Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

V.Ušackas: šaltakraujį generolą H.R.McMasterį keičiantis J.Boltonas yra neokonservatyvus vanagas

Kauno technologijos universiteto Europos instituto direktorius Vygaudas Ušackas, kuris 2001–2006 metais ėjo Lietuvos ambasadoriaus Vašingtone pareigas, mano, kad Herbertą Raymondą McMasterį JAV prezidento patarėjo nacionalinio saugumo klausimais keičiantis Johnas Boltonas yra „neokonservatyvus vanagas“.
Herbertas Raymondas McMasteris ir Johnas Boltonas
Herbertas Raymondas McMasteris ir Johnas Boltonas / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

V.Ušackas 15min atsiųstame savo komentare pastebėjo, kad generolas H.R.McMasteris JAV prezidento patarėjo nacionalinio saugumo klausimais pareigas ėjo „profesionaliai, paruošdamas išsamias rekomendacijas, išklausydamas administracijos ekspertus bei sąjungininkų pasiuntinius“.

„Jam vadovaujant 2017 metų gruodį buvo paruošta JAV Nacionalinio saugumo strategija, kurioje Kinija ir Rusija įvardintos kaip „revizionistinės jėgos“, mėginančios „sukurti pasaulį, prieštaraujantį JAV vertybėms ir interesams“.

Rekomendacijų D.Trumpas neklausė

„Kaip karys, suprantantis karo kainą, jis siekė, kad Šiaurės Korėjos atžvilgiu būtų pasirinktas diplomatinis sprendimo kelias. Tai šiuo metu ir vyksta“, – tvirtino V.Ušackas.

Bet jis taip pat atkreipė dėmesį į tai, kad H.R.McMasteris labai aiškiai kaltino Rusiją už kišimąsi į JAV prezidentinius rinkimus. Už tai jį viešai kritikavo D.Trumpas, Kremliaus veiksmų nesureikšminantis.

„Be to, McMasteris, remdamasis Valstybės departamento ir kitų žinybų patarimu rekomendavo Trumpui nesveikinti Vladimiro Putino su perrinkimu.

Trumpas pasielgė savaip. Pamynęs artimiausio patarėjo ir profesionalų diplomatų rekomendacijas, jis ne tik pasveikino Putiną, bet ir išreiškė viltį greitai pasimatyti.

Toks elgesys paaiškina, kodėl Valstybės departamento vadovų kabinetai tušti. Aukščiausi ir labiausiai patyrę profesionalai nenori susitepti reputacijos, kai jų pasiūlymus prezidentas atmeta“, – rašė V.Ušackas.

Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./Vygaudas Ušackas
Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./Vygaudas Ušackas

Nuosekliai rėmė NATO plėtrą

O su J.Boltonu V.Ušackas, taip pat dirbęs ES pasiuntiniu Afganistane ir Rusijoje, susipažino dar 1998 metais. Amerikietis dirbo vienoje teisininkų kompanijoje ir jau tada buvo aršus Billo Clintono administracijos kritikas.

„Jis yra vienas iš „neokonservatyvių vanagų”, pasisakančių ne už diplomatinius, o už karinius sprendimus konfliktų atvejais“, – tvirtino V.Ušackas.

Tiesa, J.Boltonas, V.Ušacko teigimu, jau tuomet labai palankiai vertino Baltijos valstybių siekį prisijungti prie NATO, o vėliau kritiškai vertino agresyvią V.Putino politiką.

„Jis nuosekliai rėmė NATO plėtrą. Tad gera naujiena yra tai, kad Baltuosiuose rūmuose turėsime žmogų, kuris gerai pažįsta Baltijos šalis, supranta mūsų saugumo interesus bei labai kritiškai vertina revanšistinę Putino politiką“, – teigė V.Ušackas.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Johnas Boltonas
AFP/„Scanpix“ nuotr./Johnas Boltonas

Kita vertus, ilgamečiam diplomatui panašu, kad daugelyje kitų Europos Sąjungos sostinių J.Boltono paskyrimas bus siejamas su jo veikla ir pasisakymais prieš JAV pradedant karinę kampaniją Irake.

„Tada Boltonas buvo vienas iš aktyviausių George'o W.Busho administracijos atstovų, agitavusių už Saddamo Husseino režimo pašalinimą kariniu būdu, remiantis Vakarų žvalgybos pranešimais apie neva turimą ir naudojamą masinio naikinimo ginklą.

Vakarų žvalgybos dėl to suklydo, o Boltono vaidmuo šiame epizode ilgam metė šešėlį jo reputacijai daugelyje Europos sostinių“, – prisiminė V.Ušackas.

Anot jo, pasitikėjimo ES sostinėse nekelia ir J.Boltono vieši pasisakymai apie būtinybę nutraukti Irano branduolinės programos stebėjimo ir kontrolės programą bei jo išsakyta pozicija, esą Šiaurės Korėjos ginklavimąsi reikia stabdyti kariniu būdu.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius