-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

V.Putino pinigine vadinamas R.Abramovičius gali prašyti Lietuvos pilietybės ir turėtų teisę ją gauti

Pasak Rusijos žiniasklaidos, rugpjūčio pradžioje Lietuvoje slapta lankęsis vienas turtingiausių pasaulio žmonių Romanas Abramovičius ketina prašyti Lietuvos pilietybės. 15min paaiškina, ar artimas Rusijos prezidento Vladimiro Putino sąjungininkas turi tam teisę.
Romanas Abramovičius švenčia 47-ąjį gimtadienį
Romanas Abramovičius / „Scanpix“ nuotr.

Rusijos žiniasklaidoje spekuliuojama, kad nors oficialia R.Abramovičiaus vizito Lietuvoje priežastimi nurodytas susitikimas su vietos žydų bendruomene, iš tiesų milijardierius planuoja įgyti Lietuvos pilietybę, suteikiančią galimybę laisvai judėti visoje Europos Sąjungoje (ES).

TAIP PAT SKAITYKITE: Vilniuje slapčia lankėsi vienas turtingiausių pasaulio žmonių Romanas Abramovičius

Kas R.Abramovičių sieja su Lietuva?

R.Abramovičiaus seneliai gimė Tauragės apskrityje: senelis – Eržvilke, o senelė Tauba Berkover – Jurbarke. Persikėlę į Tauragę jie susituokė ir augino oligarcho tėvą.

1941 m. sovietinė valdžia daugybę Lietuvos žydų, įskaitant Abramovičius, ištrėmė į Sibirą. Šeima liko Rusijoje, pats R.Abramovičius gimė Saratove.

Su R.Abramovičiumi rugpjūčio pradžioje susitikusi Lietuvos žydų (litvakų) bendruomenės pirmininkė Faina Kukliansky 15min teigė, kad milijardierius domėjosi Taurage, tačiau teigė nežinanti, ar jis lankėsi šiame mieste.

Tuo tarpu Jurbarko miesto ir rajono laikraštis „Mūsų laikas“ rašo, kad R.Abramovičius rugpjūčio 5 dieną galėjo slapta lankytis Jurbarke – čia vykusiame Berkoverių šeimos palikuonių iš viso pasaulio susitikime.

Pasak laikraščio „Mūsų laikas“, Berkoverių šeimos susitikimas buvo itin saugomas nuo žurnalistų – organizatoriai ir dalyviai turėjo pasirašyti konfidencialumo sutartis, buvo prašoma nefotografuoti žmonių veidų, nusamdyta apsauga.

„Mūsų laiko“ žiniomis, iš pradžių renginys planuotas Dvaro parke, tačiau likus kelioms dienoms susitikimo vieta perkelta į Kauno gatvėje esančią erdvę – esą dalyviai nenorėjo praleisti jiems svarbių sporto varžybų.

Tuo metu vyko Anglijos futbolo supertaurės – „Community Shield“ – rungtynės. Žaidė Anglijos futbolo čempionas „Manchester City“ ir R.Abramovičiui priklausantis Londono „Chelsea“.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Romanas Abramovičius
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Romanas Abramovičius

Įstatymai R.Abramovičiui palankūs

Remiantis Lietuvos Respublikos pilietybės įstatymo 9 straipsniu, „asmenys, iki 1940 m. birželio 15 d. turėję Lietuvos Respublikos pilietybę, ir jų palikuonys (vaikai, vaikaičiai, provaikaičiai), kurie nebuvo įgiję Lietuvos Respublikos pilietybės, turi teisę atkurti Lietuvos Respublikos pilietybę“.

Vadinasi, teoriškai R.Abramovičius turi teisę įgyti Lietuvos pilietybę.

Remiantis įstatymais, šie asmenys Lietuvos Respublikos pilietybę gali atkurti tuo atveju, jei nėra kitos valstybės piliečiai.

Tiesa, Lietuvos Respublikos pilietybės įstatymo 7 straipsnio 4 punktas nurodo, kad reikalavimas atsisakyti kitos valstybės pilietybės netaikomas asmenims, kurie yra ištremtų iš okupuotos Lietuvos Respublikos arba išvykusių iš Lietuvos iki 1990 m. kovo 11 d. asmenų palikuonys.

Migracijos departamento prie LR VRM atstovė spaudai 15min teigė, kad informacija apie prašymą suteikti pilietybę tretiesiems asmenims be asmens duomenų subjekto sutikimo neteikiama.

Pasak jos, teisę įgyti Lietuvos pilietybę praranda asmenys, kurie rengėsi, kėsinosi padaryti ar padarė tarptautinius nusikaltimus, taip pat nusikalstamas veikas prieš Lietuvos Respubliką.

Irmanto Gelūno / 15min nuotr./Pasas
Irmanto Gelūno / 15min nuotr./Pasas

Pilietybė nebūtų suteikiama ir tiems asmenims, kurie „iki atvykimo gyventi į Lietuvos Respubliką kitoje valstybėje buvo bausti laisvės atėmimo bausme už tyčinį nusikaltimą, kuris pagal Lietuvos Respublikos įstatymus laikomas labai sunkiu nusikaltimu, arba Lietuvos Respublikoje buvo bausti už labai sunkų nusikaltimą, nesvarbu, ar išnyko teistumas už šiame punkte nurodytus nusikaltimus, ar neišnyko“.

Nėra duomenų, kad R.Abramovičius būtų teistas už kokius nors nusikaltimus.

Problemos dėl vizos

51 metų buvusio Rusijos regiono Čiukotkos gubernatoriaus R.Abramovičiaus turto vertė siekia 9,3 mlrd. svarų (10,7 mlrd. eurų).

„Scanpix“ nuotr./„Chelsea“ savininkas Romanas Abramovičius
„Scanpix“ nuotr./„Chelsea“ savininkas Romanas Abramovičius

Gegužę britų žiniasklaida paskelbė, kad pasibaigus R.Abramovičiaus Jungtinės Karalystės vizai ji nebuvo atnaujinta. Milijardierius atsisakė komentuoti situaciją.

Tuomet „The Daily Telegraph“ rašė, kad pasikeitus JK vizos išdavimo taisyklėms, jos atnaujinimo siekiančiam R.Abramovičiui būtų tekę atlikti sudėtingesnį patikrinimą – esą jis turėtų įrodyti, kad turtus susikrovė teisėtu būdu.

Legendos byloja, kad R.Abramovičius savo verslą pradėjo pardavinėdamas guminius ančiukus savo bute Maskvoje. Vis dėlto abejonių jo turtų teisėtumu kelia artimi milijardieriaus ryšiai su Rusijos prezidentu Vladimiru Putinu.

TAIP PAT SKAITYKITE: Dėl ryšių su V.Putinu kenčiantis R.Abramovičius: nuo Čiukotkos gubernatoriaus iki „Chelsea“ savininko

JK gyvenančių rusų oligarchų verslas po pareigūnų padidinamuoju stiklu atsidūrė po to, kai kovo pradžioje Anglijos Solsberio mieste buvęs rusų šnipas Sergejus Skripalis ir jo dukra Julija buvo apnuodyti nervus paralyžiuojančia medžiaga „Novičiok“.

„Facebook“ nuotr./Julija ir Sergejus Skripaliai
„Facebook“ nuotr./Julija ir Sergejus Skripaliai

Tuomet Jungtinėje Karalystė pasigirdo raginimų įvesti sankcijas, kurios smogtų Londone gyvenantiems rusų turtuoliams.

Gegužės pabaigoje R.Abramovičius įgijo Izraelio pilietybę ir tapo turtingiausiu šalies žmogumi.

Daugeliu atvejų Izraelio piliečiai turi galimybę JK be vizos būti iki šešių mėnesių, jei jų vizito tikslas yra turizmas, verslas ar studijos. Be to, Izraelio piliečiai gali be vizų keliauti į daugybę kitų pasaulio valstybių.

VIDEO: Vilniaus oro uoste pastebėtas išvykstantis milijardierius Romanas Abramovičius su šeima

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius