-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Vanuatu ištikusią stichinę katastrofą iš dalies nulėmė klimato pokyčiai

Vanuatu prezidentas Baldwinas Lonsdale'as pirmadienį pareiškė, kad pasaulio klimato pokyčiai buvo esminis veiksnys, leidęs susiformuoti superciklonui „Pam“, kuris smarkiai nuniokojo šią Ramiojo vandenyno salų valstybę.
Ciklono padariniai Vanuatu
Ciklono padariniai Vanuatu / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Vien Vanuatu sostinėje Port Viloje šeši žmonės žuvo, o dar 30 buvo sužeisti, kai atogrąžų ciklonas „Pam“ atslinko penktadienio vakarą, nešdamas smarkius vėjus, kurių pastovus greitis buvo didesnis negu 250 km per valandą. Daugelis šalies salų buvo smarkiai nusiaubtos.

„Klimato pokyčiai prisidėjo prie katastrofos Vanuatu“, – sakė B.Lonsdale'as, kurio pasisakymą prieš išvykstant iš Japonijos į Sidnėjų parodė Australijos televizija.

Vėjo greitis buvo didesnis negu 250 km per valandą. Daugelis šalies salų buvo smarkiai nusiaubtos.

Ramiojo vandenyno salų valstybės sako labiausiai patiriančios klimato pokyčių padarinius, nes kylantis pasaulinio vandenyno lygis kelia pavojų kai kurių žemų salų išlikimui.

„Per Vanuatu praslinkęs ciklonas buvo itin niokojantis“, – B.Lonsdale'as sakė Sendajaus mieste, kur jis dalyvavo vienoje Jungtinių Tautų (JT) konferencijoje.

„Vadinu jį monstru. Tai monstras, kuris smogė Vanuatu Respublikai“, – pabrėžė prezidentas, ragindamas suteikti jo šaliai humanitarinę pagalbą, prieš išvykdamas į Sidnėjų, iš kur jis grįš į Vanuatu.

„Tai reiškia, kad dabar turėsim viską pradėti iš naujo“, – skundėsi B.Lonsdale'as.

Sostinėje per audrą žuvo šeši žmonės.

Vanuatu vadovas sakė, kad sostinėje per audrą žuvo šeši žmonės, bet pridūrė, kad dar laukiama informacijos iš atokių salų.

Kaip nurodo pagalbos agentūros, sostinėje, turinčioje apie 45 tūkst. gyventojų, 90 proc. gyvenamųjų pastatų buvo apgadinti arba sugriauti.

„Patvirtintas aukų skaičius (Port) Viloje yra šeši žmonės, taip pat vien Port Viloje buvo daugiau negu 30 sužeistų“, – sakė pastebimai sukrėstas B.Lonsdale'as.

„Tikiuosi, kad aukų skaičius nebus didelis – nenoriu, kad tai nutiktų“, – pridūrė jis, kalbėdamas apie sostinę.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius