Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2023 01 27

Turkijos žaidimai: ko siekia Ankara šantažuodama NATO dėl Suomijos ir Švedijos

Vengrija ir Turkija yra dvi valstybės, iki šiol neratifikavusios Švedijos ir Suomijos paraiškų dėl narystės NATO. Kai Vengrija davė aljansui pažadą šį klausimą išspręsti per pirmąją naujųjų metų parlamento sesiją, Turkija apdairiai dėlioja savo ėjimus šioje geopolitinėje šachmatų partijoje. Portalui 15min Vytauto Didžiojo universiteto (VDU) politologai teigė, jog Suomija labiau yra situacijos auka, prieš Švediją Turkija galėjo ištraukti savo reikalavimų „kortą“.
Turkijos prezidentas Recepas Tayyipas Erdoganas
Turkijos prezidentas Recepas Tayyipas Erdoganas / „Reuters“/„Scanpix“

Turkija užima strategiškai itin svarbią vietą pietiniame NATO flange: jos oro pajėgų bazėje, esančioje už sienos su Sirija, Iranu ir Iraku, laikomi JAV branduoliniai ginklai, Turkijos naikintuvai patruliuoja NATO oro erdvę virš Juodosios jūros, o karo Ukrainoje metu šalies vyriausybė įtvirtino savo naudingumą aljansui ir neleido Rusijos karo laivams naudotis jos sąsiauriu.

„NATO be Turkijos neįsivaizduojama“, – interviu leidiniui „Financial Times“ pareiškė Hulusis Akaras, buvęs keturių žvaigždučių generolas, kadaise vadovavęs Turkijos ginkluotosioms pajėgoms, o dabar užimantis šalies gynybos ministro pareigas.

„Esame išbandyta tauta, išbandyta kariuomenė, kuri niekada nesielgtų priešingai mūsų sąjungininkams. Nėra jokio pagrindo nerimauti.“

Tačiau NATO aljansui priklausančios šalys narės nerimauja. Ir kuo toliau – tuo labiau.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius