Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

Valstybinio vizito į Serbiją atvykęs Xi Jinpingas surengs derybas su šalies prezidentu 

Pekinui siekiant stiprinti politinius ir ekonominius ryšius su kai kuriomis Europos valstybėmis, Kinijos prezidentas Xi Jinpingas (Si Dzinpingas) trečiadienį Belgrade surengs derybas su kolega iš Vengrijos.
Kinijos prezidentas Xi Jinping aplanko Serbiją.
Kinijos prezidentas Xi Jinping aplanko Serbiją.

Kinija Serbijoje ir kitose kaimyninėse Balkanų šalyse yra investavusi milijardus eurų, daugiausia į kasybą ir gamybą. Be to, Pekinas ir Belgradas praėjusiais metais pasirašė laisvosios prekybos susitarimą.

Xi Jinpingas į Serbijos sostinę atvyko antradienį vakare po valstybinio vizito Prancūzijoje, kurio metu su prezidentu Emmanueliu Macronu (Emaniueliu Makronu) vyko pokalbiai įvairiomis temomis, įskaitant karą Ukrainoje.

Kitos dvi jo stotelės Europoje – Serbija ir Vengrija – senajame žemyne laikomos vienomis palankiausių Maskvai, kurios pajėgos 2022-ųjų vasarį įsiveržė į Ukrainą.

Prieš išvykdamas į Budapeštą Xi Jinpingas trečiadienį Belgrade surengs derybas su Serbijos prezidentu Aleksandaru Vučičiumi. 

Serbijos finansų ministras Sinisa Mali (Sinisa Malis) valstybiniam transliuotojui RTS sakė, kad trečiadienį bus diskutuojama apie „didžiulį projektą“.

„Siekiame pritraukti dideles Kinijos investicijas į labai perspektyvią sritį“, – sakė jis antradienį ir pridūrė: „Šiuo metu neatskleisiu mūsų kortų.“

Xi Jinpingo vizitas sutampa su 25-osiomis Aljanso įvykdyto bombardavimo, kurio metu žuvo trys žmonės, metinėmis. Kaltė dėl jo priskiriama JAV Centrinės žvalgybos agentūros (CŽA) pareigūnams, kaip teigiama, klaidingai parengusiems žemėlapio planą.

Antradienį Xi Jinpingas sukritikavo NATO dėl šio įvykio ir perspėjo, kad Pekinas „niekada neleis, kad tokia tragiška istorija pasikartotų“. Jo komentarai buvo paskelbti Serbijos dienraštyje „Politika“.

Jis taip pat pasidžiaugė Kinijos ir Serbijos tvirta draugyste, kuri, anot prezidento, „buvo sukurta mūsų tėvynainių krauju“.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Lidl“ parduotuvėse – išskirtinės „UEFA EURO 2024“ kortelės: kviečia surinkti visą kolekciją
Reklama
Lauko baldų ekspertas P.Kelbauskis pataria, kaip lengvai įsirengti lauko terasas ir nepermokėti
Reklama
Sutelktinio finansavimo ir tarpusavio skolinimosi platformos – ką reikia žinoti renkantis, kur investuoti
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius