Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

V.Zelenskis išvyksta iš Ukrainos: prieš susitikimą Briuselyje, lankysis Londone

Ukrainos prezidentas Volodymyras Zelenskis trečiadienį lankysis Jungtinėje Karalystėje, kur susitiks su britų premjeru Rishi Sunaku.
Akimirka iš V.Zelenskio ir R.Sunako susitikimo Kyjive
Akimirka iš V.Zelenskio ir R.Sunako susitikimo Kyjive / „AFP“/„Scanpix“

Tai bus pirmas jo vizitas Jungtinėje Karalystėje nuo praėjusių metų vasario, kai Rusija įsiveržė į Ukrainą.

Nuo to laiko V.Zelenskis tik kartą išvyko iš Ukrainos, kai prieš pat Kalėdas apsilankė Jungtinėse Valstijose ir pakeliui namo užsuko į Lenkiją.

V.Zelenskis taip pat kreipsis į JK parlamentą, ir susitiks su kariuomenės vadais, nurodė britų vyriausybė.

„Prezidento Zelenskio vizitas į Jungtinę Karalystę yra jo šalies drąsos, ryžto ir kovingumo įrodymas, taip pat mūsų dviejų šalių neblėstančios draugystės liudijimas“, - sakė JK premjeras R.Sunakas.

JK yra viena didžiausių Ukrainos karinių rėmėjų ir yra nusiuntusi šaliai daugiau kaip 2 mlrd. svarų sterlingų (2,25 mlrd. eurų) vertės ginklų ir įrangos.

Apie vizitą paskelbta tuo metu, kai R.Sunakas pranešė, kad Britanija apmokys Ukrainos pilotus naudotis „NATO standartus atitinkančiais naikintuvais“.

Ukraina ragina savo sąjungininkus atsiųsti jai naikintuvų, nors Londonas teigia, kad netikslinga suteikti Ukrainos kariuomenei britiškų karo lėktuvų.

Daugiau nei 10 000 Ukrainos karių taip pat apmokyti bazėse JK, kai kurie iš jų mokėsi dirbti su Britanijos siunčiamais tankais „Challenger 2“.

„Didžiuojuosi, kad šiandien išplėsime šiuos mokymus nuo karių iki jūrų pėstininkų ir naikintuvų pilotų, užtikrindami, kad Ukraina turės kariuomenę, galinčią ginti savo interesus ir ateityje“, – teigė R.Sunakas.

„Tai taip pat pabrėžia mūsų įsipareigojimą ne tik suteikti karinės įrangos trumpalaikiam laikotarpiui, bet ir ilgalaikį pažadą stovėti petys į petį su Ukraina daugelį metų į priekį“, – pridūrė britų premjeras.

Leidinio „The Guardian“ redaktorius ir žurnalistas Patrickas Wintouras tviteryje paskelbė, kad susitikimui besiruošiantys Dauningo rūmai pareiškė, kad Jungtinė Karalystė „pasiūlys sustiprinti mokymus Ukrainos kariams, įskaitant mokymus naikintuvų pilotams... Šie mokymai užtikrins, kad pilotai ateityje galėtų skraidyti sudėtingais NATO standartus atitinkančiais naikintuvais“.

„V.Zelenskis prieš ES viršūnių susitikimą kreipsis į JK parlamentą, o vėliau JK paskelbs apie tolesnes sankcijas, įskaitant nukreiptas prieš tuos, kurie padėjo V.Putinui susikrauti asmeninį turtą, ir bendroves, kurios pelnosi iš Kremliaus karo mašinos“, – rašė P.Wintouras.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius