Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Valdžią Rusijoje perima Vladimirą Putiną šantažuojantis Čečėnijos vadas Ramzanas Kadyrovas?

Ar Ramzanas Kadyrovas sėkmingai šantažuoja Kremlių? Tokį klausimą kelia „Laisvosios Europos radijo“ apžvalgininkas Brianas Whitemore'as. Jo teigimu, šantažo faktus atskleidžia Vladimiro Putino dingimo istorijoje prasprūdusi informacija.
Vladimiras Putinas ir Ramzanas Kadyrovas
Vladimiras Putinas ir Ramzanas Kadyrovas / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Kovo 16-ąją, Vladimirui Putinui pagaliau pasirodžius viešumoje, vienas Rusijos teisėsaugos pareigūnas „Interfax“ agentūrai pranešė, kad Boriso Nemcovo nužudymo byla bus perkvalifikuota iš „užsakytos žmogžudystės“ į „neapykantos paskatintą nusikaltimą“.

Jei ši informacija taps tikrove, tai klausimas dėl žmogžudystės užsakovo bus sėkmingai panaikintas. Nebus jokios prasmės aiškintis, kas galėjo stovėti už nužudymą įgyvendinusio Zauro Dadajevo ir jo bendrų. Nebeliks prasmės klausti Kremliui nepalankių klausimų.

Apkaltindama Z.Dadajevą Rusijos saugumo tarnyba (FSB) netiesiogiai metė kaltės šešėlį Ramzanui Kadyrovui. Mat Z.Dadajevas – buvęs aukšto rango pareigūnas sukarintose R.Kadyrovo pusbrolio Adamo Delimchanovo vadovaujamose pajėgose.

Panašu, kad R.Kadyrovas meistriškai atrėmė visus žvalgybos kaltinimus. V.Putinas dingo kovo 5-ąją, praėjus šešioms dienoms po B.Nemcovo nužudymo ir po trijų dienų apkaltinus Z.Dadajevą.

„Putinas pasirodė sveikas ir gyvas tą pačią dieną, kai „Interfax“ paskelbė, kad Nemcovo nužudymas nebuvo užsakytas“, – stebėjosi feisbuke politikos analitikas Leonidas Volkovas.

„Jis turėjo rinktis – arba sumaitinti Kadyrovą FSB vyrukams, arba atiduoti FSB Kadyrovo valdymui. Tai buvo nemalonus ir sunkus sprendimas ir jis pasirinko vienintelį galimą atsakymą: Kadyrovą“, – rašė L.Volkovas.

„Jis turėjo rinktis – arba sumaitinti Kadyrovą FSB vyrukams, arba atiduoti FSB Kadyrovo valdymui. Tai buvo nemalonus ir sunkus sprendimas. Ir jis pasirinko vienintelį galimą atsakymą: Kadyrovą“, – rašė L.Volkovas.

R.Kadyrovas viešai išgyrė Z.Dadajevą, nuvyko į šaudyklą ir ten paleido keletą apkabų, o vaizdo įrašą įkėlė į socialinį tinklą „Instagram“.

Tuo pat metu akivaizdžiai džiugiai nusiteikęs R.Kadyrovas išplatino laišką, kuriame reiškė dėkingumą Rusijos prezidentui.

„Aš visada būsiu dėkingas Vladimirui Vladimirovičiui už viską, ką jis padarė man ir mano žmonėms“, – jausmingai rašė Čečėnijos vadukas. „Aš visada būsiu ištikimas jo palydovas. Nesvarbu, ar bus jis prezidentas, ar ne. Atiduoti gyvybę už tokį žmogų būtų lengva užduotis“, – pridūrė R.Kadyrovas.

Už tiesioginės R.Kadyrovo žinutės glūdėjo ir neslepiamas grasinimas, kurį simbolizavo šaudymas iš automatinio ginklo šaudykloje. Jis pareiškė savo lojalumą, tačiau tuo pat metu parodė, kad aplink V.Putiną daugybė ne tokių lojalių žmonių. Ši žinutė buvo išgirsta.

Per 9 Rusijos prezidento dingimo dienas R.Kadyrovas gavo net tris Rusijos garbės ordinus. „Kadyrovas tapo pagrindine atrama, pagrindu, ant kurio statomas Kremliaus režimo saugumas. Netgi labiau nei FSB“, – pažymėjo L.Volkovas.

B.Nemcovo žmogžudystės tyrimas, vis pasirodantys keisti faktai, Kadyrovo staigus šuolis į viešumą ir slapta FSB bei Čečėnijos lyderio kova dėl įtakos leidžia daryti kelias skandalingas išvadas.

„Mes matome tokius neramumus Kremliuje, kokių nematėme niekada“, – konstatavo Kremliaus analitikas Edwardas Lucasas, knygos „Naujasis Šaltasis karas“ autorius. R.Kadyrovas jau seniai atvirai trokšta aukšto posto Kremliuje, tikėdamasis, kad jo pusbrolis A.Delimchanovas perims Čečėnijos valdymą.

R.Kadyrovas jau seniai atvirai trokšta aukšto posto Kremliuje, tikėdamasis, kad jo pusbrolis A.Delimchanovas perims Čečėnijos valdymą.

Ši mintis labai nepatinka dabartiniam Kremliaus elitui, o ypač FSB vyrukams, kurių konfliktas su R.Kadyrovu tęsiasi jau labai ilgai.

2007 metų gegužės mėnesį, R.Kadyrovui tik tapus Čečėnijos lyderiu, vietos FSB grupė atsisakė įsileisti ginkluotus Čečėnijos vado vyrus į savo tarnybos būstinę.

Kadyrovas reagavo staigiai – jo apsauga užblokavo visus išėjimus iš pastato ir atrodė, kad artėja rimtas konfliktas. Būsimą susišaudymą nutraukė tik asmeniškai įsikišęs tuometis FSB vadovas Nikolajus Patruševas.

FSB šio incidento nepamiršo. Būtent žvalgybininkai ėmėsi iniciatyvos, tirdami R.Kadyrovo varžovo Saigidpašos Umachanovo užpuolimą ir pasikėsinimą nužudyti. Vasario mėnesį du čečėnai buvo nuteisti dėl šios atakos, tačiau tikrieji užsakovai, pasak „Novaja gazeta“ šaltinių, vis dar yra slepiami FSB dokumentuose.

Keli pareigūnai žurnalistams atskleidė, kad nusikaltimo užsakovo tyrime aiškiausiai figūruoja būtent R.Kadyrovo pusbrolio A.Delimchanovo pavardė. Kitų šaltinių teigimu, tiesioginis šios atakos prieš S.Umachanovą, konkuruojantį dėl valdžios Čečėnijoje, užsakovas – B.Nemcovo nužudymo byloje šmėžuojantis „majoras Ruslanas“.

Šią savaitę atskleista ir paties „majoro Ruslano“ tapatybė. Tai – Ruslanas Geremejevas. Nenustebkite, šis žmogus – A.Delimchanovo sūnėnas, taigi ir tiesioginis R.Kadyrovo giminaitis.

Jau paviešinta informacija, kad Z.Dadajevas ir R.Geremejevas kartu planavo B.Nemcovo nužudymą. R.Geremejevas aprūpino Z.Dadajevą ir jo bendrus ginklais bei iš kažkur ištraukė 5 mln. rublių, skirtus „operacijos kaštų padengimui“.

Jei bus nutraukta žmogžudystės užsakovo paieška, pėdsakai neatves iki paties Ramzano Kadyrovo. Panašu, kad būtent tokį kelią pasirinko Vladimiras Putinas.

Jei bus nutraukta žmogžudystės užsakovo paieška, pėdsakai neatves iki paties Ramzano Kadyrovo. Panašu, kad būtent tokį kelią pasirinko Vladimiras Putinas.

„Jei Kadyrovui buvo leidžiama užsiimti tokia saviveikla, rengti nužudymą pačiame Maskvos centre, ir jis išsisuks nenubaustas, tai reiškia, kad jis galės šantažuoti Putiną ir Rusiją. Panašu, kad toks ir buvo jo planas“, – rašo „The Moscow Times“ politikos analitikas Vladimiras Frolovas.

„Dar svarbiau, kad sąžiningas šios bylos tyrimas atvestų iki Čečėnijos vadų, destabilizuotų padėtį regione ir Rusiją vėl sugrąžintų į karo padėtį“, – pastebėjo jis. Kad ir kas nutiktų, panašu, kad laikotarpis po B.Nemcovo nužudymo buvo radikalių pasikeitimų Kremliuje pradžia.

„Ar Rusijos režimo agonija jau prasidėjo?“ – retoriškai klausė Rusijos politikos analitikė Lilija Ševcova.

Ji pabrėžė, kad Putino aiškių sprendimų laikas jau baigėsi ir jis praranda situacijos kontrolę. B.Nemcovo nužudymas parodė, kad Kremliuje vyksta neramumai, kurių nevaldo net griežta V.Putino ranka.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius