Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Valstybės išdavyste kaltinamas P.Porošenka žada susigrumti su savo kritikais

Buvęs Ukrainos prezidentas Petro Porošenka, apkaltintas valstybės išdavyste, trauktis ir atsiprašyti neketina. Priešingai, ketvirtadienį duodamas interviu „Politico“ jis sakė esąs pasirengęs kovoti. Europos politikai ir apžvalgininkai teigia, kad Ukrainoje vykstanti politinė kova skaldo šalį ir silpnina jos pozicijas kaip tik tuo metu, kai Rusija grasina pradėti didelio masto karinę operaciją prieš ją.
Petro Porošenka
Petro Porošenka / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Pasak P.Porošenkos, pirmasis jo „priešų“ sąraše yra Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas, kuris, anot jo, yra „Ukrainos priešas… Europos priešas, viso laisvojo pasaulio priešas“.

Kovoti buvęs Ukrainos prezidentas žada ir prieš jam pateiktus kaltinimus išdavyste. Juos jis vadina kerštu, kurio griebėsi įpėdinis ir varžovas dabartinis Ukrainos prezidentas Volodymyras Zelenskis.

Galiausiai į kovą P.Porošenkai gali tekti stoti ir su kritikais, kaltinančiais jį, kad jis savo interesus iškelia aukščiau už savo šalį.

Esą buvęs Ukrainos prezidentas šią savaitę lankydamasis Briuselyje norėjo atkreipti dėmesį į Ukrainos vidaus politinį susiskaldymą. Kaip tik tuo metu, kai NATO sąjungininkės telkė „ginklus“ kovai prieš Rusijos agresiją ir milžiniškų karinių jėgų sutelkimą prie Ukrainos sienų.

„Laikas yra puikus – laikas vizitui, kvietimui susivienyti“, – sakė P.Porošenka, kalbėdamas viešbutyje netoli Europos liaudies partijos, jo centro dešinės politinės šeimos, būstinės.

Tėvynėje pareikšti kaltinimai

P.Porošenka, kuris dabar yra Ukrainos parlamento narys ir opozicinės „Europos solidarumo“ partijos lyderis, sakė vykdantis „tylią diplomatiją“ – susitikęs su Europos Parlamento nariais ir kitais svarbiais asmenimis, norėdamas patarti, kaip geriausiai susitarti su Rusija.

Interviu P.Porošenka tvirtino, kad V.Zelenskis sugriovė Ukrainos vienybę, leisdamas pradėti politinį baudžiamąjį persekiojimą. Pasak jo, šis atvejis panašus į tuos, kai buvęs prezidentas Viktoras Janukovyčius įkalino buvusią ministrę pirmininkę Juliją Tymošenko arba neseniai buvo įkalintas buvęs Sakartvelo prezidentas Michailas Saakašvilis.

„Scanpix“/ITAR-TASS nuotr./Volodymyras Zelenskis
„Scanpix“/ITAR-TASS nuotr./Volodymyras Zelenskis

Žibalo į ugnį įpylė ir tai, kad kaltinimų P.Porošenkai nepasirašė šalies generalinė prokurorė Irina Venediktova, kuri oficialiai gruodį atostogavo kaip tik tą vieną dieną, kai buvo pateikti kaltinimai. Spėjama, kad taip ji siekė išvengti atsakomybės už šią bylą.

Kaltinimus P.Porošenkai pardavus didelius kiekius anglies, padėjusios finansuoti Rusijos remiamus separatistus Donbase, pasirašė prokurorės pavaduotojas Oleksijus Symonenko.

P.Porošenkos šalininkai teigė, kad JAV valstybės sekretoriaus pavaduotojos politiniams reikalams Viktorijos Nuland komentarai apie šią bylą yra įrodymas, jog Vašingtonas pradėtą baudžiamąjį persekiojimą laiko problema.

P.Porošenka: esu žmogus, kuris priartino Ukrainą prie Europos Sąjungos.

„Norėčiau pasakyti Ukrainos žmonėms ir Ukrainos vadovybei, kad nacionalinė vienybė šiuo metu yra absoliučiai būtina“, – sakė V.Nuland.

Tuo metu aukštas Europos Komisijos pareigūnas išreiškė pasipiktinimą tiek dabartiniu, tiek buvusiu Ukrainos prezidentu. Pareigūnas sakė, kad pirmiausia kalta V.Zelenskio vyriausybė, bet taip pat pavadino P.Porošenkos vizitą Briuselyje šią savaitę „beviltišku beviltiško žmogaus poelgiu“.

Tačiau interviu P.Porošenka sakė, kad tokie pareiškimai yra atitolę nuo realybės. Jis tikino, kad jau pirmadienį grįš į Kijevą, kur jam gresia areštas, ir netgi paskelbė apie savo kelionės planus komerciniu lėktuvu, kad žurnalistai galėtų jį lydėti.

Bylą vadina kerštu

P.Porošenka, milijardierius, praturtėjęs iš „Roshen“ konditerijos verslo, interviu įnirtingai gynė savo prezidentavimo laikotarpį.

„Esu opozicijos lyderis. Esu penktasis Ukrainos prezidentas. Esu žmogus, kuris kovodamas su Putinu išgelbėjo Ukrainą sunkiausiais mūsų istorijos metais. Esu žmogus, sukūręs kariuomenę. Galiausiai, esu žmogus, kuris priartino Ukrainą prie Europos Sąjungos. Esu žmogus, kuris europinę ir euroatlantinę integraciją įtvirtino Ukrainos konstitucijoje“, – sakė P.Porošenka.

A.Kubilius: tai ne pirmas kartas, kai Rytų partnerystės šalyse valdančiosios institucijos naudojasi politizuotu teisingumu prieš opozicijos lyderius.

Jis taip pat pareiškė, kad dabartiniai jam pateikti kaltinimai yra V.Zelenskio pastangos užkirsti jam kelią dalyvauti būsimuose rinkimuose. Be to, tai esą yra ir Ukrainos oligarcho Ihorio Kolomoiskio, vadinamo V.Zelenskio globėju ir rėmėju, kerštas.

„Scanpix“/ITAR-TASS nuotr./Ihoris Kolomoiskis
„Scanpix“/ITAR-TASS nuotr./Ihoris Kolomoiskis

P.Porošenkos prezidentavimo metu vyriausybė nacionalizavo I.Kolomoiskio akcijas „Privat Bank“, tuomet didžiausiame šalies vartotojų taupomajame banke, po to, kai tyrėjai nustatė didžiulius apskaitos pažeidimus.

Trečiadienį su P.Porošenka susitikęs Europos Parlamento narys iš Lietuvos Andrius Kubilius sakė tikintis, kad Ukraina atidės į šalį vidines kovas ir sutelks dėmesį į Rusijos keliamą grėsmę.

„Vidinės muštynės yra labai pavojingos šaliai“, – sakė A.Kubilius.

Pripažindamas, kad bylos detalių nežino, A.Kubilius pridūrė: „Tai ne pirmas kartas, kai Rytų partnerystės šalyse valdančiosios institucijos naudojasi politizuotu teisingumu prieš opozicijos lyderius, ar buvusius prezidentus bei premjerus. Paprastai tos šalys, pradėdamos tokias vidines kovas, pamiršta apie išorines grėsmes ir reformas dėl euroatlantinės integracijos.“

P.Porošenka interviu įnirtingai kritikavo V.Zelenskį, sakydamas, kad jis netinkamai valdė šalį ir beveik viską „sugadino“.

Tačiau net ir užsipuolęs savo politinį varžovą P.Porošenka tvirtino, kad prieš Rusiją stos petys į petį su V.Zelenskiu.

„Jis tik mano priešininkas. Tačiau Putinas yra mano priešas – mano šalies priešas, Ukrainos priešas, ir aš suprantu, kad Putinas dabar yra Europos, viso laisvojo pasaulio priešas“, – sakė P.Porošenka.

Jis tvirtino, kad priėmė teisingą sprendimą pasirašydamas antruosius Minsko taikos susitarimus, kurie, kai kurių analitikų teigimu, užkrovė Ukrainai neįgyvendinamų įsipareigojimų.

P.Porošenka sakė, kad atidžiai perskaičius susitarimą paaiškės, kad būtent Rusija pasirašė aiškius įsipareigojimus išvesti savo karius ir ginklus iš Rytų Ukrainos ir leisti Kijevui atkurti regionų kontrolę prieš surengiant vietos rinkimus.

Kalbėdamas apie jam iškeltą baudžiamąją bylą, P.Porošenka teigė, kad pirmadienį grįš į Ukrainos sostinę ir pasieks pergalę.

„Nepriimu jokios politiškai motyvuoto baudžiamojo persekiojimo formos. Aš nebijau Zelenskio. Kovosiu ir laimėsiu, nes tiesa yra mano pusėje“, – sakė buvęs Ukrainos prezidentas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius