Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Vakarų žiniasklaida apie Egipto ateitį: bijoma radikalų atėjimo (video)

Vakarų spauda šiomis dienomis itin daug dėmesio skiria įvykiams Egipte. Neabejojama, kad dabar sprendžiamas ne tik šios šalies, bet ir Artimųjų Rytų ateities klausimas. Kyla stipri baimė, kad šalis gali pasukti radikaliojo islamizmo kryptimi.
Maldos protestų metu
Maldos protestų metu / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

„The Independent“ savo redakcijos skiltyje rašo, kad dabar Vakarai tikisi tik vieno – kad Egipto prezidentas sugebės taikiu būdu perduoti valdžią. „Kitos alternatyvos baugina. Jeigu prezidento pastarųjų dienų veiksmai nukreipti ne į tai, kad perėjimas būtų kuo lengvesnis, o jis tik siekia sustiprinti savo valdžią, sunku net įsivaizduoti, į ką virs žmonių įsiūtis. Vienas iš scenarijų: kariuomenė bandys numalšinti maištą, gali kilti visuotinė netvarka ir smurtas, kuris gali įsiplieksti visame regione. Dar neseniai buvo galima išvengti anarchijos, tačiau laikas pamažu senka“, – skelbiama leidinyje.

Leidinys „Corriere della Serra“ prognozuoja, kad Egipto prezidentas atiduos valdžią, o jo įpėdiniu gali tapti dabartinis viceprezidentas. Anot politologų, prezidentas neturi galimybių toliau likti savo poste – policija nepaklūsta prezidentui, armija nenori teptis rankų krauju. „Ekonomikai kilo pavojus. Žaidimas baigtas“, – rašo publikacijos autorius.

Ekonomikai kilo pavojus. Žaidimas baigtas.Tiesa, specialistai teigia, kad greitai pokyčių Egipte tikėtis neverta – dabartiniam prezidentui prireikė dešimties metų, kad taptų diktatoriumi, tad neįmanoma pakeisti šalies vos per kelias dienas.

Įvykiai Egipte kelia nerimą Izraeliui, rašo „Spiegel“. Jau 33 metus Egiptas buvo Izraelio saugumo garantas. Tačiau kas įvyks, jeigu demokratinių rinkimų metu į valdžią ateis radikalūs islamistai? Jeigu taip įvyktų, santykių paaštrėjimas tarp Egipto ir Izraelio yra neišvengiamas, sako analitikai. Izraelis gali prarasti pagrindinį arabų partnerį ir tai gali sukelti domino efektą, pirmiausiai turint omenyje Jordaniją.

Tuo tarpu „The Washington Post“ kritikuoja pastarųjų metų JAV politiką Egipto atžvilgiu. Dienraščio teigimu, demokratijos ir žodžio laisvės problema niekuomet nebuvo JAV prioritetas, ją kur kas labiau domino nafta, Izraelis ir kova su terorizmu. „JAV nevargino savęs siekiu skatinti kurti tikrą demokratiją arabų pasaulyje, nes tai būtų inspiravę laisvas diskusijas ir priverstų ieškoti priėjimo prie kitą nuomonę turinčio elito“, – pabrėžiama leidinyje. Dabar, apžvalgininkų teigimu, amerikiečiams nelieka nieko kita, kaip tik klausyti, ką kalba ne tik valdžia, bet ir liaudies atstovai.

Prancūzų dienraštis „Le Figaro“ publikaciją pavadino „Islamistų diktatūros Kaire link?“ Nuo pat 1952 metų, kai nuo valdžios buvo nušalintas karalius, Egipte nebuvo jokių galimybių pasikeisti valdančiam režimui, skelbiama publikacijoje. Joje ši šalis lyginama su Iranu ir Tunisu. Tiesa, analitikai atkreipia dėmesį, kad Egipto prezidentas demonstravo ne tik diktatoriaus polinkius, bet ir leido šalyje gana laisvai veikti islamistams – kol jie neperžengė leistinų ribų ir nežengė radikalizmo keliu. Tačiau dabar kyla klausimas – ar situacija nepasikeis po šių įvykių ir ar nesustiprės radikalieji islamistai, kurie Egipte gali siekti sukurti islamiškąją diktatūrą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Reklama
Ekspertės: moterų investavimo rezultatai – geresni, ko reikėtų pasimokyti vyrams
Užsisakykite 15min naujienlaiškius