Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Vakarai griežtai įspėjo Rusiją nesiųsti „humanitarinės misijos“ į Ukrainą

JAV prezidentas Barackas Obama šeštadienį apie situaciją Ukrainoje ir Rusijos provokacijas telefonu kalbėjosi su Vokietijos kanclere Angela Merkel ir Didžiosios Britanijos premjeru Davidu Cameronu. Visų trijų valstybių vadovų nuomonė yra tokia pati – bet kokia Rusijos intervencija į Ukrainą – kad ir su „humanitarine“ priedanga – bus laikoma pažeidžiančia tarptautinę teisę ir išprovokuos rimtas pasekmes, skelbia „FOX News“.
G8 susitikimas
G8 susitikimas / AFP/„Scanpix“ nuotr.

JAV ir Didžiosios Britanijos lyderiai po savo pokalbio išreiškė susirūpinimą dėl pranešimų, kad Rusijos karinės transporto priemonės yra pažeidusios Ukrainos sieną ir kad Rusijos pajėgos rengiasi „humanitarinei intervencijai“. Šalių vadovai sakė esantys visiškai tikri, kad „taip vadinama humanitarinė misija būtų nepateisinama ir neteisėta“.

Vienintelė galimybė Maskvai į kaimyninę šalį atsiųsti pagalbą, anot Baltųjų rūmų, yra Kijevo leidimas Rusijos pajėgoms įvažiuoti į Ukrainą.

Vienintelė galimybė Maskvai į kaimyninę šalį atsiųsti pagalbą, anot Baltųjų rūmų, yra Kijevo leidimas Rusijos pajėgoms įvažiuoti į Ukrainą

Ukrainos prezidentas Petro Porošenka šeštadienį sakė svarstysiantis tarptautinės humanitarinės pagalbos misiją Rytų Ukrainoje, kurioje dalį teritorijų kontroliuoja teroristai. Savaitgalį naujasis teroristinės organizacijos „Donecko liaudies respublika“ (DLR) „premjeras“ Aleksandras Zacharčenka pranešė norįs paliaubų, nes reikia sustabdyti vis blogėjančią humanitarinę situaciją.

Tačiau P.Porošenka pabrėžė, kad bet kokia pagalba regionui turi į jį patekti tik per Ukrainos kariuomenės kontroliuojamus patikros punktus, o jos lydėti negali jokios karinės pajėgos.

Ukrainos vadovas JAV viceprezidentui Joe Bidenui telefonu sakė palaikantis ryšį su Raudonuoju kryžiumi.

Baltųjų rūmų pranešime spaudai teigiama, kad ir J.Bidenas, ir P.Porošenko sutiko, jog jeigu Rusija iš tikrųjų nori prisidėti prie humanitarinės situacijos gerinimo Rytų Ukrainoje, ji turi nedelsiant liautis šaudžiusi į Ukrainos karius, paleisti Rusijoje laikomus ukrainiečius įkaitus ir sustabdyti ginklų tiekimą teroristams.

Rusija vis ragina į Rytų Ukrainą siųsti humanitarinę misiją, tačiau Ukraina ir Vakarai mano, kad prisidengusi „humanitarine pagalba“ Maskva į šalį gali įvesti savo karius. 

Savaitgalį Ukraina pranešė, kad prie jos sienos sparčiai artėjo Rusijos karių vilkstinė su neva humanitarine pagalba ir Raudonuoju kryžiumi. Pastaroji organizacija nedelsiant paneigė, kad yra susijusi su Maskvos veiksmais Ukrainos pasienyje.

JAV dar penktadienį perspėjo Rusiją nemėginti siųsti „pagalbos“ į Ukrainą. „Skubią humanitarinę pagalbą turėtų teikti tarptautinės organizacijos, kurios išmano šį darbą, turi patirties ir gali nepriklausomai tai daryti. Jos neturėtų teikti Rusija“, – sakė JAV ambasadorė Samantha Power.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius