-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti

Vargas dėl dukterų aprangos

Jungtinėse Valstijose viešėjusio Ispanijos premjero Jose Luiso Rodriquezo Zapatero dukterų apranga papiktino ispanus, tačiau sužavėjo buvusio kandidato į JAV prezidentus Johno McCaino dukrą. Mat jaunosios ispanės atrodė kaip gotės.
Skandalingoji nuotrauka
Jose Luisas Rodrigesas Sapateras ir Obamos
Temos: 1 Premjeras

Vykdamas į Jungtinių Tautų (JT) Generalinę asamblėją Niujorke Ispanijos premjeras pasiėmė ir dvi savo dukras – 16 metų Laurą ir jos 13 metų seserį Albą, nes mergaitės labai norėjo pamatyti Baracką Obamą ir jo žmoną.

Nepasitenkinimas kilo, kai Ispanijos radijo stotis „Cadena Cope“ pranešė, kad mergaitės išskrido vyriausybiniu lėktuvu. Kitą dieną premjero dukros kaip privatūs asmenys nuėjo pasiklausyti B.Obamos kalbos JT pastate. Ten agentūros „Efe“ fotografas jas nufotografavo ir nuotraukas nusiuntė į Madridą, tačiau buvo nutarta jų neskelbti, nes mergaitės nepilnametės.

Tikros bėdos prasidėjo kitą dieną. Laura ir Alba kartu su tėvais dalyvavo vakarienėje, kuri Generalinės asamblėjos svečiams buvo surengta Metropolitano muziejuje. Priėmime dalyvavo tik Baltųjų rūmų fotografas, kuris ir nufotografavo visą Zapatero šeimą su JAV prezidentu ir jo žmona. Nuotrauka buvo įdėta į oficialų Baltųjų rūmų tinklalapį, tačiau po pusantros valandos buvo išimta, paaiškinus, kad fotografija yra privati ir neskirta visuomenei.

Nuotrauką išspausdino keli Ispanijos laikraščiai, nors juose premjero dukrų vardai buvo užtušuoti. Ispanai pasipiktino, kad svarbiausio šalies politiko atžalos susitikimui su JAV prezidentu pasirinko gočių apdarus.

Bet nuotrauka spėjo patekti į internetą ir ją pamatė ispanai, jie pirmą kartą išvydo kaip atrodo J.L.R.Zapatero dukros. (Ispanijoje galioja griežtas privatumą saugantis įstatymas ir politikų vaikai išvengia visuomenės dėmesio.) Nuotrauką išspausdino keli Ispanijos laikraščiai, nors juose premjero dukrų vardai buvo užtušuoti. Ispanai pasipiktino, kad svarbiausio šalies politiko atžalos susitikimui su JAV prezidentu pasirinko gočių apdarus, t. y. vilkėjo juodas sukneles ir avėjo sunkius juodus batus. Negana to, jos buvo tamsiu laku nusilakavusios nagus, juodai apvedusios akis ir nesusitvarkę plaukų.

Tačiau šios paauglės sužavėjo 24 metų buvusio kandidato į JAV prezidentus dukrą Meghan McCain, kuri nedelsdama internete išreiškė joms savo palaikymą.

„Man labai liūdna, kad šios dvi mergaitės buvo taip užsipultos, o žiniasklaida ėmė jas tyrinėti tarsi po didinamuoju stiklu. Jos nėra įpratusios būti viešai fotografuojamos ir kritikuojamos“, – parašė Meghan. Amerikietė užtarėja taip pat papasakojo, kad nuo 13 iki 14 metų ji mėgo rengtis kaip „Spice Girls“ grupės merginos. „Buvau tikra “baby Spice„, nes nešiojau kasytes, avėjau neįtikėtinus batus ir taip apsirengusi net esu nusifotografavusi su prezidentu ir pirmąja dama. Bet tuomet buvau paauglė ir nieko neišmaniau. Nežinau, kodėl Ispanijos ministro pirmininko dukterims patinka gotų drabužiai, bet jei premjeras ir jo žmona nedaro problemos dėl jų aprangos, kodėl ją turime daryti mes“, – rašo dabartinio JAV senatoriaus J.McCaino duktė.

Istorija su pasirodžiusia Ispanijos premjero dukterų nuotrauka abiejose Atlanto pusėse atgaivino diskusijas, ar gali būti fotografuojami valstybių vadovų nepilnamečiai vaikai. Amerikiečiai prisiminė, kaip rūpestingai nuo fotografų buvo saugoma Chelsea Clinton, ypač po to, kai prezidento Billo Clintono paauglė duktė buvo pavadinta „negražia“. Ir tą pasakė ne kas kitas, o M.McCain tėvas J.McCainas. Jo neatsargiai ištartus žodžius tuoj pat pasigavo JAV spauda. George'o W.Busho dvynes dukras taip pat nuolat medžiojo paparacai, kuriems dažniausiai pavykdavo nufotografuoti Jenną ir Barbarą tuomet, kai jos linksmindavosi su draugais vakarėliuose.

Dabartinis JAV prezidentas B.Obama ir jo žmona taip pat labai saugo savo 10–metę Malią ir 8–metę Sashą, tačiau jie negali padaryti mergaičių nematomomis. Todėl B.Obama kartais leidžia jas nufotografuoti, pavyzdžiui, kai Tėvo dienos proga ėjo su jomis valgyti ledų arba kai atostogavo Havajuose. Tačiau kai B.Obama buvo nufotografuotas mojantis mažajai Sashai, kuri stovėjo Baltųjų rūmų balkone, tuoj pat buvo paprašyta, kad ši nuotrauka nebūtų spausdinama.

Baltųjų rūmų spaudos sekretorius Robertas Gibbsas sako, kad žurnalistams leidžiama fotografuoti B.Obamos vaikus, kai „jie yra oficialaus renginio, kuriame dalyvauja prezidentas ir pirmoji dama, dalis“, tačiau būtina gerbti prezidento šeimos privatumą, kai jos nariai yra vieni. R.Gibbsas priminė, kad ir prezidento Johno F.Kennedy mažieji vaikai taip pat buvo labai saugomi nuo paparacų.

Daug lengviau buvo anksčiau dirbusiems valstybių vadovams, nes jų laikais nebuvo skaitmeninių technologijų ir interneto. Dabar, kai yra tokie socialiniai tinklalapiai kaip „Twitter“, „Facebook“, „Myspace“ ir kiti, kiekviena nuotrauka per kelias minutes gali apkeliauti visą pasaulį ir nė vienos šalies vyriausybė nepajėgi įvaryti į butelį skaitmeninį džiną.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius