Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Vadovavimą Kinijai perima Xi Jinpingas, paslaptingas komunistų „kunigaikštukas“

Su tėvu revoliucijos didvyriu ir žmona popmuzikos žvaigžde naujasis Kinijos lyderis Xi Jinpingas turi nepriekaištingą politinę genealogiją, tačiau yra mažai ką atskleidęs iš to, kaip valdys šalį, kurioje gyvena penktadalis pasaulio žmonių.
Xi Jinpingas
Xi Jinpingas / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

59 metų Xi Jinpingas ketvirtadienį Didžiojoje liaudies salėje Pekine pasirodė kaip Kinijos komunistų partijos generalinis sekretorius – įtakingiausias daugiausiai gyventojų turinčios pasaulio valstybės ir antros pagal dydį ekonomikos pareigūnas.

Spinduliuodamas pasitikėjimą ir atsipalaidavimą, kuriuos retai parodo Kinijos aukščiausio rango politikai, jis pasakė netikėtai ilgą ir charizmatišką kalbą šaliai.

Spinduliuodamas pasitikėjimą ir atsipalaidavimą, kuriuos retai parodo Kinijos aukščiausio rango politikai, jis pasakė netikėtai ilgą ir charizmatišką kalbą šaliai.

„Mūsų partija yra atsidavusi tarnavimui žmonėms, – sakė Xi Jinpingas. – Mes niekada nesiilsėsime ant savo laurų ... Mūsų partija susiduria su daugeliu sunkių iššūkių, be to, partijoje yra daug neatidėliotinų problemų, kurias reikia spręsti, ypač – korupcija ir atsiskyrimas nuo žmonių“. 

Reuters/Scanpix nuotr./Naujasis Kinijos komunistų partijos vadovs Xi Jinpingas
Reuters/Scanpix nuotr./Naujasis Kinijos komunistų partijos vadovs Xi Jinpingas

Xi Jinpingas generalinio sekretoriaus pareigas perėmė tokiu nedažnai pasitaikančiu metu, kai ekonominis augimas, kuris yra svarbus partijos pretenzijoms į valdymo teisėtumą, yra sulėtėjęs, o partijos vienybė patiria išmėginimą dėl nesmagaus skandalo, įtraukusio vieną buvusį jo Politinio biuro kolegą.

Tačiau kol kas neaišku, ar Xi Jinpingas turi tokį politinį svorį, kurio reikės politikai vykdyti po to, kai jis kovo mėnesį pakeis darbą baigiantį Hu Jintao ir taps šalies prezidentu.

Xi Jinpingas turi nepriekaištingą politinę kilmę – jis yra 1949 metais komunistus į valdžią atvedusios revoliucijos gerbiamos figūros sūnus ir anksčiau vadovavo ekonomiškai vieniems dinamiškiausių ir reformuotis labiausiai linkusių Kinijos rajonų.

Xi Jinpingas 2009 metais buvo sukėlęs sujudimą savo kalba Meksikoje, kai išjuokė „užsieniečius pilnais pilvais ir neturinčius ką veikti, tik – kritikuoti mūsų reikalus“, tikriausiai turėdamas omenyje Vakarus.

Tačiau jis seniai palaiko ryšius su JAV, kur 1985 metais stažavosi žemės ūkio srityje ir gyveno vienoje šeimoje Muskatine Ajovoje.

Po beveik trijų dešimtmečių, šių metų vasarį, per plačiai nušviestą oficialią kelionę į JAV, jis aplankė anuometinius savo šeimininkus ir Vašingtone stebėjo savo mėgstamo krepšinio rungtynes.

Xi Jinpingas 2009 metais buvo sukėlęs sujudimą savo kalba Meksikoje, kai išjuokė „užsieniečius pilnais pilvais ir neturinčius ką veikti, tik – kritikuoti mūsų reikalus“

Jo žmona Peng Liyuan yra pramogų pasaulio atstovė, kaip civilis žmogus priklausanti armijai ir turinti joje laipsnį, prilygstantį generolui majorui. Ji jau 25 metus pasirodo per televizijos Naujųjų metų pagal Mėnulio kalendorių šventines laidas, kurias kasmet žiūri šimtai milijonų žmonių.

Xi Jinpingas matė ir sunkų gyvenimą skurdžiame kaime, ir Kinijos ekonominio stebuklo jėgą.

Jo tėvas Xi Zhongxunas kovojo drauge su Mao Zedongu ir dirbo vicepremjeru, kol tapo vieno iš Mao Zedongo vykdytų politinių „valymų“ auka. Valdant ankstesniam pragmatiškam lyderiui Deng Xiaopingui, jis buvo reabilituotas.

Xi Jinpingas augo kaip privilegijuoto elito narys, bet kaip ir daugelis jaunų išsilavinusių kinų per Mao Zedongo 1966-1976 metų „kultūrinę revoliuciją“ buvo išsiųstas į kaimą gyventi ir dirbti paprastus darbus su valstiečiais.

Darbuodamasis skurdžioje šiaurinėje Šansi provincijoje, jis įstojo į Komunistų partiją, o 1975 metais išvyko į Pekiną studijuoti prestižiniame universitete „Tsinghua“, kuriame studijavo ir Hu Jintao.

Iš ten Xi Jinpingas ėmė kilti partijos hierarchijoje, daugiausia – sparčiai besivystančioje Kinijos rytų pakrantėje, kur pelnė gero vadybininko ir ekonominių reformų šalininko reputaciją.

Jis prižiūrėjo svarbias pramonines Fudziano ir Džedziango provincijas, o paskui, 2007 metais, trumpai vadovavo svarbiam komerciniam centrui Šanchajui. 

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Xi Jinpingas ir A.Lukašenka
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Xi Jinpingas ir A.Lukašenka

Vėliau tais pačiais metais jis gavo vietą partijos devynių narių Politinio biuro Nuolatiniame komitete, kuris yra Kinijos aukščiausia sprendimų priėmimo institucija.

Nutekintuose Amerikos diplomatinio susirašinėjimo pranešimuose, kuriuos paskelbė „WikiLeaks“, Xi Jinpingas vadinamas pragmatišku, bet ambicingu žmogumi, norinčiu pasinaudoti ir politiniais vėjais.

Kai jis 2008-aisiais buvo paskirtas viceprezidentu, atsidūrė labai gerose pozicijose kalbant apie perspektyvas dėl aukščiausio šalies posto.

Tačiau yra tik labai nedaug ženklų, rodančių, koks jis ateinančius 10 metų bus lyderis, ir nėra jokių užuominų dėl to, ar jis net ir norėdamas galės primesti savo valią konsensusu besiremiantiems aukščiausiems Komunistų partijos ešelonams.

Partija, kurios suvažiavimai vyksta kas penkeri metai, smarkiai varžo bet kokią asmeninę informaciją apie aukščiausio rango lyderius – ši pamoka buvo išmokta iš komunistinės Kinijos įkūrėjo Mao Zedongo asmenybės kulto.

Buvo spėjama, kad Xi Jinpingas gali būti linkęs į reformas, bet analitikai sako, kad jis iškilo daugiausia dėl to, kad su savo kilme yra kompromisinis, status quo pasirinkimas, priimtinas Hu Jintao, buvusiam prezidentui Jiang Zeminui  ir kitiems politikos žaidėjams.

Xi Jinpingas vengė atskleisti kokius nors savo polinkius, kurie galėtų kelti grėsmę jo, kaip konsensuso kandidato, statusui ir kildamas partijos hierarchijos laiptais rėmė ginčų nekeliančias politiką bei pozicijas, sakė Kinijos politikos analitikas Willy Lamas.

„Jis yra komandos žaidėjas. Jis žaidė pagal partijos taisykles. Jis – ne rizikuotojas. Jis nenori rizikos, kuri galėtų kelti pavojų jo karjerai“, – sakė jis.

Išplėstinė Xi Jinpingo šeima turi verslo interesų, kurių vertė – šimtai milijonų JAV dolerių, rodo anksčiau šiais metais atliktas naujienų agentūros „Bloomberg“ tyrimas, kurio metu nebuvo rasta jokių Xi Jinpingo ar jo giminaičių nešvaraus žaidimo požymių.

Nutekintuose Amerikos diplomatinio susirašinėjimo pranešimuose, kuriuos paskelbė „WikiLeaks“, Xi Jinpingas vadinamas pragmatišku, bet ambicingu žmogumi, norinčiu pasinaudoti ir politiniais vėjais.

Tuose pranešimuose taip pat sakoma, kad jis yra nepaperkamas pinigais, tačiau jaučia, kad tokie „kunigaištukai“ kaip jis – privilegijuotos aukšto rango komunistų revoliucionierių atžalos – „nusipelno valdyti Kiniją“.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius