režimą palei visą šalių sąlyčio liniją Ukrainoje“, – sakoma V.Putino pareiškime, kurį išplatino jo spaudos tarnyba.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius