-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti

V.Putinui suteikus malonę iš kalėjimo paleista JAV ir Izraelio pilietė

Rusijos federalinė kalėjimų tarnyba (FSIN) ketvirtadienį pranešė, kad už narkotikų gabenimą nuteista JAV ir Izraelio pilietė buvo paleista iš kalėjimo, prezidentui Vladimirui Putinui suteikus jai malonę. 
Naama Issachar
Naama Issachar / „Scanpix“ nuotr.

V.Putinas malonę Naamai Issachar suteikė trečiadienį vakare, prieš ketvirtadienį numatytą Izraelio ministro pirmininko Benjamino Netanyahu vizitą į Maskvą.

„Vadovaujantis prezidento sausio 29-osios įsaku dėl malonės suteikimo, Naama Issachar paleista iš bausmių vykdymo sistemos pataisos įstaigos“, – nurodė FSIN spaudos tarnyba.

26 metų N.Issachar buvo sulaikyta pernai balandį Maskvos Šeremetjevo oro uosto tranzito zonoje. Iš Indijos atskridusi moteris laukė skrydžio į Izraelį.

Rusijos pareigūnai pranešė registruotame N.Issachar bagaže aptikę devynis gramus marihuanos. Spalį teismas jai skyrė pusaštuntų metų nelaisvės.

„Vadovaudamasis humaniškumo principais suteikiu malonę Naamai Issachar“, – rašoma Kremliaus išplatintame valstybės vadovo įsake.

N.Issachar byla iššaukė užuojautos ir paramos jaunai moteriai bangą Izraelyje, o premjeras B.Netanyahu pažadėjo dėti visas pastangas, kad ji atgautų laisvę.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Benjaminas Netanyahu
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Benjaminas Netanyahu

Naamos motina Yaffa Issachar Izraelio žiniasklaidai Rusijoje sakė, kad jos duktė „jau laisvėje, sėdi automobilyje“.

„Pagaliau, ačiū Dievui, ačiū visiems“, – kalbėjo susijaudinusi moteris.

Izraelio laikraštis „Yediot Aharonot“ pranešė, kad N.Issachar ketvirtadienį sugrįš į Izraelį premjero B. Netanyahu lėktuvu.

Gruodį aukštesnės instancijos teismas atmetė N.Issachar skundą ir patvirtino nuosprendį, kurį B.Netanyahu pavadino „neproporcingu“.

„Gailestis ir užuojauta“

N.Issachar teisme, nagrinėjusiame jos skundą, neigė savo kaltę ir tvirtino, kad jai pareikšti kaltinimai yra absurdiški.

Ji buvo pasiųsta atlikti bausmės į pataisos namus Maskvos regione. Iš pradžių N.Issachar atsisakė prašyti prezidento suteikti jai malonę, tačiau sekmadienį visgi pasirašė prašymą.

Praėjusią savaitę nuvykęs į Izraelį dalyvauti Aušvico mirties stovyklos išlaisvinimo 75-ųjų metinių minėjime, V.Putinas priešais televizijos kameras pasirodė su N.Issachar motina ir B.Netanyahu.

Izraelio užsienio reikalų ministerija N.Issachar skirtą bausmę pavadino „griežta ir neproporcinga“, o prezidentas Reuvenas Rivlinas kreipėsi į V.Putiną su prašymu pademonstruoti „gailestį ir užuojautą“.

B.Netanyahu ketvirtadienį planuoja su V.Putinu aptarti JAV prezidento Donaldo Trumpo pristatytą Artimųjų Rytų taikos planą.

„Scanpix“/„SIPA“ nuotr./Benjaminas Netanyahu, Donaldas Trumpas
„Scanpix“/„SIPA“ nuotr./Benjaminas Netanyahu, Donaldas Trumpas

Izraelio premjeras, mėgstantis pabrėžti savo asmeninį ryšį su D.Trumpu, antradienį Baltuosiuose rūmuose stovėjo greta JAV lyderio, kai šis pristatė taikos planą. B.Netanyahu šį planą pavadino Izraelio pergale.

Kol kas neaišku, kaip N.Issachar paleidimas ir B.Netanyahu vizitas į Vašingtoną paveiks jo šansus iškovoti pergalę kovo 2 dieną vyksiančiuose rinkimuose.

Politikos ekspertai sako, kad D.Trumpo plano detalės gali politiškai pasitarnauti B.Netanyahu, nes dešiniojo sparno rinkėjams labai patiks raginimai aneksuoti nausėdijas Vakarų Krante, o bent kairiojo sparno nuramins deklaruota sąlyginė parama Palestinos valstybės įkūrimui.

Rusija pareiškė išnagrinėsianti D.Trumpo planą ir paragino Izraelį bei palestiniečius vesti tiesiogines derybas, kad būtų rastas „abipusiai priimtinas kompromisas“.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius