Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Varšuvą įsiutino Donaldo Tusko perrinkimas Europos Vadovų tarybos pirmininku

Europos Sąjungos lyderiai ketvirtadienį perrinko lenką Donaldą Tuską Europos Vadovų Tarybos pirmininku, nors tam griežtai priešinosi Varšuva, įspėjusi, jog tai sukuria pavojingą Vokietijos dominuojamos Bendrijos nesiskaitymo su valstybe nare precedentą.
Beata Szydlo
Beata Szydlo / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Susitikime Briuselyje lyderiai 27 balsais perrinko buvusį Lenkijos premjerą D.Tuską Europos Vadovų Tarybos pirmininku naujai pustrečių metų kadencijai. Prieš jo perrinkimą balsavo tik Lenkijos vyriausybės vadovė Beata Szydlo.

B.Szydlo, kurios dešiniojo sparno euroskeptiška partija „Įstatymas ir teisingumas“ (PiS) jau daug metu nesutaria su centristu D.Tusku, paskelbė, kad keršydama už šį perrinkimą ji blokuos susitikimo baigiamąjį pareiškimą.

„Nepritarsiu viršūnių susitikimo išvadoms, todėl viršūnių susitikimas bus negaliojantis“, – spaudos konferencijoje sakė pastebimai suirzusi B.Szydlo.

Ji tvirtino, kad D.Tuskas neturėjo būti išrinktas, nes tam nepritarė jo gimtoji šalis, ir pabrėžė: „Tai labai pavojingas precedentas“.

„Pasakiau savo (ES) kolegoms, kad dabar Lenkija susidūrė su tokia situacija, tačiau gana greitai ir jie gali atsidurti tokioje pat padėtyje“, – aiškino ji.

Šis lyderių sprendimas gali išprovokuoti didžiulę priešpriešą su didžiausia buvusio komunistinio rytų bloko valstybe likus kelioms savaitėms iki ES steigiamosios Romos sutarties 60-ųjų metinių, per kurias ketinta pademonstruoti vienybę po Didžiosios Britanijos sprendimo trauktis iš Bendrijos.

„Žinome, jog dabar tai yra Sąjunga su Berlyno diktatu“, – po balsavimo sakė Lenkijos užsienio reikalų ministras Witoldas Waszczykowskis.

Jis pridūrė, kad tai „labai toksiška Sąjunga, galinti pakenkti daugeliui valstybių“.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius