Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2022 06 29 /14:55

V.Zelenskis NATO viršūnėms: arba skubi pagalba Ukrainai, arba jums teks kariauti su Rusija

Ukrainos prezidentas Volodymyras Zelenskis, trečiadienį kreipdamasis į NATO aukščiausiojo lygio susitikimo Madride dalyvius, paragino Aljanso valstybes padėti sustabdyti Rusijos vykdomą terorą prieš taikius Ukrainos miestus ir „rasti Ukrainai vietą“ bendroje saugumo erdvėje.

Apie tai pranešė „European Pravda“ korespondentas iš Madrido.

Savo kalboje V.Zelenskis sakė, kad karas, kuris jau tęsiasi daugiau nei keturis mėnesius, neturėtų užsitęsti, todėl Ukrainai turėtų būti suteikta daugiau ginklų, ypač – modernesnės artilerijos.

„Karas neturi užsitęsti. Kad to išvengtume, kad pralaužtume Rusijos artilerijos pranašumą, mums reikia daug daugiau tokių modernių sistemų, modernios artilerijos“, – sakė jis.

NATO atvirų durų politika neturėtų priminti senųjų Kyjivo metro turniketų: jie yra atviri, bet kai prie jų prieini, turniketai užsidaro, kol nesumokėsi. Ar Ukraina dar nesumokėjo pakankamai?

Pasak prezidento, Ukrainai taip pat reikia modernios priešraketinės ir priešlėktuvinės gynybos, kad civiliai gyventojai būtų apsaugoti nuo Rusijos raketų atakų ir bombardavimų.

„Suteikdami mums juos, galite visiškai sugriauti Rusijos taktiką griauti miestus ir terorizuoti civilius gyventojus. Tai esminis dalykas. Atstumas nuo Kyjivo iki Madrido yra mažesnis nei prieš mus panaudotų raketų nuotolis. Ar gali viena valstybė atlaikyti tokią grėsmę be partnerių pagalbos? Jūs galite suteikti šią pagalbą“, – pažymėjo jis.

Prezidentas paragino Ukrainą paremti ne tik ginklais, bet ir finansais bei sankcijomis – „tokiomis sankcijomis Rusijai, kurios sustabdytų jos galimybes mokėti už karą“. Anot jo, Ukrainai reikia 5 mlrd. dolerių per mėnesį gynybai: „Rusija vis dar kasdien gauna milijardus ir išleidžia juos karui. Turime daugiamilijardinį deficitą, neturime naftos ir dujų jam padengti“.

V.Zelenskis taip pat pabrėžė, kad Ukrainai reikia saugumo garantijų. Jis sakė, kad NATO turėtų rasti vietą Ukrainai bendroje saugumo erdvėje ir padėti jai laimėti karą, nes priešingu atveju Aljanso laukia uždelstas karas su Rusija.

„Arba skubi pakankama pagalba Ukrainai laimėti, arba uždelstas karas tarp Rusijos ir jūsų“, – sakė jis.

„Rusijos tikslai žinomi. Jie akivaizdūs. Rusijos vadovybė pasaulį mato kitaip. Ne taip, kaip jūs. Jie žiūri, pavyzdžiui, į Lietuvą – ne kaip į jūsų aljanso narę, bet kaip į Sovietų Sąjungos respubliką <...> Klausimas, kas toliau? Moldova? Baltijos šalys? Lenkija? Atsakymas – visos“, – sakė Ukrainos prezidentas.

V.Zelenskis atskirai kritikavo NATO „atvirų durų“ politiką ir pabrėžė, kad reikia atsikratyti „pilkosios zonos“ tarp NATO ir Rusijos.

„NATO atvirų durų politika neturėtų priminti senųjų Kyjivo metro turniketų: jie yra atviri, bet kai prie jų prieini, turniketai užsidaro, kol nesumokėsi. Ar Ukraina dar nesumokėjo pakankamai? Ar mūsų indėlis į Europos ir visos civilizacijos gynybą vis dar nepakankamas? Tad ko dar reikia?“ – retoriškai klausė Ukrainos prezidentas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius