Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Vakarams nežinomi Vladimiro Putino kaliniai – Michailo Chodorkovskio ir „Pussy Riot“ likimo draugai

Baigiantis 2013-iesiems Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas paskelbė malonę ir į laisvę paleido žinomiausius Rusijos kalinius – buvusį Kremliaus kritiką Michailą Chodorkovskį ir grupės „Pussy Riot“ merginas. Tačiau žurnalistas Leonidas Rogozinas sako, kad tai nėra politinio atšilimo ženklai. „Al Jazeera“ paskelbtame straipsnyje jis aprašo mažiau dėmesio sulaukusius Rusijos opozicionierius, kurie už pasipriešinimą oligarchinei V.Putino valdžiai atsidūrė už grotų.
Kalėjimas, kuriame kalėjo Michailas Chodorkovskis
Kalėjimas, kuriame kalėjo Michailas Chodorkovskis / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Trylika metų kalėjimo – už vieną šūkį

Gruodžio 30 dieną, praėjus savaitei po išėjimo į laisvę, grupės „Pussy Riot“ narės Marija Aliochina ir Nadežda Tolokonikova pasirodė vieno Maskvos teismo salėje. Tik šįkart ne kaip kaltinamosios, o kaip stebėtojos.

Jos atėjo tam, kad palaikytų žmones, suimtus Bolotnajos aikštėje 2012 m. gegužės 6 dieną, kai prieš pat V.Putino inauguraciją trečiai prezidento kadencijai vyko protestai. Protestuotojai susirėmė su riaušių policija, kai ši užtvėrė kelią masinėms opozicijos eitynėms.

Vienas iš suimtųjų, mikčiojantis 33 metų buvęs Maskvos metro darbuotojas Artiomas Savaliovas, areštinėje teismo laukė pusantrų metų.

2012-ųjų gegužės 6-ąją jis dalyvavo savo pirmojoje protesto akcijoje. Jo bylos liudininkai – visi riaušių policijos pareigūnai – teigė, kad jis sugriebė vieną iš jų už rankovės ir sušuko: „Šalin policinę valstybę!“ Dėl to A.Savaliovui buvo pareikšti kaltinimai policijos pareigūno užpuolimu ir dalyvavimu masinėse riaušėse.

Už tai vyrui gresia 13 metų kalėjimo. Organizacija „Amnesty International“ jį laiko sąžinės kaliniu.

„Pussy Riot“ narės
„Pussy Riot“ narės

Kitaip nei „kaliniai-žvaigždės“, kuriuos V.Putinas paleido pernai gruodį – „Pussy Riot“ narės, buvęs oligarchas Michailas Chodorkovskis ar „Greenpeace“ laivo „Arctic Sunrise“ įgula – A.Savaliovas jau antrą kartą Naujuosius metus – didžiausią Rusijos šeimos šventę – sutiko už grotų.

Taip pat ir dar šeši kaltinamieji – tai pirmoji Bolotnajos aikštėje suimtų protestuotojų byla, pasiekusi teismą.

Dar vienai kaltinamajai, 20-metei Aleksandrai Duchaninai, nuo 2012 metų gegužės taikomas namų areštas.

Kalėdinė V.Putino amnestija toli gražu nėra politinio atšilimo ženklai. Veikiau tai tik bandymas pasirūpinti, kad Vakarų lyderiai neboikotuotų Sočio olimpinių žaidynių, ir išvengti problemų per G8 suvažiavimą, kuris birželį vyks Rusijoje.

Nefotogeniški kaliniai

Iš viso Bolotnajos aikštės byloje yra 29 įtariamieji, daugelis jų tebelaukia teismo. Gruodį paskelbta amnestija pritaikyta tik keturiems iš jų.

Daugelis įtariamųjų laikomi areštinėje arba namų arešto sąlygomis. Dalis paleisti už užstatą, o kiti, nujausdami galimą areštą, išvyko iš šalies. Vienas iš pastarųjų, radikalaus judėjimo „Kita Rusija“ narys Aleksandras Dolmatovas, nusižudė Nyderlanduose, kai jį per klaidą suėmė ir pasakė, kad bus deportuotas.

Leonidas Razvozžajevas
Leonidas Razvozžajevas

Kitas pabėgęs įtariamasis Leonidas Razvozžajevas dingo vos išėjęs iš vienos JT agentūros Kijeve, kur pildė dokumentus politinio prieglobsčio prašymui.

Vėliau jis atsirado Maskvoje, jau suimtas, ir pasakojo buvęs sulaikytas, slapta pervežtas per Ukrainos irRusijos sieną, kankinamas, o tada uždarytas į kalėjimą Maskvoje.

Vėliau jis atpažino, kad vienas iš jo bylos tyrėjų buvo tarp jį pagrobusių kankintojų.

Bausmė kol kas skirta tik trims Bolotnaja aikštės suimtiesiems. Sovietine susidorojimo su disidentais dvasia teismas nusprendė, kad vienas iš jų, Michailas Kosenka, bus prievarta gydomas psichiatrinėje klinikoje.

Policininkas, kurį jis neva užpuolė, teismui pasakojo, kad kaltinamąjį mato pirmą kartą ir visai nenori, kad „draugas Kosenka būtų įkalintas“.

Tačiau teisėjas paklausė tik jo kolegos, kuris tvirtino, kad M.Kosenka spyrė pareigūnui į koją. M.Kosenkos motina mirė, kol jis sėdėjo kalėjime. Vyras kenčia nuo lengvos šizofrenijos formos, tačiau niekada nebuvo laikomas agresyviu.

Bolotnajos aikštės byla, kurioje figūruoja tiek daug nefotogeniškų kaltinamųjų, yra tikras galvos skausmas norintiems ją aprašyti žurnalistams. Tik trys įtariamieji atitiko aukštus „Amnesty International“ kriterijus, kad būtų paskelbti sąžinės kaliniais.

Sprendimas supykdė Rusijos opoziciją, kuri įsitikinę, kad visiems įtariamiesiems pareikšti kaltinimai yra lygiai taip pat iš piršto laužti kaip ir „Pussy Riot“ ar M.Chodorkovskio bylose, o laukti teismo pusantrų metų areštinėje yra groteskiškai neproporcinga bausmė už pareikštus kaltinimus.

Yra daugybė kitų kalinių ar žmonių, galinčių atsidurti kalėjime bet kurią dieną, kurių laisvei Madonna niekada neskirs dainos.

Yra daugybė kitų kalinių ar žmonių, galinčių atsidurti kalėjime bet kurią dieną, kurių laisvei Madonna niekada neskirs dainos, kaip ji tai padarė remdama „Pussy Riot“.

Jų bylos retai arba niekada nepakliūna į tarptautinės žiniasklaidos antraštes.

Nusikalstami grafičiai

Maždaug tuo metu, kai į laisvę išėjo M.Chodorkovskis ir „Pussy Riot“ merginos, gamstosaugos aktyvistas iš Sočio Jevgenijus Vitiška sužinojo, kad jis užims jų vietą iškart po Naujųjų metų.

Jo istorija prasidėjo 2011-aisiais, kai jis ant sienos, juosiančios vietos gubernatoriaus Aleksandro Tkačiovo vilą prie jūros, užrašė kelis kritiškus šūkius. Gubernatorius savo tvora atsitvėrė ir šiek tiek saugomo miško. Užraše ant sienos J.Vitiška gubernatorių išvadino „vagimi“ ir prirašė: „Tai mūsų visų miškas.“

2012 metų gegužę J.Vitiška ir dar vienas gamtosaugos aktyvistas Surenas Gazarianas nuteisti trejiems metams lygtinai už privataus turto niokojimą.

S.Gazarianas vėliau pabėgo į Estiją. Pernai gruodį teismas J.Vitiškai lygtinę bausmę pakeitė realiu įkalinimu, motyvuodamas tuo, kad nuteistasis nustatytu laiku nepasirodė policijos nuovadoje. Į kalėjimą jis nesės, kol jo apeliacijos neišnagrinės aukštesnės instancijos teismas.

Dviejų vaikų tėvas J.Vitiška sako, kad iš tikrųjų jam skirta kalėjimo bausmė, nes valdžia bijo, jog jis gali jiems pridaryti problemų olimpiados metu.

Platonas Lebedevas
Platonas Lebedevas

Keturi jauni jo organizacijos „Šiaurės Kaukazo ekologijos stebėsena“ nariai buvo suimti, kai gruodžio 30 dieną ėjo apžiūrėti sienos, dėl kurios ir kilo visas šurmulys.

Jie mano, kad policija klausėsi jų telefono pokalbių ir žinojo apie jų ketinimus. Teismas jiems skyrė tris dienas arešto už „nepaklusimą policijos nurodymams“.

Naujuosius metus jie sutiko šaltoje, drėgnoje ir utėlių pilnoje kameroje, iš kurios išėjo laikydami plakatą su užrašu „Laimingų naujųjų 1937-ųjų“.

Gruodžio mėnesį žinomiausia Rusijos žmogaus teisių organizacija „Memorial“ paskelbė sąrašą žmonių, kuriuos laiko politiniais kaliniais. Atėmus visus, kuriems pritaikyta kalėdinė amnestija, jame lieka 32 vardai.

Sąraše – įvairūs žmonės, Bolotnajos aikštės suimtieji, kairieji ir dešinieji radikalai, sąmokslu įvykdyti teroro aktus apkaltinti musulmonai ir mokslininkai, nuteisti už jautrių technologijų nutekinimą užsienio šalims.

Nors „Memorial“ netvirtina, kad jie yra nekalti, tačiau mano, kad jiems pareikšti kaltinimai yra politiškai motyvuoti ir kad jiems nebuvo leista pasinaudoti tinkamu teisingumo procesu. 2014-aisiais į šį sąrašą, be J.Vitiškos, gali pakliūti Rusijos opozicijos lyderis Aleksejus Navalnis, kuris šiuo metu yra nuteistas lygtinai penkeriems metams, bet vasarį laukia dar vieno teismo.

Būdamos kalėjime „Pussy Riot“ narės valdžiai pridarė ne mažiau rūpesčių nei laivėje. Abi paskelbė ilgus bado streikus ir nuolat viešino informaciją apie sovietinius gulagus primenančias sąlygas ir kalėjimo valdytojų vykdomą smurtą.

„Memorial“ sąraše taip pat yra buvęs M.Chodorkovskio verslo partneris Platonas Lebedevas (jį valdžia nusprendė paleisti ketvirtadienį) ir Aleksejus Pičuginas, buvęs jo naftos bendrovės „Jukos“ saugumo vadovas.

P.Lebedevas kalėjime praleido per dešimt metų. A.Pičuginas kali iki gyvos galvos už žmogžudystę, kurios, pasak buvusių „Jukos“ vadovų, jis nei įvykdė, nei užsakė.

Po dešimties metų iš kalėjimo paleistas M.Chodorkovskis sakė, kad visas savo jėgas skirs siekdamas išlaisvinti iš kalėjimo savo „Jukos“ draugus ir kitus politinius kalinius.

Tą patį prisiekė ir „Pussy Riot“ narės, kurios ketina įkurti organizaciją, kovosiančią už geresnes sąlygas visiems kaliniams.

Būdamos kalėjime jos valdžiai pridarė ne mažiau rūpesčių nei laivėje. Abi paskelbė ilgus bado streikus ir nuolat viešino informaciją apie sovietinius gulagus primenančias sąlygas ir kalėjimo valdytojų vykdomą smurtą. Jų pavyzdys įkvėpė eilinius kalinius taip pat imti kovoti už savo teises. Kai kurie jau ima pajusti visą represijų svorį.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius