Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Vakarų parama Ukrainai pradėjo sekti: kas yra didžiausi rėmėjai?

Kylio universiteto Pasaulio ekonomikos institutas paskelbė naujus skaičiavimus apie pasaulio šalių Ukrainai teikiamos karinės pagalbos mastą. Tuo pačiu pastebima, kad paramos pažadų Ukrainai mažėja.
Ukrainos kariai
Ukrainos kariai / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Vokietijos ekspertų vertinimu, liepos 1 d. duomenimis JAV išlieka pagrindinė Ukrainos karinė donorė, skyrusi 25,45 mlrd. dolerių. Antroje vietoje yra Jungtinė Karalystė, skyrusi 4,11 mlrd. dolerių paramos. Trečioje vietoje yra Lenkija (1,83 mlrd. JAV dolerių), o ketvirtoje – Vokietija (1,22 mlrd. JAV dolerių).

Tuo pat metu pagal paramos Ukrainai dalį bendrajame vidaus produkte Estija užėmė pirmąją vietą – ji suteikė Kyjivui 0,8 proc. šalies BVP. Antroje vietoje liko Latvija (maždaug tokia pati BVP dalis), trečioje – Lenkija (0,5 proc. BVP), ketvirtoje – Lietuva (0,3 proc. BVP).

Kylio universiteto ekspertų skaičiavimuose neatsižvelgiama į pagalbą, kurią viso pasaulio šalys jau pažadėjo suteikti Ukrainai, bet dar nesuteikė. Todėl jie gali neatspindėti visos paramos, kurią iš tikrųjų gauna Ukrainos ginkluotosios pajėgos.

Paramos pažadų mažėja

Pasaulio ekonomikos instituto ekspertai taip pat įvertino bendrą naujos pagalbos, kurią viso pasaulio šalys pažadėjo suteikti liepos mėnesį, įskaitant finansinę ir humanitarinę paramą šaliai, lygį. „Valstybės donorės inicijavo mažai naujos pagalbos arba visai jos nesuteikė, tačiau atsiuntė dalį to, kas jau buvo pažadėta anksčiau, įskaitant ginklus“, – rašė analitinis centras.

„Politico“ trečiadienį rašė, kad Europa pradėjo mažinti karinę pagalbą Ukrainai: jos duomenimis, liepą šešios didžiosios Europos šalys pirmą kartą nuo karo pradžios nesiūlė Kijevui jokių naujų karinių įsipareigojimų.

Kylio pasaulio ekonomikos instituto surinkti nauji duomenys apie Jungtinės Karalystės, Prancūzijos, Vokietijos, Ispanijos, Italijos ir Lenkijos tiekiamą ginkluotę rodo, kad Europos šalių pagalba sumažėjo.

Tai patvirtina daugybę Ukrainos karinių pareigūnų ir politikų pareiškimų: didžiosios Europos valstybės praranda pagreitį teikiant karinę pagalbą, o iš pradžių aktyviausiai Ukrainą rėmusios Didžioji Britanija ir Lenkija išsikvėpė.

Christophe'as Trebeschas, ginklų tiekimą Ukrainai stebinčios instituto grupės vadovas, teigia, kad nuo balandžio pabaigos Europos karinės pagalbos Ukrainai įsipareigojimai pradėjo mažėti.

„Nors karas įžengė į kritinę fazę, naujų pagalbos iniciatyvų nebeliko“, – sako jis.

Latvijos gynybos ministras Artis Pabrikas anksčiau „Politico“ sakė, kad tokios šalys kaip Prancūzija ir Vokietija turėtų labiau padėti Ukrainai priešintis Rusijos agresijai.

„Jei norime, kad karas kuo greičiau baigtųsi, jie turėtų savęs paklausti, ar jie daro pakankamai?“ – sakė jis, pabrėždamas, kad faktinė šių šalių pagalba yra neproporcinga jų pajėgumams.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius