Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2021 12 01 /15:53

„Ukrainska pravda“ surado „valstybinio perversmo“ pėdsakus Lietuvoje

Gruodžio 1-ąją dieną, pasak Ukrainos prezidento Volodymyro Zelenskio, šalyje turėjo vykti valstybinis perversmas. Apie tai jis prabilo prieš savaitę, kalbėdamas su žurnalistais. Pasak jo, į „valstybinio perversmo“ rengimą buvo įtraukti ir turtingiausio šalies verslininko Rinato Achmetovo aplinkos žmonės. „Ukrainska pravda“ skelbia, kad lapkričio 22 dieną Lietuvoje lankėsi keli žinomi Ukrainos politikai bei žurnalistai, oponuojantys V.Zelenskiui. Į Vilnių buvo atskirdęs ir R.Achmetovo privatus lėktuvas, bet neaišku, ar pats R.Achmetovas buvo Vilniuje.
Ukrainos politikai ir žurnalistai Lietuvoje
Ukrainos politikai ir žurnalistai Lietuvoje / „Facebook“ nuotr.

Ukrainoje – įtempta politinė situacija. V.Zelenskis, kalbėdamas su žurnalistais, teigė, kad šalyje planuota įvykdyti valstybinį perversmą siekiant išversti jį iš pareigų. V.Zelenskis tikino, kad tarnybos net turi tai patvirtinančius garso įrašus. Pasak Ukrainos prezidento, šiame procese dalyvavo ir turtingiausio šalies verslininko R.Achmetovo aplinkos žmonės. Su pastaruoju jo santykiai yra išties įtempti. R.Achmetovui priklausančiuose televizijos kanaluose „Ukraina“ ir „Ukraina24“ pastaruoju metu netrūksta kritikos V.Zelenskiui.

Lapkričio 22 d. Vilniuje nusileido R.Achmetovo privatus lėktuvas „Airbus A319-100 ACJ P4-RLA“. Tuo pat metu į Vilnių atskrido ir keli žinomi Ukrainos politikai bei žurnalistai. Kartu su jais Vilniuje užfiksuotas ir Seimo Užsienio reikalų komiteto narys Emanuelis Zingeris.

Ukrainska pravda nuotr./Emanuelis Zingeris pasitinka svečius iš Ukrainos prie „Neringos“ restorano
Ukrainska pravda nuotr./Emanuelis Zingeris pasitinka svečius iš Ukrainos prie „Neringos“ restorano

15min trečiadienį nepavyko susisiekti su E.Zingeriu ir paklausti, koks buvo susitikimo tikslas.

„Scanpix“ nuotr./Rinatui Achmetovui priklausantis privatus „Airbus A319-100 ACJ P4-RLA“ 2021 metų lapkričio 22 dieną pastebėtas Vilniaus oro uoste
„Scanpix“ nuotr./Rinatui Achmetovui priklausantis privatus „Airbus A319-100 ACJ P4-RLA“ 2021 metų lapkričio 22 dieną pastebėtas Vilniaus oro uoste

Ukrainos leidinys „Ukrainska pravda“ lapkričio 30-osios vakare paviešino 15 minučių trukmės vaizdo medžiagą, kurioje papasakojo tų dienų įvykius.

Lapkričio 22 dieną buvęs Ukrainos vidaus reikalų ministras Arsenas Avakovas savo socialinio tinklo paskyroje paviešino nuotrauką, kurioje jis matomas kartu su buvusiu šalies ministru pirmininku Volodymyru Groismanu, televizijos laidų vedėju Saviku Šusteriu, garsiu žurnalistu Dmytro Gordonu ir dar keliais asmenimis.

„Tai yra būtent tai, apie ką pagalvojote“, – socialiniame tinkle rašė A.Avakovas.

Nuotraukoje vyrai stovi laikydami kardus, skydus.

Ukrainos leidinys „Ukrainska pravda“ išsiaiškino, kad į Lietuvą minėti asmenys atskrido lapkričio 21 dieną privačiais lėktuvais iš Ukrainos Borispolio oro uosto. Tą dieną į oro uostą atvyko ir turtingiausias Ukrainos verslininkas Rinatas Achmetovas. Netrukus po to į Borispolį atvyko ir A.Avakovas, V.Groismanas, D.Gordonas, žinomas gydytojas Jevhenas Komarovskis.

VIDEO: 2021 metų lapkričio 22 dieną Vilniaus oro uoste pastebėtas privatus „Airbus A319-100 ACJ P4-RLA“, priklausantis Ukrainos oligarchui Rinatui Achmetovui.

Beveik tuo pat metu iš Borispolio pakyla du privatūs lėktuvai. R.Achmetovo orlaivis išskrenda į Paryžių. Kitas lėktuvas – „Boeing 707“ – patraukia į Vilnių. Praėjus dienai, R.Achmetovo orlaivis pakyla iš Paryžiaus ir taip pat išskrenda į Vilnių.

„Ukrainska pravda“ paviešintame vaizdo įraše matyti, kad lapkričio 22 dieną abu lėktuvai stovi šalia vienas kito Vilniaus oro uoste. Čia taip pat atskrenda ir Kijevo miesto mero Vitalijaus Kličko brolis Vladimiras Kličko.

VIDEO: Одного разу у Вільнюсі. Як Ахметов шукає кандидатів в президенти

Vilniuje savo 69 gimtadienį atšvęsti nusprendė vienas iš minėtų asmenų – S.Šusteris. „Ukrainska pravda“ skelbia, kad gimtadienio šventė surengta Vilniaus restorane „Neringa“. Tarp restorane užfiksuotų svečių yra visi anksčiau minėti žmonės, išskyrus R.Achmetovą.

BNS teigimu filmuotoje medžiagoje matyti, kad vakarėlyje taip pat dalyvavo buvęs Ukrainos Aukščiausiosios Rados narys Mykola Katerynčukas ir Rusijoje veikiančio Ekonominės analizės instituto prezidentas Andrejus Ilarionovas.

Šventėje dalyvavo ir Seimo Užsienio reikalų komiteto narys E.Zingeris.

Video kadras/Emanuelis Zingeris dalyvavo šventėje „Neringos“ restorane.
Video kadras/Emanuelis Zingeris dalyvavo šventėje „Neringos“ restorane.

„Ukrainska pravda“ teigia, kad slapti šalies politikų ir oligarchų susitikimai užsienio šalyse – nėra naujiena. 2014 metais prieš prezidento rinkimus, Vienoje buvo susitikę Petro Porošenka, V.Kličko ir oligarchas Dmytro Firtašas. Vėliau V.Kličko teigė, kad Vienoje jis lankėsi norėdamas pasveikinti savo brolį Vladimirą, kuris tuo metu buvo Austrijoje, su gimtadieniu, o D.Firtašą esą sutiko netyčia viešbutyje. P.Porošenka taip pat tikino, kad Vienoje lankėsi norėdamas pasveikinti V.Kličko su gimtadieniu.

Tačiau „Ukrainska pravda“ skelbia, kad būtent po to susitikimo V.Kličko, kuris pats siekė dalyvauti Ukrainos prezidento rinkimuose, persigalvojo, atsiėmė savo kandidatūrą ir išreiškė palaikymą P.Porošenkai.

„Ukrainska pravda“ kelia klausimą – ar lapkričio 22 d. S.Šusterio gimtadienio šventė galėjo būti išnaudota siekiant politinių susitarimų tarp žinomų politikų, žurnalistų ir R.Achmetovo, kurio santykiai su Ukrainos prezidentu V.Zelenskiu šiuo metu yra ypač įtempti.

Prieš savaitę V.Zelenskis pareiškė, kad R.Achmetovas gali būti prisidėjęs prie planų įvykdyti šalyje valstybinį perversmą, kuris esą turėjo įvykti gruodžio 1 dieną.

S.Šusterio politinė laida transliuojama būtent R.Achmetovui priklausančiame televizijos kanale. Prieš savaitę, kalbėdamas su žurnalistais, V.Zelenskis priekaištavo S.Šusteriui, kad šis „žaidžia oligarchui palankų žaidimą“.

S.Šusterio gimtadienyje buvęs žurnalistas D.Gordonas pastaruoju metu taip pat aršiai kritikuoja V.Zelenskį, nors anksčiau neslėpė jam simpatijų ir palaikymo.

„Ukrainska pravda“ kreipėsi į S.Šusterio gimtadienio svečius prašydama pakomentuoti, apie ką buvo kalbama Lietuvoje.

A.Avakovas tikino, kad jokie kiti susitikimai, išskyrus gimtadienio šventę, nevyko, o apie tai, kas ir kodėl dalyvavo televizijos laidų vedėjo šventėje, jis kalbėti negalįs, nes tai nėra korektiška.

„Ukrainska pravda“ taip pat kreipėsi į Kijevo merą V.Kličko su klausimu, ar jo brolis Vilniuje buvo susitikęs su R.Achmetovu ir vedė kokias nors derybas.

V.Kličko tikino, kad jo brolis nedalyvauja politikoje, todėl dalyvauti jokiose politinėse derybose negali.

Lapkričio 23 dieną iš Vilniaus į Borispolio oro uostą atvyko R.Achmetovo lėktuvas. Praėjus trims valandoms Borispolyje nusileido ir orlaivis, kuriuo skrido S.Šusteris ir jo svečiai.

„Ukrainska pravda“ teigia turinti informacijos, kad Vilniuje R.Achmetovas aptarinėjo galimus kandidatus kituose Ukrainos parlamento ir prezidento rinkimuose. Tačiau pats verslininkas nesutiko Ukrainos leidiniui pakomentuoti, ką veikė ir su kuo susitikinėjo Vilniuje.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius