Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Vakarai ruošiasi: rengiami planai tam atvejui, jei Rusija panaudotų branduolinį ginklą

Vakarų šalių sostinės rengia planus tam atvejui, jei Vladimiras Putinas įvykdytų grasinimą panaudoti branduolinį ginklą prieš Ukrainą. Apie tai pranešė autoritetingas britų laikraštis „Financial Times“, remdamasis neįvardytais Vakarų pareigūnais. Pasak šaltinių, Ukrainos sąjungininkai didina branduolinį budrumą ir atgrasymą.
Vladimiras Putinas
Vladimiras Putinas / AP/„Scanpix“ nuotr.

„Jei V.Putinas mano, kad grasinimas įbaugins Ukrainą, kad ji kapituliuotų arba atsisakytų 20 proc. savo teritorijos, arba įbaugins likusius mus, kad nepadėtume Ukrainai, įvyko priešingai“, – sakė vienas JAV aukšto rango pareigūnas.

Kiti du Vakarų pareigūnai sakė, kad branduolinis smūgis Ukrainai greičiausiai nesukeltų atsakomojo smūgio, tačiau paskatintų Vakarų valstybių karinį atsaką nenaudojant branduolinio ginklo.

Vakarų vertinimu, V.Putino perspėjimai, kad jis „neblefuoja“ dėl branduolinių atakų prieš Ukrainą, skirti atgauti iniciatyvą po Rusijos nesėkmių mūšio lauke.

Šie grasinimai nuskambėjo tuo metu, kai Maskva ruošiasi aneksuoti okupuotas teritorijas Rytų Ukrainoje po Kremliaus įgaliotinių paskubomis surengtų pseudoreferendumų.

Jei V.Putinas griebtųsi branduolinių ginklų, labiausiai tikėtinas scenarijus galėtų būti toks, kad jis išbandytų arba panaudotų taktinį branduolinį ginklą, siekdamas atgrasyti Vakarus nuo paramos Ukrainai.

JAV su ukrainiečiais taip pat diskutavo apie scenarijus dėl galimo branduolinio ginklo panaudojimo ir aptarė „apsaugą ir saugumą“, pridūrė neįvardytas pareigūnas.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Palikta Rusijos karinė technika Charkivo regione
AFP/„Scanpix“ nuotr./Palikta Rusijos karinė technika Charkivo regione

Branduolinių ginklų panaudojimo logistika yra sudėtinga, reikalauja daug laiko ir būtų lengvai užfiksuota Vakarų žvalgybos palydovų. Tai reiškia, kad V.Putinas gali sustiprinti branduolinę grėsmę, imdamasis keleto žingsnių, kol iš tikrųjų panaudos ginklus. Tai taip pat leistų Vakarams pakoreguoti savo pasirengimą.

Vakarų bendruomenėje, taip pat ir Lietuvoje, svarstomas scenarijus, kad Rusija aneksavusi rytų Ukrainos žemes galėtų paskelbti karo padėtį.

Atsargos pulkininkas Gintaras Bagdonas praėjusią savaitę interviu 15min sakė manantis, kad Rusija kol kas blefuoja, kalbėdama apie branduolinio ginklo panaudojimą.

„Pats V.Putinas savo kalboje apie mobilizaciją pasakė „aš neblefuoju“. Tai reiškia, kad jis blefuoja. Jis nori šantažuoti. Manau, kad šitas gąsdinimas, šantažas nukreiptas pirmiausia prieš Vakarus. Putino desperacijos priežastis slypi Ukrainos valioje kautis ir laimėti, o Ukrainos kariuomenė yra įgalinta tai daryti Vakarų teikiama pagalba.

V.Putino iššūkis – sustabdyti šią pagalbą. Tam ir yra skirtas gąsdinimas branduoliniu ginklu“, – teigė G.Bagdonas.

Jo teigimu, net jei V.Putinas ryžtųsi tokiam beprotiškam sumanymui, jį galėtų stabdyti karinė vadovybė.

„Taktinio branduolinio ginklo, kurį, pasak ekspertų, V.Putinas galėtų ryžtis panaudoti prieš Ukrainą, sprendimo priėmimo grandinėje yra eilė generolų. Vieno V.Putino neužtenka. Todėl sunkiai įsivaizduočiau, kad jų karinė vadovybė aklai vykdytų V.Putino valią“, – teigė G.Bagdonas.

JAV valstybės sekretorius Antony Blinkenas pranešė, kad amerikiečiai privačiai įspėjo Rusiją dėl katastrofiškų pasekmių, jei ji per savo invaziją Ukrainoje panaudotų branduolinius ginklus.

„Labai aiškiai kalbėjome su rusais viešai, taip pat privačiai, ragindami nutraukti kalbas apie branduolinius ginklus“, – Niujorke vykstančios Jungtinių Tautų Generalinės Asamblėjos kuluaruose televizijos „CBS News“ laidai „60 Minutes“ sakė A.Blinkenas.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Antony Blinkenas
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Antony Blinkenas

„Labai svarbu, kad Maskva iš mūsų išgirstų... jog pasekmės būtų šiurpios. Pasakėme tai labai aiškiai, – pažymėjo JAV valstybės sekretorius. – Bet koks branduolinių ginklų panaudojimas katastrofiškai paveiktų, žinoma, juos panaudojusią šalį... ir daugelį kitų.“

Baltųjų rūmų patarėjas nacionalinio saugumo klausimais Jake'as Sullivanas sekmadienį kitame interviu sakė, jog Vašingtonas „labai aukštais lygiais“ yra įspėjęs Maskvą dėl branduolinių ginklų panaudojimo „katastrofiškų pasekmių“.

„Išgąsdinti visą pasaulį“

Rusija ir JAV yra didžiausios pasaulio branduolinės galios. Rusijos karinė doktrina leidžia panaudoti mūšio lauke taktinius branduolinius ginklus siekiant priversti priešą atsitraukti.

Scanpix nuotr. /Volodymyras Zelenskis
Scanpix nuotr. /Volodymyras Zelenskis

Ukrainos prezidentas Volodymyras Zelenskis laidai „Face the Nation“ sakė, kad V.Putino grasinimai „galėtų būti“ realūs ir kad Rusijos kariuomenės veiksmai prie ukrainiečių atominių elektrinių yra „pirmieji jo branduolinio šantažo žingsniai“.

„Jis nori išgąsdinti visą pasaulį“, – apie V.Putiną sakė V.Zelenskis.

„Nemanau, kad jis blefuoja. Manau, kad pasaulis atgraso ir sulaiko šią grėsmę. Mums reikia toliau spausti jį, neleisti jam tęsti“, – pridūrė V.Zelenskis.

Išskyrus JAV, jokia šalis nėra panaudojusi branduolinių ginklų mūšio lauke. 1945 metais amerikiečiams numetus atomines bombas ant Japonijos Hirošimos ir Nagasakio miestų, žuvo per 200 tūkst. žmonių, o po kelių dienų Japonija kapituliavo ir taip baigėsi Antrasis pasaulinis karas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius