-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2022 12 08 /12:37

Valstybinė žiniasklaida: Iranas įvykdė pirmąją mirties bausmę dėl M.Amini protestų

Iranas ketvirtadienį įvykdė mirties bausmę vyrui, nuteistam už sukarintų pajėgų „Basij“ nario sužeidimą, pranešė valstybinė žiniasklaida.
Nužudyto „Basij” sukarintų pajėgų kareivio laidotuvės
Nužudyto „Basij” sukarintų pajėgų kareivio laidotuvės / „AP“/„Scanpix“

Tai pirmas žinomas atvejis, kai Iranas įvykdė mirties bausmę per beveik tris mėnesius trunkančius protestus.

„Ketvirtadienio rytą Irano sostinėje buvo įvykdyta mirties bausmė Mohsenui Shekari, riaušininkui, kuris rugsėjo 25 dieną blokavo [Teherano] Sattaro Khano bulvarą ir peiliu dūrė basidžiui į kairįjį petį“, pranešė oficialioji naujienų agentūra IRNA.

M.Shekari buvo suimtas po to, kai sukarintų pajėgų „Basij“ nariui peiliu smogė į petį, o šį sužalojimą reikėjo susiūti 13 siūlių, teigiama teismų interneto svetainėje „Mizan Online“.

Teherano revoliucinis teismas nurodė, kad vyras pripažintas kaltu dėl muštynių ir ginklo išsitraukimo „siekiant nužudyti, kas sukėlė siaubą ir sutrikdė visuomenės tvarką bei saugumą“.

Lapkričio 1 dieną M.Shekari buvo nuteistas už „moharebeh“ – „karą prieš Dievą“ pagal Irano šariato teisę, pranešė „Mizan Online“ ir pridūrė, kad jis apskundė sprendimą, tačiau lapkričio 20 dienos nuosprendžiu Aukščiausiasis Teismas jį paliko galioti.

Valdžios institucijos, kurioms sunkiai sekėsi suvaldyti protestus, vadina juos „riaušėmis“ ir kaltina Irano priešes – Jungtines Valstijas ir jų sąjungininkes, įskaitant Jungtinę Karalystę ir Izraelį, kurstant neramumus.

Moterys, universitetų studentės ir moksleivės vadovauja demonstracijoms, gatvėse nusiimdamos ir degindamos galvos apdangalus, skanduodamos antivyriausybinius šūkius ir susidurdamos su saugumo pajėgomis.

Saugumo pajėgos atsako represijomis, per kurias žuvo mažiausiai 458 žmonės, įskaitant 63 vaikus, trečiadienį pranešė Osle įsikūrusi „Irano žmogaus teisių“ (IHR) grupė, atnaujinusi aukų skaičiaus statistiką.

Per plačios tarptautinės kritikos sulaukusį susidorojimą buvo suimta tūkstančiai žmonių, įskaitant akademikus, žurnalistus ir teisininkus.

Lapkričio 24 dieną Jungtinių Tautų Žmogaus teisių taryba balsavo už tai, kad prieš šiuos valdžios veiksmus būtų pradėtas aukšto lygio tyrimas, tačiau Teheranas šį žingsnį atmetė ir pareiškė, kad taip pažeidžiamas jo nacionalinis suverenitetas.

„Basij“ yra valstybės sukarintos savanorių pajėgos, susijusios su galingu Irano Islamo revoliucijos gvardijos korpusu.

Antradienį Irano teismas nuteisė penkis asmenis mirties bausme pakariant už kito „Basij“ nario nužudymą.

Naujausiu nuosprendžiu mirties bausme dėl protestų nuteistų žmonių skaičius pasiekė 11. Londone įsikūrusi teisių gynimo organizacija „Amnesty International“ pavadino tai „fiktyviais teismo procesais“.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius