Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Vanuatu košmaras: žemės drebėjimas, pirmą kartą per 100 metų išsiveržęs ugnikalnis ir superciklonas

Iš pradžių kilo žemės drebėjimas. Vėliau išsiveržė ugnikalnis. Tuomet užklupo superciklonas Pam – viena galingiausių audrų, kokia yra buvusi pietinėje Ramiojo vandenyno dalyje. Tarsi biblinės nelaimės šios katastrofos nedidelę Ambrimo salą Vanuatu salyne užgriuvo vos per kelias savaites. Beveik visa tauta liko be namų, tačiau likę gyvi dėkoja likimui, rašo „The Guardian“.
Stipraus ciklono padariniai Vanuatų salose
Stipraus ciklono padariniai Vanuatų salose / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Audra prie žemės priplakė jų javus, kurie yra vienas pagrindinių 7 tūkst. salos gyventojų maisto šaltinių. Reguliariai iš kitų salų gabenamų produktų tiekimas nutrūko.

Antradienį į salą atvykęs „BuildAid“ įkūrėjas Ianas Walteris, kuris nuo praėjusios vasaros saloje statė mokyklą, atsigabeno bent šiokios tokios pagalbos – kelis maišus ryžių, medicinos priemonių, net kelis pjūklus.

„Prieš dvi savaites įvyko 6,5 stiprumo žemės drebėjimas, po jo išsiveržė ugnikalnis – pirmą kartą per 100 metų. Ir dabar užklupo penktos kategorijos ciklonas“, – pasakojo vyras. Jis prisipažino, kad Ambrimo sala, nors ir labai nukentėjo, bet jos gyventojams dar pasisekė – piečiau esančios gyvenamos teritorijos beveik visiškai sugriautos.

„Miškuose ant medžių neliko nė vieno lapo, – apie milžinišką nuniokojimo mastą salyno pietuose pasakojo Vanuatu atstovė Chloe Morrison. – Kaip ir Vanuatu sostinė Port Vila, taip ir daugiau miestų buvo beveik visiškai sunaikinti, nušluoti nuo žemės paviršiaus.“ Skelbiama, kad superciklono metu vėjas griovė pastatus 83 km/val greičiu. 

Iš viso per supercikloną žuvo mažiausiai 11 žmonių – 6 jų sostinėje ir dar 5 – Tana mieste, esančiame salyno pietuose, teigia valdžia. Jungtinės Tautos praneša, kad žuvusiųjų skaičius yra daugiau nei dvigubai didesnis – 24, tačiau Vanuatu valdžia tai neigia.

Sostinės priemiestyje daugiau nei 50 šeimų glaudžiasi bažnyčioje. Kunigas Willy Yannickas perspėja, kad maisto beveik nebeliko – kol kas yra gauta tik arbatos ir sausainių. Nors reiškiamas palengvėjimas, kad gamtos šėlsmas pareikalavo, palyginus, mažai aukų, tačiau gyventojai sako bijantys, kad jie dėl to bus apleisti – bus pamiršta, kad jiems reikia maisto, kad jie liko be pastogių. 

Australija ir Naujoji Zelandija į salyną jau pasiuntė karinius sraigtasparnius, kuriuose – humanitarinė pagalba Vanuatu.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius