Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Prenumeruoti

Vakarų žvalgyba: iraniečiais apsimetę Rusijos programišiai surengė atakų daugiau nei 35

Rusijos programišiai, apsimesdami iraniečiais, surengė kibernetinių atakų daugiau nei 35 šalyse, pirmadienį pranešė britų transliuotojas BBC, remdamasis Didžiosios Britanijos ir JAV žvalgybos tarnybų ataskaita.
Programišiai paviešino žurnalistų asmeninius duomenis
Programišius / 123rf.com nuotr.

„Niekada nematėme, kad tai būtų daroma taip meistriškai. Iš tikrųjų labai sudėtinga apsimesti [kita programišių grupe]“, – pažymėjo JK Nacionalinio kibernetinio saugumo centro (NCSC) operacijų skyriaus direktorius Paulas Chichesteris.

Britanijos ir JAV žvalgybos duomenimis, į Irano programišių grupės „OilRig“ tinklą įsilaužė Rusijos programišiai iš grupės „Turla“. Jie vėliau sekė objektus keliose šalyse, pasitelkdami iraniečių elektroninius išteklius.

Tyrimas prasidėjo 2017 metais, kai buvo įsilaužta į vieną iš Britanijos akademinių įstaigų. Nagrinėdama incidentą NCSC nustatė, už tą ataką atsakinga „Turla“, pasitelkusi „OilRig“ priemones ir metodus.

Dauguma kibernetinių atakų buvo užfiksuotos Artimuosiuose Rytuose. Piktadariai siekė gauti slaptos informacijos, saugomos kai kurių valstybinių institucijų.

Remiantis ataskaita, šiuo metu nėra jokių įrodymų, kad iraniečių grupė prisidėjo prie tų atakų arba žinojo, jog rusų programišiai naudojosi jos ištekliais.

BBC paaiškino, kad NCSC tiesiogiai nesieja atakų su Maskva ar Teheranu, nors anksčiau ekspertai perspėdavo apie „Turla“ sąsajas su Rusijos struktūromis ir „OilRig“ ryšius su Irano tarnybomis.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pranešimas apie prašymų dėl triukšmo mažinimo priemonių įgyvendinimo išlaidų kompensavimo priėmimą
Reklama
Atėjo metas apsitverti sklypą: specialistų patarimai
Reklama
Steikų diena: kaip paruošti sultingą ir burnoje tirpstantį steiką?
Reklama
„CFMOTO“ tapo naujos motociklų vairavimo akademijos Lietuvoje partneriais
Užsisakykite 15min naujienlaiškius