Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

Vakarai perspėja Rusiją dėl Ukrainos, o „humanitarinės misijos“ krovinys laukia toliau

Įvykiai Ukrainoje šeštadienį perėjo į naują, pavojingą etapą – Kijevas pareiškė, kad jo pajėgos sunaikino dalį rusų karinės kolonos, o JAV perspėjo Maskvą dėl jos provokuojamų pastangų destabilizuoti padėtį.
Rusijos „humanitarinės pagalbos“ siunta
Rusijos „humanitarinės pagalbos“ siunta / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Maskvos ir Kijevo diplomatijos vadovai sutiko dalyvauti skubiai rengiamame sekmadienio susitikime su kolegomis iš Prancūzijos ir Vokietijos, kuriuo bus siekiama mažinti smarkiai padidėjusią įtampą, toliau vykstant ginčams dėl didžiulės rusų sunkvežimių su „pagalbos kroviniais“ kolonos. Šiuo metu kolona laukia netoli Ukrainos sienos.

JAV nacionalinė saugumo taryba perspėjo dėl Rusijos vykdomo „itin pavojingo ir provokuojamo“ situacijos eskalavimo.

Perspėjimas buvo pareikštas po to, kai Ukrainos prezidentas Petro Porošenka pareiškė, kad jo pajėgos sunaukino dalį nedidelės rusų armijos kolonos, kuri važiavo atskirai nuo humanitarinės pagalbos kolonos ir kirtusi sieną įvažiavo į Ukrainos teritoriją.

Rusija šiuos pareiškimus atmetė kaip „fantazijas“.

Humanitarinė situacija karo draskomoje Rytų Ukrainoje dar labiau pablogėjo tęsiantis jau keturis mėnesius vykstantiems įnirtingiems susirėmimams, per kuriuos žuvo daugiau kaip 2 tūkst. žmonių, o gyventojai liko be vandens ir pagrindinių paslaugų.

Maskva pasiuntė beveik 300 sunkvežimių, kurie, jos teigimu, veža humanitarinę pagalbą Rytų Ukrainai. Vakarai ir Kijevas baiminasi, kad ši kolona gali būti „Trojos arklys“ su ginklais ir net galbūt kariais, vykstanti į Rytų Ukrainą.

Nuo ketvirtadienio rusų sunkvežimių kolona stovi maždaug 30 km nuo Ukrainos sienos ties Luhansko sritimi, Kijevui ir Maskvai toliau ginčijantis dėl to, kaip jai patekti į sukilėlių kontroliuojamą teritoriją.

Raudonojo Kryžiaus atstovė pasienio zonoje šeštadienį sakė, kad kol kas jos organizacija nepatikrino jokių sunkvežimių ir laukia, kol abi šalys duos leidimą.

„Šį rytą įvyko ukrainiečių ir rusų susitikimas. Mes nedalyvavome, – sakė Galina Balzamova. – Mes vis dar laukiame (jų) susitarimo“.

Jungtinės Valstijos perspėjo Maskvą, kad „be Ukrainos vyriausybės sutikimo Rusija neturi teisės jokia dingstimi ir jokiu pavidalu siųsti į Ukrainą automobilių, žmonių ar krovinių.“ 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Reklama
Benediktas Vanagas: stipriai išprakaitavus geriant vien vandenį kenčia kūno produktyvumas – trūksta energijos, sunku susikoncentruoti, darai klaidas
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Užsisakykite 15min naujienlaiškius