-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Vakarų sankcijų užspeista Vladimiro Putino aplinka pradėjo pjautis dėl įtakos ir pinigų

Vis labiau aštrėjanti kova artimiausioje Rusijos prezidento Vladimiro Putino aplinkoje trukdo jam greitai priimti sprendimus tuomet, kai sankcijos vis labiau smaugia Rusijos ekonomiką. Naujienų agentūra „Bloomberg“ teigia, kad kol V.Putinas pasinėręs į tarptautinę politiką, konfliktuojančios interesų grupės kaunasi dėl įtakos jam.
Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas ir ministras pirmininkas Dmitrijus Medvedevas
Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas ir ministras pirmininkas Dmitrijus Medvedevas / AP/„Scanpix“ nuotr.
Viena grupių, kurią sudaro premjero Dmitrijaus Medvedevo aplinka, nerimauja dėl Rusijos nutolimo nuo globalinės finansų sistemos, teigia šaltiniai.

Tuo pat metu armijos ir FSB („silovikų“) bei valstybinių kompanijų vadovų grupuotė, pavyzdžiui, naftos kompanijos „Rosneft“ vadovas Igoris Sečinas, trokšta, kad valstybė dar labiau kontroliuotų ekonomiką.

„Ilgalaikiai proputiniškų klanų nesutarimai įsiplieskė tiek, kad gali būti pavadinti karu. Elito grupuotės kaunasi dėl mažėjančių išteklių atsargų“, – pareiškė Stanislavas Belkovskis, dirbęs V.Putino patarėju per jo pirmąją jo prezidento kadenciją.

V.Putino atstovas spaudai Dmitrijus Peskovas neigia, kad Rusijos prezidento aplinką skaldo ginčai.

„Bloomberg“ rašo, kad naftos kompanijos „Bašneft“, kurią siekiama nacionalizuoti, savininko milijardieriaus Vladimiro Jevtušenkovo areštas labai primena tai, kas kadaise nutiko kompanijai „Jukos“ ir jos savininkui Michailui Chodorkovskiui.

V.Jevtušenkovas tampriai susijęs su premjeru D.Medvedevu ir konfliktuoja su „silovikais“, tarp jų – su Sergejumi Ivanovu, Rusijos prezidento administracijos vadovu.

Pasak šaltinių, V.Jevtušenkovas tampriai susijęs su premjeru D.Medvedevu ir konfliktuoja su „silovikais“, tarp jų – su Sergejumi Ivanovu, buvusiu KGB generolu ir dabartiniu Rusijos prezidento administracijos vadovu.

Šis konfliktas V.Jevtušenkovui brangiai kainavo. Rusijos mokslų akademijos sociologė Olga Krištanovskaja tvirtina, kad nuo metų pradžios V.Jevtušenkovo turtas sumažėjo dramatiškai – 70 proc.

„Bloomberg“ šaltiniai Rusijoje pabrėžia, kad valstybinio sektoriaus ir privataus verslo konfliktas Rusijoje pasiekė aklavietę. Dėl to neįmanoma priimti sprendimų, kurie leistų Rusijos ūkiui išvengti recesijos, ir prisitaikyti prie Vakarų sankcijų.

Problemos, susijusios su Rusijos agresijos prieš Ukrainą sukeltomis pasekmėmis, iš V.Putino atima labai daug laiko. Kol jis jomis užsiima, I.Sečinas ir kiti V.Putino draugeliai sankcijų sukeltus nuostolius bando kompensuoti plėsdami savo įtaką svarbiausiems ekonomikos sektoriams, teigia Tarptautinio politinės ekspertizės instituto direktorius Jevgenijus Minčenka.

Kai V.Putinas 1999 m. atėjo į valdžią, valstybinės kompanijos valdė 30 proc. šalies ekonomikos, rodo „BNP Paribas SA“ duomenys. Dabar valstybinės kompanijos valdo daugiau nei pusę Rusijos ekonomikos.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius