Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Prenumeruoti

Valstybinė Kinijos žiniasklaida svaidosi žaibais: su Lietuva gali būti nutraukti santykiai

Paskelbus, kad Lietuvoje bus įsteigta Taivano atstovybė, valstybinė Kinijos žiniasklaida reagavo tulžingai – joje užsimenama apie galimybę nutraukti ryšius su Vilniumi, jei jis „ir toliau eis neteisingu keliu“. Užsienio reikalų viceministras Mantas Adomėnas atmeta kinų kaltinimus, kad Lietuvos elgesys prieštarauja „vienos Kinijos“ principui.
Kinijos ambasada Vilniuje
Kinijos ambasada Vilniuje / Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr.
Temos: 2 Kinija Taivanas

Leidinys „Global Times“ cituoja ekspertus, kurie sako, jog Taivano atstovybės įsteigimas – vienos Kinijos principo pažeidimas, galintis pakeisti formalius ryšius tarp Kinijos ir Lietuvos.

„Blogiausiu atveju, jei Lietuva ir toliau eis neteisingu keliu, tai gali lemti santykių tarp dviejų valstybių nutraukimą, kadangi vienos Kinijos principas Kinijai yra labai svarbus. Tai yra politinis pagrindas visoms šalims palaikyti diplomatinius santykius su Kinija“, – leidiniui sakė profesorius Xin Qiangas iš Fudano universiteto Šanchajuje.

„Global Times“ – Kinijos komunistų partijos dienraščio „People's Daily“ leidinys anglų kalba.

Užsienio reikalų viceministras Mantas Adomėnas sakė, kad „Lietuva nedaro nieko, ko nedaro 17 kitų Europos Sąjungos (ES) valstybių“, kuriose veikia Taivano atstovybės.

Luko Balandžio / 15min nuotr./Mantas Adomėnas
Luko Balandžio / 15min nuotr./Mantas Adomėnas

„Nemažai jų turi savo prekybos atstovybes Taivane. Kitaip tariant, sakydama, kad Lietuva daro kažką nepriimtino, Kinija nutyli, kad tokios atstovybės egzistuoja, ji su jų egzistavimu yra susitaikiusi ir sankcijomis negrasina.

Elgiamės mūsų santykių ir vienos Kinijos politikos rėmuose, tokie grasinimai yra nenuoseklūs, neturi pagrindo tarptautinėje teisėje ir, tiesą sakant, stebina“, – 15min sakė viceministras.

Rytų Europos studijų centro (RESC) direktorius Linas Kojala laidoje „15/15“ sakė, kad diplomatinių santykių nutraukimas nėra realiausia perspektyva, net jei Kinijai šis klausimas – labai svarbus, o koks bet Taivano vykdomos tarptautinės politikos pripažinimas laikomas pralaimėjimu.

VIDEO: 15/15: kieno draugystės Lietuvai reikia labiau: Kinijos ar Taivano?

„Ir tai nebūtinai reiškia, kad bus imtasi pačių griežčiausių sankcijų. Kinijos kritikos Lietuvos atžvilgiu buvo ir anksčiau. Kalbėta, kad Lietuva neva vykdo Jungtinėms Valstijoms svarbią politiką, o tai neatitinka realijų, nepaisant to, kad Lietuvos ir Amerikos interesai sutampa gerokai dažniau nei Lietuvos ir Kinijos“, – teigė L.Kojala.

Politologas pabrėžė, kad nors Lietuvos ir Kinijos santykiuose yra nesutarimų, bet egzistuoja ir nišos, kuriose galima bendradarbiauti.

Taivanui palankus pavadinimas

Užsienio reikalų ministerijos pranešime įstaiga vadinama Taivaniečių atstovybe.

Kinija siekia izoliuoti Taipėjų pasaulinėje arenoje ir vengia bet kokiu atveju vartoti žodį „Taivanas“, kad tai nesuteiktų salai tarptautinio legitimumo.

Atstovybė Rygoje vadinama Taipėjaus misija.

Pasak L.Kojalos, greičiausiai dėl tokio pavadinimo susitarta su pačiu Taivanu: jam labai svarbu būti matomam kaip tarptautiniam veikėjui, kuriam būtinas diplomatinis atstovavimas.

Politologas neatmeta galimybės, kad Lietuvos sprendimas įkurti Taivano atstovybę taps paskata kitoms valstybėms.

ZUMAPRESS / Scanpix nuotr./Taivano vėliava
ZUMAPRESS / Scanpix nuotr./Taivano vėliava

„Arba bent jau sukurs lengvesnes sąlygas Taivanui vystyti dialogą su kitomis šalimis, įskaitant ir ES“, – L.Kojala sakė laidoje „15/15“.

Pastaruoju metu Lietuvos veiksmai ne kartą pykdė Pekiną. Anksčiau šiemet Vilnius pasitraukė iš 17+1 formato, skirto stiprinti Vidurio ir Rytų Europos šalių bendradarbiavimą su Kinija.

Pavasarį Seimas priėmė rezoliuciją, smerkiančią Pekino elgesį su musulmonų uigūrų mažuma Sindziango provincijoje. Rezoliucijoje šis elgesys įvardijamas kaip „genocidas“.

Šiemet paskelbta apie planus Taivane steigti Lietuvos verslo atstovybę; Vilnius Taivanui paaukos 20 tūkst. vakcinos nuo koronaviruso „AstraZeneca“ dozių.

Taivanas – de facto nepriklausoma valstybė, nors niekada formaliai nepaskelbė nepriklausomybės. Taivaną pripažįsta tik 15 iš 193 JT narių, tarp jų – nė vienos ES narės. Pekinas laiko Taivaną šalies dalimi, paramą salos nepriklausomybei laiko kišimusi į vidaus reikalus ir vienos Kinijos politikos pažeidimu.

Antradienį Kinijos užsienio reikalų ministerijos atstovas spaudai Zhao Lijianas sakė, kad Pekinas griežtai prieštarauja Taivano atstovybių steigimui šalyse, palaikančiose diplomatinius santykius su Kinija.

„Raginame Lietuvą laikytis vienos Kinijos principo ir gerbti įsipareigojimus, duotus užmezgant diplomatinius ryšius“, – spaudos konferencijoje kalbėjo Zhao Lijianas.

Pasak L.Kojalos, Lietuvos siekis vystyti dialogą su palankiai sutiktas ir Jungtinėse Amerikos Valstijose, „kuriose šiandien daug diskutuojama apie įtemptus jų santykius su Kinija“.

„Vašingtonui yra svarbu pabrėžti, kad jų įsipareigojimai Taivanui yra realizuojami ir per santykius su sąjungininkais“, – teigė politologas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pranešimas apie prašymų dėl triukšmo mažinimo priemonių įgyvendinimo išlaidų kompensavimo priėmimą
Reklama
Atėjo metas apsitverti sklypą: specialistų patarimai
Reklama
Steikų diena: kaip paruošti sultingą ir burnoje tirpstantį steiką?
Reklama
„CFMOTO“ tapo naujos motociklų vairavimo akademijos Lietuvoje partneriais
Užsisakykite 15min naujienlaiškius