-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

V.Ušackas: iki visiškai demokratinių rinkimų Afganistanui dar toli, bet pažanga yra

Europos Sąjungos (ES) ambasadorius Afganistane Vygaudas Ušackas sako, kad šeštadienio parlamento rinkimai šioje Pietvakarių Azijos šalyje iki galo neatitiks demokratijos standartų, nors ir matoma akivaizdi pažanga.
Vygaudas Ušackas
Vygaudas Ušackas / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Diplomatas, prieš prasidedant balsavimui, kuriame daugiau nei pustrečio tūkstančio kandidatų varžosi dėl 249 vietų žemuosiuose parlamento rūmuose, BNS sakė, kad nepaisant jo, rinkimai Afganistane yra svarbus nepriklausomumo ženklas.

„Rinkimai yra svarbus Afganistano suverenumo ženklas, rodantis žmonių norą naudotis demokratijos suteiktomis teisėmis ir formuoti savo šalies ateitį“, – BNS telefonu iš Afganistano sakė ambasadorius.

Anot V.Ušacko, šįkart, priešingai nei ankstesniuose rinkimuose, afganistaniečiai rinkimų organizatoriai „vykdė savo pareigas profesionaliai ir su giliu atsakomybės jausmu“.

Diplomatas atkreipė dėmesį į gausesnį moterų dalyvavimą ir aktyvesnę rinkimų kampaniją.

„Antra vertus, reikia pripažinti, kad Afganistanas tikrai nėra Švedija, Lietuva ar Šveicarija, ir jam dar toli iki pilnų demokratinių rinkimų“, – sakė V.Ušackas.

Pasak ES atstovo, karo nualintoje šalyje saugumo situacija lieka labai sudėtinga, dėl to uždaryta apie tūkstantis balsavimo centrų, prieš rinkimus nužudyti keturi kandidatai.

„Visuomenė dar labai neraštinga, gana toli iki tol, kol rinkėjai gerai supras ir žinos, už ką balsuoja“, – sakė ambasadorius. Anot jo, ES šiems ir prieš tai buvusiems rinkimams Afganistane skyrė 35 mln. eurų (120,7 mln. litų), už kuriuos įrengti balsavimo centrai, pirktos balsadėžės, spausdinti balsavimo dokumentai, apmokyti rinkimų centrų darbuotojai. ES policijos misija taip pat padėjo rengti vietos pareigūnus užtikrinti tvarką, šalyje veikia ES rinkimų vertinimo komisija.

Rinkimų išvakarėse Afganistane sustiprintas saugumas, o Talibanas pagrasino sužlugdyti rinkimus.

Balsavimo vietas turėtų prižiūrėti apie 300 tūkst. afganistaniečių karių ir policijos pareigūnų, jiems paramą teiks beveik 150 tūkst. užsienio karių. Islamistinis Talibano judėjimas rinkėjus paragino balsavimo dieną likti namuose.  

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius