Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Vakcinacijos programa Maskvoje pasitinkama skepsiu ir netikrais sertifikatais

Maskvoje vadžia užsibrėžė ambicingą tikslą – per ateinančias savaites nuo COVID-19 paskiepyti daugiau nei du milijonus paslaugų sektoriuje dirbančių žmonių. Tačiau rusai vakcinomis ne itin pasitiki ir sako, kad jaučiasi verčiami skiepytis.
Vakcinacijos centras Maskvoje
Vakcinacijos centras Maskvoje / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Maskvos valdžia birželį išdėstė ambicingą vakcinacijos schemą: sieks, kad per artimiausias septynias savaites sostinėje būtų pilnai paskiepyta 60 proc. paslaugų sferos darbuotojų.

Kitaip tariant, 2,1–2,4 mln. žmonių iki liepos 15 dienos turi būti paskiepyti pirmąja vakcinos doze, iki rugpjūčio 15-osios – abiem.

Pastaruoju metu sostinėje, kurioje tik 16 proc. gyventojų gavo pirmąją vakcinos nuo koronaviruso dozę, hospitalizacijų skaičius sparčiai auga.

Pasak Maskvos mero Sergejaus Sobianino, labiau užkrečiama delta atmaina sudaro beveik 90 proc. naujai registruojamų užsikrėtimo atvejų.

Ketvirtadienį, trečią dieną iš eilės, Rusijoje buvo nustatytas rekordinis paros mirčių nuo COVID-19 skaičius – 672.

Maskvoje skiepytis teks restoranų, barų, bankų, pašto darbuotojams, taip pat dirbantiems sporto klubuose, transporto srityje. Skiepytis turės tiek privačių, tiek valstybinių įmonių darbuotojai, rašo „The Moscow Times“.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Maskva
AFP/„Scanpix“ nuotr./Maskva

Nuotoliniu būdu ir savarankiškai dirbantys asmenys taip pat įtraukiami į schemą, vadinasi, į 60 proc. įskaičiuojami ir dalijimosi ekonomikos darbuotojai – maisto kurjeriai bei pavežėjai.

„Priverstinė vakcinacija“?

Rusijos valdžia tikina, kad ši kampanija nėra „priverstinė vakcinacija“, o žmonės turi teisę atsisakyti skiepų. Tačiau valdžia taip pat pareiškė, kad darbdaviai gali atleisti nepasiskiepijusius darbuotojus be užmokesčio.

Ketvirtadienį Kremliaus atstovas spaudai Dmitrijus Peskovas pareiškė, kad tie paslaugų sferoje dirbantys maskviečiai, kurie nenori skiepytis, „turėtų paprasčiausiai nebedirbti paslaugų sektoriuje“.

Vyriausybė nurodo, kad tarp 40 proc. nepaskiepytų darbuotojų turi būti tik tie, kurie negali vakcinuotis dėl medicininių ar kitų priežasčių, dėl kurių gavo darbdavio leidimą.

Maskvos valdžia sako turinti teisę skirti baudas verslams, kurie neįgyvendins reikalavimų ar uždaryti juos iki 90 dienų.

„Scanpix“/ITAR-TASS nuotr./Dmitrijus Peskovas
„Scanpix“/ITAR-TASS nuotr./Dmitrijus Peskovas

Remiantis Rusijos įstatymais, kiekvieno regiono vyriausiasis sanitarijos gydytojas turi teisę paskelbti nepaprastąją situaciją dėl epidemiologinės padėties. Taip regionų vadovai gali įvesti privalomą vakcinaciją.

Patenkinti ne visi

CNN apsilankė Gorkio parke įsikūrusiame vakcinacijos centre, kur būriavosi paslaugų, statybų sferose dirbantys žmonės, verslininkai, studentai.

„Turiu pasiskiepyti dėl darbo, nes dirbu maitinimo srityje“, – sakė 29 metų barmenu Dmitrijumi prisistatęs vyras.

„Žinau, kad vis tiek turėčiau tai padaryti. Anksčiau ar vėliau jie visiems padarys tokį spaudimą, kad visi turėsime tai padaryti“, – sakė jis.

Informacinių technologijų specialistas Jegoras, nors ir nedirba su klientais, taip pat privalo skiepytis.

„Darbas mane privertė. Jie man darbe pasakė, kad turiu pasiskiepyti. Manau, kad blogai, jog jie taip padarė. Tai turėtų būti savanoriška, tačiau iš tiesų tai savanoriškai privaloma“, – sakė jis CNN.

„Tai nėra teisinga. Visi turi turėti pasirinkimo laisvę dėl vakcinacijos“, – pridūrė Jegoras.

Pasitikėjimas vakcinomis Rusijoje mažas. Praeitą mėnesį „Levada“ centro paskelbta apklausė parodė, kad 62 proc. rusų nenori skiepytis populiariausia rusiška vakcina nuo koronaviruso „Sputnik V“.

„Scanpix“/ITAR-TASS nuotr./Vakcina nuo koronaviruso „Sputnik V“.
„Scanpix“/ITAR-TASS nuotr./Vakcina nuo koronaviruso „Sputnik V“.

Socioantropologė Aleksandra Archipova CNN sakė, kad vyksta „žmonių pasitikėjimo politinėmis ir medicinos institucijomis krizė“. Pasak jos, daug žmonių mano, kad „nėra aiškios ir skaidrios informacijos“ apie vakcinacijos procesą, todėl ieškoma būdų apeiti sistemą.

Rusijos žiniasklaidoje netrūksta pranešimų, kad žmonės perka suklastotus vakcinacijos sertifikatus. Jų pardavėjai tikina, kad juos galima naudoti kaip „įrodymą“, kad esi pasiskiepijęs. Tokie skelbimai plinta socialiniuose tinkluose ir programėlėje „Telegram“.

„Nuolatinis jausmas, kad valdžia tau meluoja, verčia skiepytis, slepia tiesą apie vakcinas, verčia žmones jaustis morališkai teisiais perkant netikrus vakcinacijos sertifikatus“, – teigė A.Archipova.

31 metų tapatybės nenorėjusi atskleisti verslininkė iš Maskvos CNN sakė norėjusi nusipirkti suklastotą sertifikatą, nes mano, kad apie vakcinas nuo COVID-19 žinoma nepakankamai.

„Maskvoje draudžiama eiti į restoranus (be neigiamo PGR testo ir vakcinacijos įrodymo). Gyvenu viena, valgau kavinėse visą laiką, visi mano susitikimai vyksta restoranuose. Atlikti PGR testą kiekvieną kartą, kai noriu išgerti kavos, nėra išeitis“, – sakė ji.

Savo ruožtu verslininkai nurodymą dėl darbuotojų Maskvoje skiepijimo vertina optimistiškiau.

„Mirčių skaičius Rusijoje auga – svarbu apsaugoti žmones nuo neįtikėtinai pavojingo viruso“, – „The Moscow Times“ sakė restorano savininkė Alesa Romanova.

„Skiepysime visus savo darbuotojus kiek įmanoma greičiau – pasakysime, kad tai yra būtinas žingsnis norint įveikti pandemiją“, – sakė ji.

Politinės pasekmės Kremliui

Žmonėms neskubant skiepytis, privaloma vakcinacija kelia politinių rizikų Kremliui prieš rudenį vyksiančius parlamento rinkimus. Esą toks žingsnis gali supykdyti rinkėjus, kurie skeptiškai vertina vakcinas ir nėra pratę, kad valdžia kištųsi į jų asmeninį gyvenimą.

Tokiai kampanijai prieštaravo ir sistemine opozicija laikomos Komunistų partijos atstovai.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Medikai Maskvoje
AFP/„Scanpix“ nuotr./Medikai Maskvoje

Analitinės firmos „R.Politik“ įkūrėja Tatjana Stanovaja sako, kad priverstinė vakcinacija yra mažiau rizikinga Kremliaus politinėms perspektyvoms nei kaltinimai dėl prasto pandemijos valdymo.

Analitikė atkreipė dėmesį, kad pastarosiomis savaitėmis aukščiausio lygio pareigūnai, įskaitant prezidentą Vladimirą Putiną, ne kartą skelbė pergalę prieš koronavirusą.

„Jie veikia iš silpnumo pozicijos. Ilgą laiką Kremlius sakė, kad įveikė pandemiją. Dabar gydytojai panikuoja ir valdžia nebeturi kito pasirinkimo – tik veikti. Tuo pat metu žmonės nenori skiepytis. Todėl vyriausybei reikia rasti pusiausvyrą“, – sakė ji „The Moscow Times“.

„Scanpix“/ITAR-TASS nuotr./Vladimiras Putinas
„Scanpix“/ITAR-TASS nuotr./Vladimiras Putinas

Ketvirtadienį V.Putinas metinės „Tiesioginės linijos“, kai atsakinėja į rusų klausimus, metu paragino gyventojus skiepytis.

„Būtina klausytis – ne menkai nusimanančių ir gandus skleidžiančių žmonių, o specialistų“, – teigė jis.

„Neremiu privalomo skiepijimo“, – teigė V.Putinas, bet pridūrė, kad neatmeta galimybės privalomai skiepyti atskiras piliečių grupes pagal visuomenės imuninės apsaugos įstatymą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius