-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2020 01 09 /22:28

Vakarų pareigūnai ir Kanados premjeras: Ukrainos oro linijų lėktuvą numušė Irano raketa

Vakarų saugumo pareigūnai mano, kad Ukrainos oro linijų keleivinį lėktuvą, kuris trečiadienio rytą sudužo netrukus po pakilimo Teherano oro uoste, per klaidą numušė Irano priešlėktuvinė raketa, skelbia „The Guardian“. Ketvirtadienio vakarą turintis tokių duomenų pranešė ir Kanados premjeras Justinas Trudeau.
Irane sudužo Ukrainai priklausantis keleivinis lėktuvas „Boeing 737“
Irane sudužo Ukrainai priklausantis keleivinis lėktuvas „Boeing 737“ / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Per spaudos konferenciją J.Trudeau pranešė, kad Kanados žvalgyba bei jos sąjungininkės taip pat turi duomenų, rodančių, kad Ukrainos lėktuvas Irane buvo numuštas Irano žemė-oras raketos, praneša CNN.

„Tai galėjo būti netyčinis veiksmas“, – sakė premjeras. Ir pridūrė, kad „būtina atlikti kruopštų ir skaidrų tyrimą“.

„Guardian“ leidinio šaltiniai Londone anksčiau ketvirtadienį teigė, kad buvo supažindinti su JAV žvalgybos duomenimis, kurie esą ir atskleidžia, kad į lėktuvą pataikė iraniečių raketa.

JAV žiniasklaidoje irgi cituojami pareigūnai, teigiantys, kad amerikiečių žvalgyba atpažino Irano priešlėktuvinės gynybos baterijos aktyvavimo vadinamąjį pėdsaką. Esą buvo paleistos dvi raketos.

Įtarimų, kad orlaivis galėjo būti per klaidą numuštas, daugėjo visą ketvirtadienį. Privati žvalgybos kompanija „IHS Markit“ paskelbė, kad į lėktuvą greičiausiai pataikė raketa „žemė-oras“ SA-15.

Tokia pati informacija pasirodė dviejose JAV žiniasklaidos priemonėse – „Newsweek“ ir CBS.

VIDEO: Irane sudužus Ukrainos keleiviniam lėktuvui žuvo 176 žmonės

Ukrainos nacionalinio saugumo ir gynybos tarybos, kuriai pavesta koordinuoti tyrimą, sekretorius Oleksijus Danylovas anksčiau pažymėjo, jog tiriami tiek techninių nesklandumų, tiek piktavališkų veiksmų galimybės.

Kaip socialiniame tinkle „Facebook“ parašė O.Danylovas, nagrinėjamos ir kitos versijos: kad lėktuvas susidūrė su kitu skraidančiu objektu; kad jį numušė iš Irano oro erdvės gynybos sistemos paleista raketa; kad dėl techninių problemų sprogo variklis arba kad orlaivyje nugriaudėjo sprogimas per „teroro aktą“.

„Viena pagrindinių [teorijų] yra smūgis raketa, galbūt paleista iš raketų sistemos „Tor“, nes internete pasirodė informacijos apie raketos fragmentus, rastus netoli katastrofos vietos“, – tvirtino O. Danilovas. Jis nepatikslino, koks yra šios informacijos šaltinis.

Anksčiau ketvirtadienį į Iraną atvykę Ukrainos tyrėjai šiuo metu laukia Irano valdžios leidimo apžiūrėti katastrofos vietą ir ieškoti galimų raketų nuolaužų, sakė O.Danilovas.

Lėktuvas sudužo kaip tik tą rytą, kai Iranas buvo paleidęs balistinių raketų į karines bazes kaimyniniame Irake.

VIDEO: Paviešinti vaizdai, užfiksuoti iš įvykio vietos po Ukrainos oro linijų lėktuvo aviakatastrofos

Ir nors iki šiol jokių oficialių įrodymų, kad šie du įvykiai susiję, nėra, Irano priešlėktuvinės gynybos sistemos tuo metu neabejotinai turėjo veikti aukščiausios parengties režimu ir galėjo padaryti siaubingą klaidą.

Versiją, kad lėktuvas, kuriuo skrido 176 žmonės galėjo būti pašautas, stiprina ir liudininkų pasakojimai, esą keleivinis lėktuvas užsidegė dar ore.

JAV prezidentas Donaldas Trumpas, ketvirtadienį paprašytas pakomentuoti aviakastrofos Irane aplinkybes, teigė: „Turiu savo įtarimų. Kažkas galėjo suklysti.“

„Kai kas sako, kad tai buvo mechaniniai [gedimai]. Asmeniškai nemanau, kad šis klausimas net svarstytinas“, – pareiškė D.Trumpas ir pridūrė, kad „atsitiko kažkas labai baisaus“.

Orlaivio „juodosios dėžės“ jau rastos ir, nors būta pranešimų, esą Iranas jų neperduos nei lėktuvą pagaminusiai korporacijai „Boeing“, nei JAV ar Ukrainos tyrėjams, ketvirtadienį pareigūnai Teherane jau tikino, esą reporteriai suklydo ir taip elgiamasi nebus.

Iraniečiai atmeta „gandus“

„Tor“ yra Rusijos gaminamos raketų sistemos. 2007 metais Maskva pristatė Iranui 29 kompleksus „Tor M1“ pagal 700 mln. JAV dolerių (630 mln. eurų) vertės sutartį, pasirašytą 2005 metų gruodį. Be to, Iranas demonstravo šias sistemas per karinius paradus.

Irano ginkluotųjų pajėgų atstovas generolas Abolfazlas Shekarchi pusiau valstybinei naujienų agentūrai FARS trečiadienį paneigė, kad į ukrainiečių lėktuvą galėjo pataikyti raketa. Tokius kaltinimus jis pavadino iš užsienio veikiančių Irano opozicijos grupių „psichologiniu karu“.

Tuo metu Irano susisiekimo ministerija ketvirtadienį savo pranešime nurodė: „Keli vidaus ir tarptautinių skrydžių lėktuvai tuo pačiu metu skrido Irano oro erdvėje tame pačiame 8 000 pėdų (2 440 metrų) aukštyje.“

„Ši istorija, jog lėktuvui smogė raketa, jokiu būdu negali būti teisinga“, – pridūrė ministerija.

„Tokie gandai yra nesąmonė“, – savo pranešime tvirtino Irano civilinės aviacijos organizacijos vadovas Ali Abedzadeh ir susisiekimo ministro pavaduotojas.

A.Abedzadeh turėjo omenyje socialiniuose tinkluose pasirodžiusius pareiškimus, kad „Boeing 737“ buvo numuštas Irano revoliucinės gvardijos raketa.

Jis sakė, kad Iranas ir Ukraina šiuo metu „išima informaciją“ iš juodųjų dėžių, rastų lainerio sudužimo vietoje.

„Tačiau jeigu reikės atlikti labiau specializuotus darbus, reikalingus duomenims išgauti ir išanalizuoti, galime tai padaryti Prancūzijoje arba kitoje šalyje“, – pridūrė jis.

Trečiadienį Irano naujienų agentūra „Mehr“, artima ultrakonservatyviesiems sluoksniams, citavo A.Abedzadeh žodžius, kad šiitiška respublika „neperduos juodųjų dėžių amerikiečiams“.

Tačiau ketvirtadienį viceministras atmetė „gandus apie Irano priešinimąsi juodųjų dėžių perdavimui... JAV“.

Iranas neprivalo perduoti juodąsias dėžes jų gamintojoms Jungtinėse Valstijose, kad savirašių prietaisų informacija būtų išanalizuota. Vis dėlto Amerika yra viena iš nedaugelio šalių, įskaitant Prancūziją ir Vokietiją, galinčių atlikti tokį darbą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius