Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Vakarai ragina Kiniją gerbti Honkongo autonomiją

JAV, Australijos, Kanados ir Jungtinės Karalystės vyriausybės ketvirtadienį bendru pareiškimu išreiškė didelį susirūpinimą dėl Pekino sprendimo parengti kontroversišką nacionalinio saugumo įstatymą pusiau autonominiam Honkongui.
Protestas Honkonge
Protestas Honkonge / „Scanpix“/AP nuotr.
Temos: 2 Kinija Honkongas

„Kinijos sprendimas tiesiogiai prieštarauja jos tarptautiniams įsipareigojimams, prisiimtiems pagal teisiškai privalomą Jungtinių Tautų įregistruotą Kinijos ir Britanijos deklaraciją (dėl Honkongo perdavimo)“, – nurodoma pareiškime.

„Raginame Kinijos vyriausybę bendradarbiauti su Honkongo specialiojo administracinio regiono vyriausybe ir Honkongo žmonėmis, siekiant rasti abiem pusėms priimtiną kompromisą, kuris atitiktų bendrą Kinijos ir Britanijos deklaraciją“, – priduria pareiškimo autoriai.

Anksčiau šią savaitę JAV valstybės sekretorius Mike'as Pompeo pareiškė Kongresui, kad Honkongas faktiškai prarado savo autonomiją.

„Šiandien Kongresui pranešiau, kad Honkongas nebeturi autonomijos Kinijos atžvilgiu, atsižvelgiant į faktinę padėtį. JAV palaiko Honkongo žmones“, – socialiniame tinkle „Twitter“ parašė amerikiečių diplomatijos vadovas.

Trečiadienį Jungtinės Valstijos atšaukė Honkongui suteiktą ypatingąjį statusą, sudarydamos sąlygas atimti iš šios teritorijos prekybines ir ekonomines privilegijas.

Anot M.Pompeo, šis sprendimas buvo priimtas, nes Kinija nebesilaiko savo susitarimo su Jungtine Karalyste dėl Honkongo perdavimo, pagal kurį šiam miestui turi būti užtikrinta plati savivalda.

„Joks protingas žmogus šiandien negali teigti, kad Honkongas tebeturi aukšto lygio autonomiją Kinijos atžvilgiu, atsižvelgdamas į faktinę padėtį“, – sakė M.Pompeo.

Kinijos marionetinis parlamentas ketvirtadienį pritarė planui priimti naują nacionalinio saugumo įstatymą Honkongui, kuris, anot kritikų, panaikins šio miesto autonomiją.

Daugiau nei 2 800 delegatų turintis Nacionalinis Liaudies Kongresas pritarė siūlymui parengti įstatymo projektą, numatantį bausmes už kurstymą maištauti, ardomąją veiklą, terorizmą ir veiksmus, keliančius grėsmę nacionaliniam saugumui.

Pekino žingsniai Honkonge sukėlė naujus protestus, kurie buvo aprimę nuo praėjusių metų pabaigos, kai pasaulyje pradėjo plisti naujasis koronavirusas. Miesto policija pranešė, kad sekmadienį sulaikė daugiau kaip 180 nesankcionuotų eisenų ir mitingų dalyvių. Pareigūnai taip pat panaudojo specialiąsias priemones demonstrantams išvaikyti.

JAV prezidentas Donaldas Trumpas savo ruožtu perspėjo, jog Vašingtonas šios savaitės pabaigoje gali imtis naujų priemonių Kinijos atžvilgiu dėl padėties Honkonge.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius