Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Vakarų Krantas – politinis radikalų įkaitas

Vakarų Krantas tradiciškai tampa susirėmimų tarp palestiniečių ir izraeliečių centru: jau mažiausiai 49 izraeliečiai ir vienas arabas žuvo nuo rugsėjo pabaigos, kai įsiplieskė nauja smurto banga Vakarų Krante ir kituose Izraelio miestuose.
Iš įvykio vietos išvežamas nušauto žydo kūnas.
Iš įvykio vietos išvežamas nušauto žydo kūnas. / AFP/„Scanpix“ nuotr.
Panašus smurto protrūkis buvo ir praėjusiais metais, kai išpuoliai prieš civilius ir susirėmimai tęsėsi visą mėnesį.  Kokia šio pasikartojančio smurto tikroji priežastis?

Įvykių centre – mečetė 

B.Netanyahu tikina palestiniečius, kad tvarka al Aksa mečetėje pakeista nebus.

Šiemet konfliktui įsiplieksti užteko gandų ir palestiniečių įsitikinimo, kad Izraelio valdžia ketina pakeisti nusistovėjusią tvarką al Aksos mečetėje.

Peno tokiems svarstymams davė įvykiai, kai žydai nepaisė šio draudimo ir meldėsi šventovėje, taip provokuodami palestiniečius.

Dar po karo 1967-aisiais buvo nuspręsta, kad šventovė bus atidaryta visiems be išimties, tačiau joje melstis gali tik musulmonai, bet žydų radikalai pasiryžę tai pakeisti.

Izraelio premjeras Benjaminas Netanyahu tikina palestiniečius, kad tvarka al Aksa mečetėje pakeista nebus.

Jis netgi viešai uždraudė visiems Izraelio parlamento nariams lankytis šventovėje, taip bandydamas užtikrinti palestiniečius, kad 1967-ųjų susitarimas galioja ir šiandien.
 


Tad kodėl palestiniečiai nenurimsta, o išpuoliai tebesitęsia?

Radikalai – abejose barikadų pusėse

Viena vertus, Izraelio vyriausybė palestiniečių akyse yra praradusi bet kokį pasitikėjimą, o ypač reikaluose, kuriuose dalyvauja žydų naujakuriai Vakarų Krante.

Palestiniečiai juos laiko kolonistais, kurie padeda Izraeliui okupuoti Vakarų Krantą, masiškai keldamiesi ten gyventi.

Žydų naujakuriai yra viena priežasčių, dėl kurių Izraelio kariuomenė veikia ir Palestinos teritorijoje, kadangi rūpinasi jų apsauga.  

Po ilgų konflikto metų su tuo galiausiai sutiko ir Palestinos atstovai 1993-ųjų Oslo susitarime, pagal kurį Izraelis rūpinasi saugumu Rytų Jeruzalėje, kur ir yra al Aksa mečetė.

Nuo tada ryškios radikalios jėgos, kurios egzistuoja abejose pusėse – ne tik teroristinė organizacija „Hamas“, bet ir žydų naujakurius atstovaujantys nacionalistai, – bando išklibinti šį susitarimą.

Tie patys radikalai veikia ir dabartiniame konflikte: tiek „Hamas“, kurios idėjinis vadas ragino žudyti žydus, tiek ir žydų nacionalistai, kurie ne tik meldžiasi minėtoje šventovėje, bet ir ragina ten ginti Izraelio suverenitetą.

Palestiniečiai bijo, kad, kaip atsitiko su naujakurių statybomis, kurios pagal tarptautinę teisę laikomos nelegaliomis, gali atsitikti ir su al Aksa mečete. Jiems tai būtų labiau ne religinis praradimas, o dar vienas Vakarų Kranto okupacijos simbolių.

Smurtas vietoj šalto proto

Islamistai ir žydų nacionalistai puikiai supranta šių įvykių svarbą: „Hamas“ galėtų didžiuotis sukėlusi trečiąją Intifadą, o žydų nacionalistai – apgynę Izraelio suverenitetą.

Vaizdai, kai Izraelio kariai daro reidus musulmonų šventovėje, patvirtina islamistų kaltinimus.

O Avigdoras Liebermanas ir Naftali Bennettas, radikalūs Izraelio dešiniųjų jėgų politikai, jau dabar pirmauja Izraelio reitinguose, trečioje vietoje palikdami patį premjerą B.Netanyahu.

Tokioje situacijoje šaltas protas ir diplomatija lieka nuošalyje, užleisdami vietą baimei ir smurtui.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius