-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Valstybei gelbėti – mafijos pinigai

Jungtinių Valstijų prokurorai siūlo vyriausybei gelbėti į krizę petekusį šalies ūkį mafijos pinigais.
JAV generalinis prokuroras Ericas Holderis
JAV generalinis prokuroras Ericas Holderis / AFP/„Scanpix“ nuotr.
Temos: 1 Kalėjimas

JAV prokurorai įtikino teisėją sustabdyti nukentėjusiųjų nuo buvusio finansininko Bernardo L.Madoffo machinacijų reikalavimą naudoti bankroto procedūras taip, kad jie galėtų pareikšti pretenzijas į daugiau kaip 100 mln. dolerių jo turto. Prokurorų argumentas labai paprastas: išsaugojus B.Madoffo turtą dabar, vėliau jį bus galima perduoti į valdžios, kuri ir pasirūpins, kad kuo daugiau sukčiaus sukurtos finansų piramidės aukų gautų kompensacijas, rankas. Manoma, kad tam pritartų ir didžioji dalis amerikiečių. Tada atlikę bausmę ir išėję į laisvę visokio plauko nusikaltėliai negalėtų naudotis nei neteisėtai įgytais namais, nei automobiliais, nei jachtomis.

Tačiau tikrovė yra tokia, kad nusikaltėliai labai jau retai yra priverčiami atiduoti valstybei iš nusikaltimų gautas pajamas. Pavyzdžiui, garsusis mafiozas, dabar kalėjime dienas stumiantis Gambino šeimos galva Johnas A.Gotti būtų netekęs savo prabangaus namo prie jūros Long Ailende, kurio vertė 2007 metais buvo daugiau kaip 2 mln. dolerių, nes vargu ar yra tikinčių, kad pinigus tam namui J.Gotti uždirbo teisėtai.

Nuolat tai matantys prokurorai ir pasiūlė Jungtinių Valstijų vyriausybei panaudoti „purvinus pinigus“ valstybės labui, ypač dabar, kai taip reikia pinigų ūkiui gelbėti.

Neteisėtai uždirbami milijardai

Kasmet Jungtinėse Valstijose nusikaltėliai iš neteisėtų nekilnojamojo turto operacijų, prievartavimo, svetimo turto grobstymo, neteisėtai veikiančių lošimo namų, prekybos žmonėmis, asmens duomenų vagysčių, draudimo aferų, korupcijos, piratavimo (intelektinės nuosavybės vagysčių) – net sunku viską išvardyti – uždirba milijardus grynais pinigais ir iš neteisėtos veikos įsigyja įvairiausių brangių daiktų.

Nuolat tai matantys prokurorai ir pasiūlė Jungtinių Valstijų vyriausybei panaudoti „purvinus pinigus“ valstybės labui, ypač dabar, kai taip reikia pinigų ūkiui gelbėti. Savo planą jie išdėstė įtakingam JAV dienraščiui „The New York Times“.

Prokurorai primena, jog kol kas JAV valdžia retai konfiskuoja nelegaliai įgytą turtą, nors nusikaltėliai kasmet neteisėtai uždirba šimtus milijardų dolerių: vien narkotikų verslas įvairiais vertinimais jiems atneša nuo 18 iki 64 mlrd. dolerių per metus, machinacijos su medicinos draudimo polisais – dar nuo 35 iki 70 mlrd. dolerių. Tačiau tiek federalinė, tiek vietos valdžia geriausiu atveju konfiskuoja vos kelis milijardus dolerių. Taip yra todėl, kad tuo rūpinasi daugybė įvairių vyriausybinių institucijų, nors tai turėtų daryti viena žinyba.

Uždirbama ir sėdint kalėjime

Kol nusikaltėliai atlieka bausmę kalėjime, bankuose esantys jų pinigai, taip pat ir tie, kurie investuoti į vertybinius popierius, ir toliau jiems neša pelną. Kitą dalį pinigų mafiozai būna investavę į rūmus, mašinas, lėktuvus, jachtas, meno kūrinius, brangenybes, žirgų lenktynes ir t.t. Jei tokio turto konfiskavimas būtų plačiai taikomas, valstybė galėtų išmokėti kompensacijas nukentėjusiesiems nuo mafijos, daugiau pinigų skirti teisėtvarkai, nusikalstamumo prevencijai ir t.t. Be to, taip būtų sulaužytas nusikalstamo pasaulio stuburas ir užkertamas kelias būsimiems nusikaltimams.

Tuo labiau kad JAV valdžia turi tokią teisę, tik retai ja naudojasi. Dar 1789 metais buvo nutarta, kad vyriausybė gali perimti nusikaltėlių turtą, jei jis uždirbtas iš kontrabandos. Šiandien galioja apie 200 įstatymų, skirtų nusikaltėliams ir narkotikų prekeiviams pažaboti, kurie apima ir jų turto konfiskavimą. Ir šie įstatymai galioja visose 50 valstijų.

Bėda ta, kad nei šalies vyriausybė, nei atskirų valstijų valdžia neišnaudoja visų šio įstatymo teikiamų galimybių. Naujasis JAV generalinis prokuroras Ericas Holderis jau paragino tai daryti. Dar 1999 metais E.Holderis, būdamas tik generalinio prokuroro pavaduotojas, Senato teisės komitete kalbėjo: „Nuo telerinkodaros iki terorizmo, nuo neteisėtos prekybos maisto produktais iki prekybos narkotikais – visose srityse neteisėtai uždirbtas turtas privalo būti konfiskuotas.“ Šiuo metu E.Holderis siekia, kad prokurorai daugiau dėmesio skirtų nusikaltimų finansiniams aspektams nuo pat bylos pradžios, nes šiandien jau nebeužtenka tik sulaikyti nusikaltimais įtariamus asmenis, o būtina suardyti nusikalstamos organizacijos ekonominę bazę, sužlugdyti visą kriminalinę struktūrą.

Prokuratūra turėtų iš karto, nelaukdama teismo, įšaldyti asmenų, įtariamų apgavystėmis, sukčiavimu, įvairiomis machinacijomis, sąskaitas, kol nešvarūs pinigai dar neištirpo lengvatinės prekybos zonos valstybėse. Tik prokurorui reikia suteikti tokią teisę. Kam tie įšaldyti pinigai ir turtas atiteks, bus nuspręsta baigus nagrinėti bylą. Panašiai jau daroma Jungtinėje Karalystėje, kur nėra skirtumo tarp turto konfiskavimo ir restitucijos. Ten abi sąvokos susietos į vieną ir tai vadinama turto atgavimu. Nusikaltėliai privalo grąžinti tai, ką jie pavogė iš mokesčių mokėtojų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius