Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Vakarų Afganistaną sukrėtusio žemės drebėjimo aukų skaičius pasiekė 2 tūkst. žmonių

Vakarų Afganistaną išvakarėse sukrėtusio 6,3 balo stiprumo žemės drebėjimo aukų skaičius sekmadienį pasiekė 2 tūkst., pranešė Talibano atstovas.

Per pastaruosius du dešimtmečius Afganistane vienas iš daugiausiai aukų pareikalavusių žemės drebėjimų, kurį sekė stiprūs pakartotiniai požeminiai smūgiai, šeštadienį pražudė dešimtis žmonių, paskelbė šalies nacionalinė katastrofų tarnyba.

Informacijos ir kultūros ministerijos atstovas Abdulas Wahidas Rayanas (Abdulas Vahidas Rajanas) teigė, kad mirčių skaičius dėl žemės drebėjimo Herate didesnis, nei pranešama. Maždaug šeši kaimai buvo sunaikinti, šimtai civilių palaidoti po griuvėsiais, sakė atstovas, prašydamas skubios pagalbos.

VIDEO: Afganistaniečiai ruošia masines kapavietes žemės drebėjimo aukoms

Jungtinės Tautos (JT) iš pradžių skelbė, kad preliminarus aukų skaičius siekia 320 žuvusių, tačiau vėliau patvirtino, kad jis tikslinamas. Remiantis ta pačia atnaujinta JT Humanitarinių reikalų koordinavimo biuro informacija, vietos tarnybos pranešė apie 100 žuvusiųjų ir 500 sužeistųjų.

Ja remiantis, taip pat pranešta apie 465 sugriautų ir 135 pažeistų namų.

Kiek anksčiau vyriausybės atstovas nurodė, kad žuvusiųjų skaičius viršijo tūkstantį.

„Partneriai ir vietos tarnybos prognozuoja, kad aukų skaičius augs tęsiantis paieškoms ir gelbėjimo darbams, esant pranešimų, kad po sugriuvusiais pastatais gali būti įstrigusių žmonių“, – paskelbė JT.

Katastrofų tarnybos atstovas Mohammadas Abdullah Janas (Mohamadas Abdula Džanas) sakė, kad stipriausius žemės drebėjimo ir požeminius smūgius patyrė keturi kaimai Zendeh Džano rajone Herato provincijoje.

JAV Geologijos tarnybos duomenimis, žemės drebėjimo epicentras buvo apie 40 kilometrų į šiaurės vakarus nuo Herato. Ji sekė trys labai stiprūs požeminiai smūgiai, 6,3, taip pat 5,9 ir 5,5 balo, taip pat daugiau silpnesnių.

Mažiausiai penki stiprūs smūgiai sukrėtė miestą apie vidurdienį, sakė Herato gyventojas Abdulas Shakoras Samadi (Abdulas Šakoras Samadis).

„Visi žmonės paliko savo namus, – pasakojo A. Sh. Samadi. – Namai, biurai ir parduotuvės tušti, žmonės bijo, kad bus daugiau žemės drebėjimų. Aš su šeima buvau namuose, kai pajutau drebėjimą.“

Jo šeima pradėjo šaukti ir išbėgo į lauką, bijodami grįžti vidun.

Pasaulio sveikatos organizacija (PSO) Afganistane informavo išsiuntusi 12 greitosios pagalbos mašinų į Zendeh Džaną evakuoti aukas į ligonines.

„Kol toliau pranešama apie žemės drebėjimo aukas ir nuostolius, komandos ligoninėse teikia pagalbą sužeistiesiems ir vertina papildomus poreikius, – socialiniame tinkle „X“ paskelbė JT agentūra. – PSO parūpintos greitosios pagalbos mašinos transportuoja nukentėjusiuosius, daugiausiai moteris ir vaikus.“

Herate nutrūko telefono ryšys, apsunkindamas galimybę sužinoti detales iš paveiktų teritorijų. Socialiniuose tinkluose įkeltuose vaizdo įrašuose matyti šimtai žmonių Herato gatvėse, palikę namus ir biurus.

Herato provincija ribojasi su Iranu. Remiantis vietos žiniasklaidos pranešimais, drebėjimas buvo jaučiamas ir gretimose Afganistano Faraho ir Bagdiso provincijose.

Talibano paskirtas ministro pirmininko pavaduotojas ekonomikos klausimais Abdulas Ghanis Baradaras (Abdulas Ganis Baradaras) pareiškė užuojautą dėl žuvusiųjų ir sužeistųjų Herate ir Bagdise.

Talibanas paragino vietos organizacijas kuo greičiau pasiekti nuo žemės drebėjimo nukentėjusias teritorijas ir padėti pervežti sužeistuosius į ligonines, likusius be namų aprūpinti pastoge ir išgyvenusiems pristatyti maisto. Anot Talibano, saugumo tarnybos turėtų skirti visus resursus ir įrangą išgelbėti griuvėsiuose įstrigusiems žmonėms.

„Prašome pasiturinčių tautiečių prisidėti, kaip įmanoma, ir padėti nukentėjusiems broliams“, – pareiškė Talibanas socialiniame tinkle „X“.

Japonijos ambasadorius Afganistanui Takashis Okada (Takašis Okada) pareiškė užuojautą socialiniame tinkle „X“ sakydamas, kad jis „giliai prislėgtas ir nuliūdintas žinios apie žemės drebėjimą Herato provincijoje“.

2022 metų birželį galingas žemės drebėjimas sukrėtė raižytą, kalnuotą vietovę rytiniame Afganistane, su žeme sulygindamas akmens ir molio plytų namus. Drebėjimas pražudė mažiausiai tūkstantį ir sužalojo apie 1,5 tūkst. žmonių.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius