-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Vakarai spaudžia Rusiją pateikti atsakymus dėl A.Navalno apnuodijimo

Beveik pusšimtis valstybių, tarp jų Jungtinė Karalystė, Vokietija ir Kanada, antradienį Cheminio ginklo uždraudimo organizacijoje (OPCW) pareikalavo, kad Rusija pateiktų atsakymus dėl Kremliaus kritiko Aleksejaus Navalno apnuodijimo.
Aleksejus Navalnas
Aleksejus Navalnas / „Scanpix“/AP nuotr.

Pagal Hagoje įsikūrusios OPCW taisykles Rusija per dešimt dienų turi pateikti atsakymus į 45 šalių grupės pateiktus klausimus, nurodė delegatai.

Vakarų šalys sako, kad opozicionierius A.Navalnas pernai rugpjūtį Rusijoje buvo apnuodytas Sovietų Sąjungoje sukurta nervus paralyžiuojančia medžiaga „Novičiok“.

A.Navalnas buvo gydomas Berlyne, bet po kelių mėnesių sugrįžo į Maskvą ir buvo iškart suimtas. Vasarį jis buvo nuteistas kalėti pustrečių metų už tai, kad pažeidė senoje byloje dėl sukčiavimo jam skirtos lygtinės bausmės sąlygas, kai po apnuodijimo buvo išskraidintas gydytis į Vokietiją.

„Šiandien 45-ios valstybės narės, tarp jų Britanija, informavo OPCW vykdomąją tarybą, kad pagal Konvencijos 9-ąjį straipsnį oficialiai pateiks Rusijai klausimus apie @navalny apnuodijimą“, – socialiniame tinkle „Twitter“ parašė JK delegatai.

„Rusija turi dešimt dienų atsakymams pateikti“, – pridūrė jie.

Kanada ir Vokietija tviteryje pranešė, jog taip pat pasirašė 45 šalių pareiškimą.

„Labai svarbu, kad Rusija detaliai išdėstytų, kokių žingsnių buvo imtasi ištirti ir paaiškinti cheminio ginklo panaudojimą jos teritorijoje“, – rašoma pareiškime, kurio ištraukos cituojamos britų delegacijos „Twitter“ paskyroje.

OPCW vykdomoji taryba, kuriai priklauso 41 šalis, šią savaitę susitinka aptarti pažangos siekiant išvaduoti pasaulį nuo cheminių ginklų. Be kitų dalykų, ketinama aptarti priemones prieš valstybes nares, nesilaikančias reikalavimų.

Vakarų šalys taip pat paragino Rusijos sąjungininkę Siriją įsileisti ginklų inspektorius, tvirtindamos, jog Damaskas toliau nevykdo savo įsipareigojimų OPCW.

Daugybė šalių yra paskelbusios pareiškimus, kuriuose ragino Maskvą pateikti atsakymus dėl A.Navalno apnuodijimo.

Maskva tvirtina, kad su opozicionieriaus apnuodijimu ji niekaip nesusijusi.

Pats A.Navalnas dėl išpuolio prieš jį apkaltino Rusijos prezidentą Vladimirą Putiną.

Tuo metu Britanija pareiškė, kad toliau spaus Maskvą dėl buvusio rusų dvigubo agento Sergejaus Skripalio ir jo dukters apnuodijimo kovine chemine medžiaga „Novičiok“ Pietvakarių Anglijoje esančiame Solsberyje 2018 metais.

S.Skripalis ir jo dukra po apnuodijimo išgyveno, tačiau ilgai gydėsi. Bylą tyręs policijos pareigūnas taip pat sunkiai susirgo, o 44 metų britė, turėjusi kontaktą su kvepalų buteliuku, kuriame buvo tos cheminės medžiagos, vėliau mirė.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius